6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Božinović: moramo se strpiti te smanjiti kontakte i putovanja

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Zbog novih epidemioloških mjera, među kojima je i ona o zabrani međužupanijskih putovanja od 23. prosinca do 8. siječnja, danas je počelo izdavanje propusnica. Ravnateljstvo civilne zaštite i MUP objavili su posebne upute kojima se precizno definira u kojim se slučajevima one mogu izdati. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je sinoć u Dnevniku HTV-a kako je prema njegovim informacijama više od 60 posto zahtjeva za izdavanje propusnica odbijeno, a da je do 18 sati podneseno više od 35.000 zahtjeva.

Odluka o ograničavanju kretanja je privremena i preventivna. Preventivna je u smislu da se ljude potakne da što manje ostvaraju bliske kontakte, posebno kada dolazi do spajanja obitelji što je često tijekom blagdana, Božića i Nove godine”, objasnio je Božinović.

Napomenuo je da su policijski službenici od početka koronakrize angažirani 24 sata dnevno. Govoreći o kontrolnim punktovima kazao je da će ih biti 200-ak te da će provedbu Oluke o zabrani međužupanijskih putovanja biti angažirano oko 800 policijskih službenika. Naglasio je kako je Vlada već prije iskomunicirala da se neće uvoditi policijski sat, te se neće uspostavljati totalni lockdown. “Mi se toga držimo i uspijevamo balansirati, naravno prije svega vodeći računa o zaštiti života i zdravlja stanovništva, ali je bitno i gospodarstvo. Brojke u zadnje vrijeme padaju i mi se nadamo da neće trebati provoditi i donositi odluke o oštrijim mjerama. Međutim, ove mjere načelno bi se mogle produžavati, jer smo u takvom dobu godine kad je virus posebno virulentan i brzo se širi, pogotovo u zatvorenim prostorima”, istaknuo je. Rekao je i kako će cijepljenje ovisiti o količini cjepiva koje će Hrvatska dobiti, te da će se kampanja morati prilagoditi dužem vremenskom razdoblju, ali i kako vjeruje da će se sve više ljudi cijepiti kako vrijeme bude odmicalo.

Naglasio je kako je cijepljenje najkraći i najbezbolniji povratak u život koji je bio prije epidemije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno