23 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Čajo je jedna od važnijih uloga u slavonskim svatovima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
U subotu je u Ivankovu održana 20. po redu manifestacija ”Sve se čaje okupiše”. Manifestacija je posvećena očuvanju svadbenih običaja i nezamjenjivoj ulozi čaje na svadbi, a kao i svake godine, na završnoj priredbi sudjelovala su mnoga kulturno-umjetnička društva. Program je započeo u 18 sati svetom misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja. U 19 sati održan je Svečani mimohod, a u 19,30 upriličena je priredba ”Sve se čaje okupiše”. Od 18 do 19,30 održan je izložbeni sajam školskih zadruga osnovnih škola iz Ivankova i Retkovaca i izložba ”Sve se čaje okupiše”.

Čajo domaćin i ove godine je bio Paško Barunčić, Ivankovčanin i svjetski rekorder u ovom zanimanju. Jedan je od utemeljitelja ove manifestacije a, kako kaže, nema namjeru prestati dokle ga god služe noge i glas. ”Velike su to emocije i čovjek mora progutati knedlu i nastaviti dalje. Kad seljak sije žito i kada vidi plod svojih ruku, to je nešto neopisivo i tu nema zlatnih dukata koji mogu to nadoknaditi”, rekao je Paško.  

Prisutnima se sa par riječi obratio i Marko Miličević, načelnik Ivankova, a reduše su i ove godine počastile sve posjetitelje tradicionalnom poslasticom – slavonskim lepinjicama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno