16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Aplikacija „Financijska pismenost osnovnoškolaca“

Više od autora

- vl promo-Na hrvatskom tržištu uspješno lansirana prva aplikacija za podizanje financijske pismenosti najmlađih članova našeg društva, učenika nižih razreda osnovne škole
Ekonomska klinika, neprofitna udruga studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, osmislila je i uspješno lansirala edukativnu aplikaciju „Ekonomska klinika“ koja ima za cilj podignuti financijsku pismenost najmlađih članova naše zajednice, učenika nižih razreda osnovne škole. Putem aplikacije, kroz igru i priču prilagođenu učenicima od prvog do četvrtog razreda, djeci se približavaju osnovni financijski pojmovi s kojima se svakodnevno susreću, a često ih ne razumiju. Tako se njezini korisnici imaju priliku upoznati s osnovama funkcioniranja financijskog sustava u Hrvatskoj i stvoriti podlogu za buduće odgovorno upravljanje osobnim financijama.

„Djeca predstavljaju bitan potrošački segment, odnosno raspolažu određenim iznosom novca kojeg dobivaju od najbližih članova svoje obitelji, a koji potom koriste za kupnju raznih proizvoda i usluga. Uzimajući navedeno u obzir i činjenicu da su ujedno i budući potrošači, uočili smo kako u obrazovnom sustavu još ne postoji predmet kojim se djeci omogućuje stjecanje navedenog znanja. Aplikacija predstavlja idealno rješenje za sve škole diljem Hrvatske koje nismo u mogućnosti osobno posjetiti, a trenutno je dostupna na Android uređajima“, ističe Ivana Divić, voditeljica projekta „Financijska pismenost osnovnoškolaca“.

Aplikacija se sastoji od dva dijela, dio za odrasle pod nazivom „Ekonomska klinika“ i dio za djecu, kviz. Kviz se sastoji od 14 razina, a svaka razina nadovezuje se jedna na drugu, od lakših prema težim pojmovima iz područja ekonomije te je u potpunosti prilagođena navedenoj dobi. Sami kviz se sastoji od dva dijela, prvi dio čini vježbu u kojem djeca uče nove pojmove i savladavaju gradivo, dok drugi predstavlja natjecateljski dio. Tako će deset najbolje rangiranih učenika osvojiti poklon bon od 500,00 kn pod pokroviteljstvom Privredne banke Zagreb (PBZ), a priliku za sudjelovanje u natjecanju i osvajanju nagrade svi zainteresirani učenici imat će do travnja ove godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno