Kontaktirajte nas

Aktualno

Brzi antigenski testovi samo preko uputnice

Objavljeno

-

Tri tjedna je prošlo otkako su u Vukovarsko-srijemsku županiju uvedeni antigenski testovi na SARS-CoV-2. Takozvani “brzi testovi” izvode se uzimanjem brisa sluznice nazofarinksa/nosa, stanovništvu omogućuju veću dostupnost i brže rezultate, a testirati se možete, ako niste bolnički pacijent, samo uz liječničku uputnicu.

U mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije već se neko vrijeme provode brzi antigenski testovi koji se koriste za dijagnostiku kod simptomatskih osoba u prvih pet dana bolesti. Ako je brzi antigenski test unutar pet dana od početka simptoma negativan ili je prošlo više od pet dana od početka simptoma, bolesnika treba testirati PCR testom. Brzi antigenski testovi se zbog niže osjetljivosti u odnosu na PCR testove ne koriste za isključivanje COVID-19. Kako nam je pojasnila ravnateljica Zavoda Kata Krešić, testirati se mogu samo oni koji za to imaju liječničku uputnicu i koji prethodno dogovore termin.

“Svakodnevno radimo brze antigenske testove i nastavit ćemo ih raditi i dalje. Trenutno se provode u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo u Vinkovcima i u Vukovaru. Testovi se rade samo na temelju uputnice liječnika i potrebno je dogovoriti termin, a kako mikrobiološku ispostavu imamo i u Vukovaru i u Vinkovcima, različito je vrijeme naručivanja i uzorkovanja”, istaknula je Krešić i dodala kako će testovi uskoro biti raspoređeni i po domovima zdravlja.

Brzi antigenski testovi se provode i u vinkovačkoj te vukovarskoj bolnici, no oni su namijenjeni samo za bolničke pacijente i tu ne postoji mogućnost naručivanja. Test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa SARS-CoV-2 u brisu nazofarinksa i omogućava bržu i pristupačniju dijagnostiku.

“Ako se posumnja da se radi o bolesti, napravimo brzi test. Ako je test pozitivan osoba se smatra pozitivnom. Ukoliko je test negativan, a osoba ostaje u bolnici, onda mu radimo još dodatno PCR test kako bi se bolest potvrdila ili isključila. Brzim testovima na dnevnoj bazi testiramo između 15 i 20 ljudi”, pojasnio je Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci.

Ravnatelj Šporčić dodaje i kako Vinkovčani nema razloga za brigu jer mjesta u bolnici ima dovoljno. Napravljena je prenamjena na internom odjelu, pa su nekadašnje pulmologija i gastroenterologija sada pretvorene u COVID odjele. Trenutno su u našu bolnicu smještena 63 bolesnika i popunjeno je 70 posto bolničkog kapaciteta, no, ističe Šporčić, situacija se mijenja iz dana u dan.

“Svim pacijentima, ali i ostalim građanima poručujem da se čuvaju i da izbjegavaju kontakte, jer je očito da bolest kod oboljelih brzo napreduje. U bolnici imamo i težih oblika bolesti, stoga je važno da čuvamo sebe i svoje zdravlje”, istaknuo je ravnatelj Krunoslav Šporčić.

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    109 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Aktualno

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

Objavljeno

-

Napisao/la

    148 pregleda

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999., kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug odnosno partner žrtve.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama. Riječ je o društvenom problemu o kojemu je potrebno otvoreno i javno govoriti na svim razinama vlasti, a koje je nužno potaknuti na međusobnu suradnju u suzbijanju i odgovarajućem sankcioniranju nasilja. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja, potrebno je uložiti daljnje napore u tom pravcu.

Nastavi čitati

Aktualno

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Objavljeno

-

Napisao/la

    560 pregleda

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija pruge Vinkovci – Vukovar. Detaljno je predstavljeno značenje ovog projekta za cjelokupno stanovništvo, ponajviše za gospodarstvo cijele županije.

Stanovnici Vinkovaca, Vukovara, Nuštra, Bršadina, Lipovače, Borova Naselja te okolnih mjesta ugodnije će, brže i sigurnije putovati tijekom dnevnih migracija, a bit će i kvalitetnije povezani s drugim županijama. Donijet će im to projekt punog naziva “Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar” koji je HŽ Infrastruktura predstavila danas u Vukovaru. Radovi započeti u travnju prošle godine teku planiranom dinamikom, njihov završetak očekuje se krajem sljedeće godine, a udaljenost od 18,7 kilometara putnici će uskoro prelaziti duplo brže, rekao je voditelj projekta Marko Žganec.

“Obnovit će se kolodvori Vukovar i Borovo Naselje, stajališta Nuštar i Bršadin – Lipovača, a kako se radi o elektrifikaciji, izgrađuju se i nadograđuju električna postrojenja za električnu vuču i kontaktna mreža. Radovima će se osigurati nova funkcionalna rješenja željezničko-cestovnih prijelaza, izgradit će se pješački pothodnici, lakši pristup osobama smanjenje pokretljivosti, izgradit će se zidovi za zaštitu od buke i omogućit će se bolji pristup kolodvorima i stajalištima jer će se izgraditi parkirališta za vozila i bicikle”, pojasnio je Žganec.

Projekt vrijedan 542,6 milijuna kuna od velikog je značaja za čitavu Istočnu Slavoniju, a to je prepoznala i Europska Unija koja je odobrila sufinanciranje projekta u iznosu od 85 posto bespovratnih sredstava. Preostalih 15 posto sufinancira se iz proračuna RH.

Modernizacijom će se pruga unaprijediti i za veću voznu brzinu. Projektirana je maksimalna brzina od 120 kilometara na sat čime će se vrijeme putovanja smanjiti za otprilike 50 posto. Putovanje između Vinkovaca i Vukovara putničkim vlakom trajat će tako oko 20 minuta, umjesto dosadašnjih 40.

“Mi u Vukovarsko-srijemskoj županiji smo izrazito zadovoljni sa svakim povlačenjem EU sredstava, pogotovo ulaganjem u prometnu infrastrukturu. Unaprijeđenje ove pruge za gospodarstvo cijele županije je vrlo važno, mislim da će mnogi imati velike koristi od ove pruge, ali i da će privući druge gospodarstvenike da ulažu u našu županiju”, istaknula je Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj Vukovarsko-srijemske županije.

Radove izvodi zajednica španjolskih tvrtki Comsa S.a. i Comsa Instalaciones Y Sistemas Industriales S.a, a nadzor nad radovima obavlja zajednica gospodarskih subjekata Rubicon Engineering i SPC Engineering Ltd. iz Bugarske.

Nastavi čitati

Najčitanije