2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Dan Hrvatskog saveza slijepih – 16. lipanj

Više od autora

- vl promo-Uoči Dana Hrvatskog saveza slijepih osoba koji se obilježava danas, predstavljamo rad njegove vinkovačke teritorijalne jedinice.

Spomenuta je Udruga nastala 1954. godine te je u 2014. obilježila 60 godina postojanja. Dobila je povelju Vukovarsko-srijemske županije u području zdravstva i socijalne skrbi. Trenutno broji oko 230 članova, a cilj joj je okupiti slijepe osobe, raditi na unapređenju njihove socijalnozdravstvene zaštite, školovanja, rehabilitacije i zapošljavanja, zatim na prevenciji oštećenja vida i društveno zabavnog život članova kako bi se postigla integracija članova u lokalnu zajednicu.

Udruga nastoji organizirati što više okupljanja i radionica kako bi se slijepe osobe međusobno družile, podijelile iskustva, razgovarale o svom stanju i bili si međusobna podrška.

Trenutno se u Udruzi provode dva veća projekta koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prvi projekt pod nazivom “Povedi me” za cilj ima snabdijevanje slijepih osoba s videćim pratiteljima. Videći pratitelj tako slijepima pruža niz svakodnevnih usluga poput pratnje u institucije ili čitanje pošte te je zaposlen pri Udruzi slijepih. Time se nastoji olakšati teret obitelji koji iziskuje njega slijepe osobe.

Drugi projekt naziva se “Možemo mi, kao i vi”, a provodi se u prostorijama Udruge kroz četiri radionice: kreativnu, sportsku te socijalnih i svakodnevnih vještina. Na kreativnim radionicama slijepi uče nove tehnike izrade ukrasnih i uporabnih predmeta, dok se na sportskim mogu baviti nekim od sportova dostupnih slijepima poput šaha ili govornog pikada. Slijepa osoba se potiče na samostalni život i smanjenje ovisnosti o tuđoj pomoći kroz radionicu svakodnevnih vještina na kojoj sudionici uče ovladati pripremom i konzumacijom jela i pića, osobnom higijenom, pospremanjem stambenog prostora i slično. Posljednja je radionica socijalnih vještina u kojoj se organiziraju zajednička druženja: čitaju se novosti, članovi se uče služiti računalima s ugrađenim adaptivnim tehnologijama, upoznaje ih se s njihovim pravima, pomagalima, tumače im se novi zakoni, itd.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno