Dvorana Barun Trenk ugostila je kuhare iz Osijeka i Varaždina koji su svoje vještine, tehnike i znanje pokazali na 16. po redu Zlatnoj jabuci, natjecanju u sklopu Hrvatskog regionalnog kuharskog kupa. Na državnu smotru prolaze sve tri koliko ih je sudjelovalo ove godine.
Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije izdala je kuharicu „Slavonsko-srijemski recopis – kulinarska baština Slavonije i Srijema” u kojoj je pronađena inspiracija za temu. Naime, kuhari su mogli izabrati jedno jelo iz ove kuharice te ga pripremiti na svoj način, a potom je stručni ocjenjivački sud ocijenio skuhano.
„Okupili smo se ponovno nakon tri godine kako bi opet zaživjela gastronomija u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji te da bi se po 16. put održao Kuharski kup Zlatna jabuka. Radi se o najstarijem kuharskom natjecanju u Hrvatskoj jer tim brojem se nitko ne može podičiti i drago mi je da se odazvalo mnoštvo kuhara, a poglavito mladi. Gosti koji su večeras na Zlatnoj jabuci imat će priliku kušati sva ta jela koja su pripremali natjecatelji”, rekao je Jozo Gale predsjednik Udruge i organizator manifestacije.
Prvo mjesto na ovogodišnjoj Zlatnoj jabuci osvojio je Dino Veselić koji je uz zlatno odličje osvojio i 2.000 kuna. Srebrnu medalju i 1.500 kuna osvojio je Ivan Fot, dok je na trećoj poziciji s 1.000 kuna nagrade završio Saša Ninković.
„Za mene je ovo jedno divno iskustvo i u edukativnom smislu, ali i socijalnom jer se družimo s kolegama, a uz to ostvarujemo napredak. Ovo je natjecanje je isto tako i poligon za pokazivanje tehnika i talenata koje posjedujemo te da se malo maknemo iz monotonije svakodnevnog posla. Večeras sam pripremao lungić crne svinje koji je dimljen na drvetu od jabuke, prilog je pire od bundeve te Pave krumpir. Želja mi je i dalje sudjelovati na natjecanjima Hrvatskog kuharskog saveza jer je uvijek divo družiti se s kolegama te s njima razmjenjivati iskustva i znanje”, naveo je natjecatelj Saša Ninković.
Kuhari su morali pripremiti hladno i glavno jelo te desert, zatim je žiri donio svoj odluku o kvaliteti prezentiranih jela.
„Kuhar je jedno prelijepo je zanimanje i svaki dan imate mogućnosti biti kreativni i stvarati nešto drugačije, ali s jedne strane je dosta teško jer morate biti spremni na odricanja. Potrebno je u osnovama postaviti dobre temelje kulinarstva, ništa ne dolazi preko noći i morate biti ustrajni”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.