Kako bismo u zdravom tijelu imali i zdrav duh, osim tjelovježbe, posebnu pažnju treba obratiti i na prehranu. Nekoliko puta godišnje, naročito nakon blagdana, bilo bi potrebno očistiti organizam od svih nagomilanih kaloričnih, ali i toksičnih tvari.

Kolači, francuska salata, razno pečeno meso i pokoja čašica više nego obično – gotovo nemoguće je odoljeti uživanju u blagdanskim specijalitetima. No, Božić je iza nas, a nakon pregršt hrane, savršeno je vrijeme da naš organizam vratimo u svakodnevicu i pružimo mu priliku za čišćenje, odnosno detoksikaciju.

Naš organizam se generalno sam obnavlja, jetra, bubrezi i crijeva se sami regeneriraju i nije potrebno raditi uvijek ekstremne stvari da bi se on obnovio. Naime, u ovo vrijeme unosimo puno više alkohola kao i šećera u svoj organizam te je on opterećen nekom vrstom toksina, tako da ga je dobro putem pravilnije prehrane osloboditi te mu olakšati funkcioniranje.

Eliminiranje otrova iz organizma savjetuje se svima, no pogotovo onima koji se osjećaju iscrpljeno, ne mogu se dovoljno koncentrirati, te imaju učestale probleme s probavom ili kožom.

Kako ističe voditeljica Odsjeka za dijetetiku i prehranu u vinkovačkoj bolnici, Ana Horvatović, detoksikacija donosi brojne korisne rezultate, od rješavanja problema nadutosti, ublažavanja bolesti, obnove crijevne flore pa sve do pozitivnijeg i boljeg raspoloženja.

“Nadutost, problemi s tenom, probavom i zglobovima česta su posljedica blagdanskog prejedanja i unosa velikih količina šećera i alkohola u organizam. Organizam ima sam svoj sustav čišćenja, a detoksikacija je samo prirodni način koji će ubrzati taj proces. Čišćenje organizma ili detoksikacija je proces uklanjanja štetnih tvari iz organizma. Čišćenjem organizma regulirat će se probava, cirkulacija krvi, poboljšati rad jetre i bubrega, uspostaviti hormonska ravnoteža u organizmu, ojačat će se imunološki sustav, a pozitivno će utjecati i na mentalno zdravlje”, ovom prilikom pojasnila je Horvatović te nam otkrila nekoliko savjeta kako bismo očistili svoj organizam nakon blagdana.

– pripremajte si lagane obroke
– nemojte preskakati obroke i izgladnjivati se ( preporučeno je više manjih obroka dnevno )
– popijte dovoljnu količinu tekućine
– preporučuje se dnevni unos 2L tekućine (voda, prirodni sokovi, čaj, juhe…)
– koristite što svježije i zdravije namirnice
– jedite puno namirnica koje sadrže vlakna i time potiču probavu
– uzimajte vitamin C koji stimulira proizvodnju antioksidansa
– u prehranu uključite što više voća i povrća

U periodu detoksikacije organizma nipošto nemojte gladovati. Osim što ćete se osjećati iscrpljeno, to može biti i uzrok kasnijem prevelikom unosu hranu te usporavanju rada probave, koji će biti vrlo zbunjen kada ponovno krenete s normalnim unosom hrane, što može izazvati skupljanje dodatnih kilograma.

Kada osjetite potrebu za jelom posegnite za nekim biljnim čajem koji će vam, sigurno smo, odgoditi glad, a izuzev toga, potaknuti organizam na učinkovitiji rad. Osim zelenog čaja, u ovome se slučaju toplo preporučuje čaj od koprive.

No, mijenjanje prehrane nije jedini način kako očistiti tijelo od da se tijelo od brojnih toksina: tjelovježba potiče rad znojnih žlijezda, a tako, između ostalog, izbacujemo iz tijela štetne tvari. Ipak, ako nikako niste skloni tjelovježbi jer niste tip za rekreaciju, promislite o posjeti sauni– i ta je tehnika, naime, od prije popularna kao odličan način kako očistiti organizma od viška tekućine, masti i raznih štetnih tvari.