19 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Danas 730 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.926. Među njima je 1.222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. Od 25. veljače prošle godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 233.637 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.088 preminulo, ukupno se oporavilo 225.623 osobe od toga 323 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 13.782 osobe. Do danas su ukupno testirane 1.206.372 osobe, od toga 7.023 u posljednja 24 sata, podaci su to Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na današnjoj konferenciji stožera dr. Alemka Markotić poručila je kako imamo puno više bolesnika s teškim oblikom bolesti u drugom valu.

“Oni su puno dulje hospitalizirani, imaju jače simptome. Mogu dodatno biti izloženi dodatnim infekcijama što opterećuje zdravstveni sustav. Vidimo da su to teške obostrane upale pluća. Nema objašnjenja za to. Neki završavaju s trombozom ili plućnom embolijom. Najčešći problemi su s disanjem, psihički problemi i nesanica. Za to će trebati dugoročno praćenje i zdravstvenu skrb. Danas imamo bolesnika koji je mjesec i pol dana kod nas i još uvijek je pozitivan što znači da bi mogao biti zarazan za ljude oko sebe. Ima ljudi koji duže zadržavaju virus i zbog toga ga mogu dalje širiti. Ovo je opasna i neistražena bolest”, objasnila je Markotić.

Ministar Vili Beroš naglasio je i ovoga puta kako je zdravlje na prvom mjestu te kako ne treba biti nestrpljivi i napraviti krivi potez.

“Mjesta za popuštanje nema. Ali nema niti policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji, teretane su zatvorene u preko 20 zemalja EU. Kafići su zatvoreni u 24 zemlje. To ukazuje na opseg naših mjera. Na 45 slučajeva bolesti jedan naš sugrađanin nas napusti. Ako smanjujemo broj novozaraženih za 45, kroz kratki vremenski period ćemo spasiti jedan život. To čine mjere, stalno balansiramo”, naglasio je Beroš.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno