18 C
Vinkovci
Subota, 25. lipnja 2022.

Dječji vrtić Vinkovci među ustanovama za uključivanje u informatizirani sustav za prijavu i upis djece

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva objavio je Odluku o odabiru ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje će koristiti sustav za upise razvijen u sklopu projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“.

Ministarstvo uprave objavljuje Javni poziv za odabir ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koje će koristiti sustav za upise razvijen u sklopu projekta “Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“.

Predmet Poziva je odabir ustanova za njihovo uključivanje u odabrane Projektne aktivnosti u razdoblju od 2020. do 2022. godine. Cilj Poziva je uključiti ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u informatizirani sustav za prijavu i upis djece razvijenog u sklopu Projekta.

Tekst odluke dostupan je na linku: https://rdd.gov.hr/produljenje-trajanja-javnog-poziva-za-odabir-ustanova-ranog-i-predskolskog-odgoja-i-obrazovanja/1575.

Među vrtićima našao se i naš Dječji vrtić Vinkovci, a kako je javila pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, uskoro će biti i potpisivanje ugovora te dodjela opreme. Više informacija i detalja bit će objavljeno naknadno.

Projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ je financiran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u ukupnoj vrijednosti od 40.002.019,64 HRK, a provodi ga Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNet. Projektom će se digitalizirati proces upisa u odgojne i obrazovne ustanove, što će hrvatskim građanima omogućiti upis u programe tih ustanova elektroničkim putem, odnosno omogućit će im se pokretanje jedinstvenog zahtjeva i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u njegovo rješavanje.

Upis djece ili vlastiti upis u dostupne programe odgoja i obrazovanja, obavljat će se putem sustava e-Građani. Osim toga, Projekt će omogućiti i modernizaciju sustava matičnih podataka koji se prikupljaju tijekom obrazovnog procesa, uspostavit će se izvještajni sustav za nadležne institucije (npr. osnivače ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ministarstva i dr.).

Jedna od elektroničkih usluga koja će biti uspostavljena Projektom je i prijava i upis u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno u dječje vrtiće. Budući da je riječ o institucijama i procesima u nadležnosti osnivača, usluga će biti dizajnirana na način da uvažava posebnosti koje su osnivači odredili kod postupka provođenja upisa (primjerice, posebni kriteriji, prednosti pri upisu i sl.). Upisi u programe koje odgojno-obrazovne ustanove nude građanima (od ranog i predškolskog odgoja, osnovno i srednjoškolskog obrazovanja, u učeničke domove ili programe obrazovanja odraslih, do prijava na visokoškolske ustanove) zahtijevaju od građana prikupljanje određenih dokumenata koji izdaju razna tijela javne vlasti (rodni list, uvjerenje o prebivalištu, potvrde o zaposlenju i visini primanja, zdravstveni podaci i dr.). Budući da se ovdje radi o podacima koje razne javnopravne institucije već imaju u svojim sustavima, potrebno je povezati te sustave i time građanima omogućiti dohvat potrebnih podataka u elektroničkom obliku, odnosno rasteretiti ih fizičke dostave dokumenata

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno