Doba je godine kada slavonske kuće odišu mirisom paprike, ukuhanih šljiva, rajčice…Vrijeme je spremanja zimnice. Iako se danas povlači pitanje koliko je isplativa, u arhivi Vinkovačkog lista pronašli smo razgovor s četiri žene složne kako je, unatoč rastu cijena, domaća ipak najbolja.
Marta Šimić, Marica Kordić, Danica Žemberl i Anica Filić za Vinkovački list 18. rujna 1964. godine otkrivaju tajne svoje zimnice. Zašto ju same spremaju, čine li to iz navike, zato što je bolje i kvalitetnije ili možda samo zato što je jeftinije?
Sve sugovornice zaključuju isto – kako god da je, ono što same napravimo se ne može usporediti ni s čim. Imaju velike obitelji pa se ništa ne baca, a nisu imale puno toga za reći ni kada su cijene u pitanju jer njihovo je, kada preračunaju sve troškove, puno jeftinije nego gotove zimnice u trgovinama.
Iz njihovih odgovora moguće je, navodi autor članka, zaključiti da bi se neke rado riješile mukotrpne brige i rada, kad bi u kućnim budžetima mogle pronaći dovoljno sredstava za kupovinu preskupih konzerva i kada bi te konzerve bile kvalitetnije i boljeg asortimana.
Što se tiče cijena voća i povrća, kolega novinar navodi kako se na gradskoj tržnici rajčica prodavala po cijeni od 50 dinara kilogram, paprika od 50 do 80 dinara, krastavci po 30 do 50, kupus po 30 do 40, tikvice po 40 dinara kilogram.