Udruga Klupko, osnovana od strane tri mlade stručnjakinje iz područja mentalnog zdravlja koja za cilj ima očuvanje mentalnog zdravlja, kroz projekt „Sve to mogu i ja“ nudi podršku mladima oboljelima od psihotičnih poremećaja. Cilj projekta je kroz psihoedukaciju i psihosocijalnu rehabilitaciju osnažiti oboljele te prevenirati ponovne relapse.

U Vukovarsko- srijemskoj županiji postoji niz udruga i grupa podrške za oboljele od raznih vidova ovisnosti, PTSP-a i za osobe s posebnim potrebama, no još uvijek ne postoji podrška osobama oboljelima od psihičkih bolesti, tipa psihotičnog poremećaja i poremećaja raspoloženja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2011., shizofrenija je, uz duševne poremećaje uzrokovane alkoholom, vodeća dijagnostička kategorija u ukupnom broju hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja u Hrvatskoj.

Kako nam govore iz Udruge Klupko, oboljeli, osim bolničkog liječenja te podrške kroz dnevne bolnice, nemaju mogućnost adekvatne podrške. Navedeno doprinosi općenitoj nefunkcionalnosti te povećava rizik od relapsa, a zbog preopterećenosti zdravstvenog sustava vrlo često ostaju bez informacija o svojoj bolesti i pravima. Razvijene zemlje nude intenzivnu podršku oboljelima od psihičkih bolesti van bolničkih sustava i pokazalo se da je takav vid podrške najadekvatniji za pojedinca koji se ne osjeća izolirano i stigmatizirano, ali i najisplativiji za društvo općenito i to ponajviše s ekonomskom stajališta.

Radeći u javnom zdravstvenom sustavu i baveći se oboljelima od psihičkih bolesti članice udruge Klupko, Ivana Draženović, Monika Grbavica i Ana Majdančić, osmislile su projekt pod nazivom „Sve to mogu i ja“ koji je podržan sredstvima Vukovarsko-srijemske županije i realizira se zahvaljujući Upravnom odjelu za zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

„Cilj projekta je kroz psihoedukaciju te psihosocijalnu rehabilitaciju osnažiti oboljele te prevenirati ponovne relapse. Time se minimaliziraju negativne posljedice bolesti i unapređuje kvaliteta života takvih osoba što dugoročno čini osobu funkcionalnijom i na širem društvenom planu. Kroz grupni proces cilj je naučiti oboljele što je njihova bolest i koje su njihove mogućnosti u odnosu na nju te ih potaknuti na aktivnosti na radnom i socijalnom planu“, rekle su članice ove udruge.

Program projekta planira se izvoditi u prostorima mjesne zajednice u Vinkovima, a oboljeli će tako biti u potpunosti inkorporirani u društvo bez osude ili stigmatizacije da idu na neko specifično mjesto. Aktivnosti su zamišljene kao rad u grupi od 15 sudionika zatvorenog tipa jednom tjedno u trajanju od sat i pol vremena.