6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Čuvar višetisućljetne kulture življenja na ovim prostorima

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Gradskom muzeju Vinkovci, najvećoj muzejskoj ustanovi naše županije, nakon Muzeja Slavonije u Osijeku i najveće muzejske ustanove u pet slavonskih županija, ovu će godinu pamtiti po izuzetnim arheološkim dostignućima, dok za iduću planiraju značajna ulaganja u projekte koji će posjetiteljima, sigurni su, biti prilično zanimljivi.

Rekonstrukcija mlađekamenodobnih kuća na Sopotu planirana je za ovu godinu, međutim pandemija je utjecala i na tu aktivnost, pa je cijeli posao prebačen za sljedeću. To je samo uvod u novi investicijsko-projektni ciklus na Sopotu, koji Muzej provodi u suradnji s Gradom Vinkovcima, a kojem je konačni cilj uređenje Arheološkog parka Sopot koji će posjetiteljima pružiti iskustvo boravka u rekonstrukciji naselja od prije 7.000 godina. “Drugi projekt koji planiramo realizirati u idućoj godini biti će gotovo u potpunosti financiran od strane Porezne uprave Ministarstva financija RH i Grada Vinkovaca, a radi se o uređenju podrumskog prostora u kojem će biti prezentiran dio masivnog rimskodobnog zida pronađenog tijekom istraživanja 2014. godine, kao i dio nalaza. Osim originalnog zida i predmeta, u prostoru će se moći vidjeti projekcija u kojoj će biti predstavljen tijek istraživanja, ali i rekonstrukcija zgrade kojoj je zid pripadao, a radi se o masivnoj građevini površine oko 2.500 metara kvadratnih koja je bila dio kompleksa skladišta za žitarice i neke vrste zatvorene tržnice. Prostor će biti otvoren za javnost bez naplate ulaza tijekom radnog vremena Porezne uprave-Ispostave Vinkovci, a zahvaljujući projektu Anite Krmek mogu s ponosom reći da će se raditi o uistinu reprezentativnom prostoru u kojem će se konačno moći uživo vidjeti ostatci rimskodobnih građevina, nešto što Vinkovci već dugo očekuju i zaslužuju”, priča nam ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić, uz napomenu kako niti ova godina, unatoč svim poteškoćama, nije prošla bez ulaganja, kako u redovno održavanje objekata tako i u nabavku opreme.

Jedno od većih ulaganja u posljednje dvije godine je kupnja novog kombi vozila s povišenim krovom, što nam omogućava prijevoz likovnih umjetnina većeg formata, zbog čega smo u prošlosti uvijek morali posuđivati vozilo. Objektima u kojima djeluje muzej za sada dostaje redovno održavanje, ali u tijeku su pripreme za izradu dokumentacije za energetsku obnovu Galerije Likovnih umjetnosti Slavko Kopač. Ukoliko nam Ministarstvo kulture dodijeli tražena sredstva i iduća godina trebala bi vidjeti veća ulaganja u opremu, prije svega u Radionici za metal gdje su planirana ulaganja od više od 300.000 kuna za nabavu najveće kade za odsoljavanje arheoloških željeznih predmeta u Hrvatskoj i novi mikroskop. Kada je nužna za proces konzervacije rimskodobne dvokolice pronađene krajem 2019. godine u Starim Jankovcima, a nabavom iste Odjel za konzervaciju i restauraciju mogao bi primiti sve veće željezne predmete pronađene na području Hrvatske. Osim toga planirana je i zamjena stare i ugradnja nove sigurnosne i protupožarne opreme u Muzeju i Galeriji čime će se povećati sigurnost objekata. Ukupna planirana ulaganja u opremu u idućoj godini prelaze 500.000 kuna, međutim dinamika će svakako ovisiti o pandemijom uzdrmanoj gospodarskoj situaciji”, objašnjava Vulić.

Dodaje i kako je jedan od projekata koji je zbog pandemije završio na čekanju uređenje suvenirnice, kao i planirano proširenje ponude suvenira. Kako su prihodi od ulaznica i prodaje suvenira osjetno pali ove godine, nada se kako će se krajem iduće ili početkom 2022. godine steći uvjeti za realizaciju i ovog projekta za koji postoji velik interes.

Gradski muzej Vinkovci trenutno ima 22 osobe zaposlene na neodređeno i 2 osobe zaposlene na određeno vrijeme i najveća je muzejska ustanova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a nakon Muzeja Slavonije u Osijeku i najveća muzejska ustanova u pet slavonskih županija. S obzirom da pokrivaju preko 1.000 kilometara kvadratnih, odnosno polovicu županije, za sada su, ističe Vulić, relativno dobro ekipirani, dok u budućnosti svakako u planu imaju zaposliti barem još jednu etnologinju/etnologa i povjesničarku/povjesničara. “Dok je arheološka građa i materijal relativno sigurna ispod zemlje, etnološka i povijesna baština propadaju, kao i živi svjedoci prošlosti, tako da se radi o područjima koje je puno potrebnije pokriti dok je to moguće. Najviše imamo arheologa, a osim toga imamo zaposlene i povjesničare, povjesničare umjetnosti, knjižničarku, etnologinju. U principu u muzejima najčešće rade zanimanja koja su predviđena za određeno radno mjesto, jer teško da bi netko sa završenom kemijom mogao raditi kao arheolog. S razvojem i rastom muzeja, nadamo se proširiti radna mjesta i otvoriti mogućnost zapošljavanja i drugih struka jer pluralizam obrazovnih pozadina je uvijek dobar za kolektiv. Ovdje bih istaknuo dobru suradnju s Gradom Vinkovcima kao osnivačem jer ove smo godine zaposlili novu etnologinju, Miu Sidorov, koja je došla na mjesto Ljubice Gligorević koja je otišla u zasluženu mirovinu, te Mirjanu Pjevac, diplomiranu grafičarku, koja će se baviti restauracijom keramike, uvjerljivo najbrojnijeg materijala na arheološkim istraživanjima, a od kraja 2021. godine i vođenjem Galerije Likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima. U prosjeku smo dosta mlad kolektiv i nadam se da će se to i osjetiti u budućnosti s brojnim novim programima i bogatim sadržajima. Ulaganja u opremu su bitna, međutim držim da je ulaganje u ljude uvijek puno važnije, u čemu imamo podršku Grada Vinkovaca”, naglašava Hrvoje Vulić.

Vinkovci su jedno od najpoznatijih arheoloških središta u ovom dijelu Europe, stara je uzrečica da u našem gradu “gdje god zabodeš lopatu pronađeš nešto vrijedno”, a upravo takva je bila i ova godina, arheološki gledano izuzetno vrijedna.

Jedno od najuzbudljivijih otkrića posljednjih godina svakako je ono u Starim Jankovcima gdje su vinkovački arheolozi počeli istraživanja prvog rimskodobnog tumula na području istočne Hrvatske i u kojem su pronašli rimskodobnu dvokolicu čiji su vlasnici bili pripadnici lokalne predrimske elite, Skordisci ili možda i Eravisci, plemena s područja današnje Mađarske za koje je ovaj način ukopavanja čest. “Na žalost, grobovi vlasnika su u jednom trenutku u povijesti opljačkani pa će neka pitanja morati pričekati odgovore, ali veseli nas nastavak istraživanja i nova bogata otkrića. Nakon završetka višegodišnjeg procesa konzervacije i restauracije imati ćemo još jedan iznimno vrijedan izložak, ali i podlogu za izradu replike kola koja će se moći voziti ulicama Vinkovaca, ali i Starih Jankovaca. Ovdje bih se zahvalio na suradnji Općini Stari Jankovci i Poljoprivrednoj zadruzi Stari Jankovci na čijem zemljištu vršimo istraživanja. Iako krizna za druge grane, ova je godina arheološki bila iznimno plodna i duga, jer istraživanja još uvijek traju na nekim lokacijama, a počeli smo krajem veljače. Prvo nas je iznenadio uistinu jedinstven nalaz avarodobne grobnice koja oponaša rimskodobnu zidanu grobnicu, koliko nam je za sada poznato jedinstvenog nalaza na području Avarije. Osim zidanog groba istražili smo još nekoliko avarodobnih grobova, a to je bitno jer se radi o prvim avarskim grobovima pronađenim u samom gradu što potvrđuje i Avarsku, a ne samo Slavensku prisutnost na području Vinkovaca u tom razdoblju. Većina ukopanih osoba bila je opremljena luksuznim komadima opreme, pa će posjetitelji GMVK nakon što materijal bude konzerviran i restauriran imati prilike uživati u uistinu lijepim i rijetkim nalazima”, pojašnjava Vulić.

Ostatak godine, kaže, protekao je u istraživanjima na području grada, a posebno se ističu dvije lokacije u ulici Matije Gupca gdje su istražili dvije vučedolske kuće, jednu stariježeljeznodobnu kuću i mnoštvo zanimljivih objekata iz razdoblja brončanog, željeznog i rimskog doba.

Posebno zanimljiva lokacija je i glinokop tvrtke Dilj između Vinkovaca i Nuštra, gdje su počeli višegodišnje istraživanje jednog velikog rimskodobnog sela koje je, sudeći po nalazima, funkcioniralo barem 300 godina. Radi se o velikoj površini od gotovo 30 hektara, tako da će istraživanja trajati nekoliko godina, ali će im zato pružiti iznimno vrijednu sliku o krajoliku u rimskom razdoblju koji je bio premrežen ovakvim naseljima. Ako je suditi po potpisanim ugovorima i planovima, naglašava, sljedeća godina trebala bi biti jednako dinamična i donijeti mnoge nove nalaze i spoznaje. Ugovoreno je nekoliko novih istraživanja u samom gradu na potencijalno zanimljivim lokacijama u centru.

“Osim arheologije moram istaknuti da je ove godine otvorena i vrlo zanimljiva izložba naziva Tehnička zbirka Povijesnog odjela GMVK koja prezentira nekih 200 predmeta iz Tehničke zbirke iz razdoblja druge polovice 19. i 20. stoljeća. Pripremili smo dvije pisaće mašine na koje posjetitelji mogu pisati, stariji da se opet prisjete kako je to bilo pisati na pisaćim strojevima, a mlađi da vide kako je to bilo pisati na pisaćim strojevima. Osim zvuka tipkanja, možete čuti i radio iz prve polovice 20. stoljeća tzv. lampaš. Usprkos pandemiji, pozivamo sve građanke i građane Vinkovaca da posjete muzej. Osim toga, jučer je otvorena i izložba koja predstavlja vrhunac sezone u Galeriji Likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima, Izložba likovne kolonije dječjeg doma Sv. Ana u Vinkovcima. Zbirka Dječjeg doba broji više od 1.000 djela 206 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, a sadašnji voditelj kolonije i radionice Marko Šošić kao autor izložbe imao je ”slatke” muke izbora djela, a pažljivom selekcijom izabrao je 190 djela 115 autora i ”napunio” Galeriju. Pozivam sve koji vole likovnu umjetnost da posjete Galeriju i dok uživaju u sjajnim umjetničkim djelima i atmosferi na barem neko vrijeme zaborave pandemiju koja vlada”, poručuje Hrvoje Vulić. I ovom prilikom čestitao je bivšoj djelatnici Ljubici Gligorević koja je nakon odlaska u mirovinu dobila nagradu Hrvatskog muzejskog društva za životno djelo i Aniti Rapan Papeši koja je zajedno s Anitom Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu podijelila nagradu za najbolju izložbu kao rezultat međumuzejske suradnje. Inače, ovo je prvi puta u 74-godišnjoj povijesti da je Gradski muzej Vinkovci dobio nagradu HMD-a, a Ljubica Gligorević danas će dobiti i nagradu za životno djelo Hrvatskog etnološkog društva, te na taj način s dvije nagrade najvažnijih strukovnih društava muzealaca i etnologa okruniti svoju dugogodišnju karijeru.

Korona je ostavila traga i u muzejskoj djelatnosti

“Na žalost, ove godine bilježimo rekordno malen broj posjetitelja, kao i gotovo svi muzeji. Iako statistika još nije gotova, Gradsko muzej Vinkovci ove je godine posjetilo oko 2.500 posjetitelja, a kada pribrojimo izložbu Avari i Slaveni koja je bila postavljena u Zagrebu i Koprivnici prije ”lockdowna” onda se ta brojka kreće oko 10.000 posjetitelja. Usporedbe radi, prošle godine smo bez gostujućih izložbi imali preko 11.000 posjetitelja. Povećanje bilježimo u broju online posjeta i facebook objava koje imaju prosječan doseg do 10.000 osoba s trendom stabilnog rasta. Postoji dosta publike koja je zainteresirana za digitalne sadržaje i iskustva i tretiramo ih kao ”fizičke” posjetitelje muzeja, a dio izazova je pretvaranje digitalnih u fizičke posjetitelje. Kako je teško predvidjeti razvoj pandemije i završetak mjera ograničenja, jedino što možemo je više se okrenuti online i digitalnim sadržajima, a kada vremenske prilike dozvole aktivnostima u Lapidariju GMVK te dio virtualnih posjetitelja pretvoriti u stvarne”, poručuje ravnatelj Hrvoje Vulić.

Novi logo, vizualni identitet i status “pet friendly” muzeja

Iduće godine vinkovački Muzej će predstaviti novi logo i vizualni identitet, kao i novu web stranicu. Glavna autorica novog loga i vizaulnog identiteta je Mirjana Pjevac, uz suradnju s djelatnicima. Druga novost je da će iduće godine uslijediti i predstavljanje Pravilnika o kućnim ljubimcima koje je Upravno vijeće GMVK već usvojilo te će vinkovački, nakon Etnografskog muzeja u Zagrebu, postati tek drugi “pet friendly” muzej u Hrvatskoj.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno