Proteklog je vikenda Društvo Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije u Učeničkom domu Srednje škole Ilok organiziralo edukaciju za članove Županijskog interventnog tima za djelovanje u izvanrednim situacijama. Tema ovogodišnje edukacije bila je „Priprema kuhanih obroka u terenskim uvjetima“.
U edukaciji su sudjelovali članovi interventnih timova gradskih društava Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja, koje su uvodno pozdravili Marija Dugalić, ravnateljica GDCK Županja i DCK Vukovarsko-srijemske županije u ime organizatora i Josip Lončar, ravnatelj GDCK Ilok, kao domaćin. Predavači su bili Marija Dugalić, ravnatelj GDCK Vinkovci Branko Tomić te Zoran Zadro, Angelina Raguž i Gordana Miličić, instruktor prve pomoći i instruktorice kuhanja GDCK Županja.
Zadaća sudionika bila je pripremiti praktični dio edukacije odnosno staviti u funkciju tzv. Poljsku kuhinju i podići logističke šatore, a glavni dio edukacije obuhvatio je teoretska znanja te praktične vježbe osiguranja, skladištenja namirnica, pripreme kuhanih obroka u mobiliziranim stacionarnim kuhinjama i terenskoj Poljskoj kuhinji i distribucije hrane u simuliranoj kriznoj situaciji osiguranja kuhanih obroka za 100 evakuiranih osoba u kolektivnom smještaju i 200 osoba u privatnom smještaju, pa su sudionici edukacije bili podijeljeni u tim za logistiku, osiguranje, skladištenje i distribuciju hrane, tim kuhara i pomoćnih kuhara i tim za serviranje i podjelu hrane.
Sudionici su po normativu kalorijskih i nutritivnih vrijednosti izradili plan prehrane i jelovnik za 10-dnevnu prehranu evakuiranih osoba. Važan dio edukacije posvećen je osiguranju propisanih sanitarnih standarda, osiguranju osobne higijene, higijene hrane i higijene prostora u terenskim uvjetima, čuvanju zamrznutih namirnica, vođenju skladišnog poslovanja.
Na završnoj evaluaciji predsjednik DCK Vukovarsko-srijemske županije Mato Karalić zahvalio je svim sudionicima na velikoj angažiranosti i timskom duhu, te predavačima na uspješnoj prezentaciji svojih znanja i vještina polaznicima edukacije.