-0 C
Vinkovci
Petak, 27. siječnja 2023.

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanje

Više od autora

- vl promo-

Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Prva katolička svetkovina početkom godine dolazi 6. siječnja kada tradicionalno slavimo blagdan Sveta tri kralja odnosno Bogojavljanje. Prema Matejevom evanđelju, tri kralja (mudraca) dolaze s Istoka prateći betlehemsku zvijezdu pokloniti se novorođenome Isusu i pri tome donose tri simbolična dara; tamjan, zlato i smirnu.

Božić nam daje poruku poniznosti i ističe skrivenost otajstva rođenja Gospodnjeg, a Bogojavljanje razglašuje po cijelom svijetu to Božansko otajstvo od strane tri kralja, koji su ga priznali kao Spasitelja svih naroda. Tri kralja predstavljaju poganski narod koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo time što im je objavio rođenje Spasitelja i na taj način naznačuje se kako je Isus spasitelj za sve ljude.

U našim krajevima svetkovina Bogojavljenja obilježen je s nekoliko običaja. Jedan od njih je vezan uz blagoslov vode, koju svećenik blagoslivlja dan uoči Sveta tri kralja. Zatim se ide u crkvu po blagoslovljenu vodu nakon čega bi domaćin sa svetom vodom poškropio kuću, polja, voćnjake, vinograde i stoku i tako bi kuća i imanje bili pod Božjom zaštitom sljedećih godinu dana.

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti, koji računaju vrijeme po julijanskom kalendaru, na današnji dan slave i obilježavaju Badnjak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno