Nastavak prvenstva je pred vratima, svega 10 dana dijeli Cibaliju od prvog ogleda s Dugopoljem koji je predavanjem molbe za licenciranje nastupa u prvoj i drugoj ligi pokazao interes za prvim rangom hrvatskog nogometa. Dok u Vinkovcima muku muče sa snijegom i lošim uvjetima za treniranje, predsjednik sljedećeg Cibalijinog protivnika u 2. HNL, Mario Smodlaka, najavljuje: „Ako budemo prvi, idemo u prvu ligu. Imamo sve potrebne uvjete za prvoligaško natjecanje.”

Cibalia je u zadnjih 5 dana odigrala još jednu prijateljsku utakmicu u Osijeku protiv druge momčadi i u, kako zasad stvari stoje, pretposljednjem pripremnom ispitu upisala poraz od 2:0. Početkom nove godine došlo je do smjene u stručnom stožere Nebeskoplavih u kojem je bivšeg pomoćnog trenera, Stjepana Kvesića, zamijenio Andrej Kerić, nekadašnja „devetka” Cibalije koji je kao igrač ostvario dobru karijeru ostavivši najviše traga u Češkoj.

Kerić će svojim velikim igračkim iskustvom pokušati usaditi nogometna znanja mladoj Cibalijinoj momčadi. Andrej ističe kako nije detaljno poznavao Nebeskoplavu svlačionicu prije nego što je u nju kročio, ali po njegovom mišljenju stručni stožer raspolaže zadovoljavajućim rosterom, a Cibalia bi na proljeće trebala i morala igrati na potrebnoj razini.

Teški i promjenjivi vremenski uvjeti i još lošiji tereni neki su od problema s kojima se momčad Petra Tomića suočava u zadnjih mjesec dana, a sad su već glavno pitanje za neke druge sfere. „Prilagođavamo se, izmišljamo treninge kako bi fizička pripremljenost bila dobra, a normalno je kako nam nedostaje rad s loptom kao i taktički treninzi što u ovom trenutku nije moguće”, rekao je pomoćni trener Cibalije, Andrej Kerić. Teren je ili blatnjav ili zamrznut, a na treninzima se traži kutak više kako bi na njemu barem malo odradili trening s loptom. Loši tereni u Vinkovcima pa i zabrane nastupa niželigaša razlog su za iste protivnike tijekom priprema, ali i za produženi format odigravanja utakmice (zadnja utakmica u Osijeku dva puta po 40 minuta i jednom po 60 minuta) kako bi igrači što više osjetili igru i loptu.

Kerić postavlja pitanje kako je moguće da u 21. stoljeću i 2021. godini nemamo nijedan teren s umjetnom travom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. „Iz svog vlastitog 8-godišnjeg iskustva u Češkoj, kad bi pričali tamošnjim ljudima da kao viceprvaci svijeta imamo 2 terena s umjetnom travom u krugu od 200 kilometara, ljudi ne bi u to vjerovali, s obzirom na to kakve uspjehe imamo”, govori Andrej Kerić.

Baraban je napustio slavonsku ravnicu i svoj nogometni put nastavlja u metropoli, a koliko će nedostajati svlačionici Nebeskoplavih svjedoče Kerićeve riječi. „To je veliki udarac za nas, ne samo u igračku smislu, nego i zbog svlačionice u kojoj je Barbi bio pravi vođa”, naglašava Tomićev pomoćnik i dodaje kako u svlačionici imaju dovoljno iskusnih momaka poput Baltića i Jazvića koji dostojno mogu zamijeniti Barabana na mjestu lidera Cibalijine svlačionice i biti produžena trenerska ruka na terenu. „I dok je Barbi bio s nama, njih dvojica su se, uz Barabana, pokazala kao vođe svlačionice i vjerujem da će i u budućnosti to biti”, uvjereno zaključuje Kerić temu o budućem kapetanu Cibalije.

U Genscherovu 10b stigli su Luka Pavlak, Ivan Crnov i Andrija Bubnjar, a Crnov se dogovorio s čelnicima Cibalije i ostaje igrač kluba najmanje do ljeta. Pavlak je bio Kerićeva tajna želja jer ga zna osobno i s njim je dijelio svlačionicu, a prema Andrejevim riječima, sigurno će biti pojačanje za Cibaliju. Zadnja provjera uoči nastavka prvenstva bit će u subotu protiv BSK-a i na toj utakmici će najveću minutažu dobiti igrači koji bi trebali istrčati na teren u prvoj utakmici u drugom dijelu sezone.