18 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Bubamara ima najviše korisnika osobne asistencije u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić poručila je da su asistencijske usluge, koje danas koristi 1700 osoba s invaliditetom, izuzetno potrebne tako da će Vlada na njima ustrajati.

“Osobe s invaliditetom su punopravni građani i trebamo učiniti sve da ih uključimo u svakodnevni život i socijalnu zajednicu. Vlada je rekla u svom programu da će dokazati da je socijalno osjetljiva i to se pokazuje. Asistencijske usluge su izuzetno potrebne i na tome ćemo ustrajati”, izjavila je Murganić na konferenciji koju su organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s ministarstvom.

Danas ima 1700 korisnika asistencijskih usluga dok ih je 2006., kada je projekt započeo, bilo svega 78. Na godišnjoj razini za organizirane asistencijske usluge troši se 125 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna kuna sredstava iz EU-ovih fondova, a 50 milijuna iz državnog proračuna.”Puno je toga napravljeno, puno toga stoji pred nama, očekujem da ćemo danas iznjedriti dobre temelje kako bi stvorili preduvjete za kvalitetan zakon s kojim ćemo svi biti zadovoljni”, rekla je saborska zastupnica Ljubica Lukačić, i sama osoba s invaliditetom.

“Mi kao Udruga nažalost nismo prisustvovali konferenciji jer su nam upravo tada došli iz Bruxellesa, iz Europske komisije, u nadzor naših projekata. Obišli su nas da vide kako radimo. Mi smo upoznati s time o čemu se na konferenciji pričalo, ja idem već jedno 9 godina po tim konferencijama. Mi u Udruzi imamo 69 korisnika usluge osobne asistencije, zadovoljni smo jer je to mnogim ljudima doslovce promijenilo život. Bubamara ima najviše korisnika osobne asistencije u Hrvatskoj, oduvijek, od prvog dana. I čitav koncept osobnog asistenta financiranog iz Europske Unije je Bubamarin projekt. Mi smo napravili prvi projekt prema Europskoj Uniji. Osobna asistencija se mora nastaviti jer je to pitanje od životne važnosti za mnoge osobe s invaliditetom kojima je to nova dimenzija življenja, za korisnike, njihove obitelji i same zaposlenike kojima ta plaća kolika tolika je, nešto znači. Želimo da se to zakonom ili pravilnikom regulira, jer čekamo na to 9 godina, kako bi bilo što manje sivih zona, i kako bi kriterij dodjeljivanja osobnih asistenata bio što jasniji. Radi se o usluzi bez koje osobe s invaliditetom ne bi mogle ostati u svojim domovima i to je nešto što je neprocjenjivo” komentirao je Tomislav Velić, predsjednik Udruge Bubamara.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno