Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci

Od danas su sve škole ponovno dupkom pune. Nakon dva i pol mjeseca online nastave, u klupe su se vratili i oni posljednji – učenici srednjih škola od 1. do 3. razreda. Uz brojne prilagodbe, rad u školama se uglavnom normalizirao, a kako smo mogli čuti prvi dan nastave, ovaj dan dočekan je s velikim nestrpljenjem.

“Učenici i profesori su iznimno zadovoljni jer smo se ovome potiho nadali već neko vrijeme. Važno je da se sve normaliziralo, da se napokon možemo vratiti svome poslu i raditi na onaj način na koji smo navikli. Nastava se napokon u potpunosti odvija u školskoj zgradi, po modelu A”, rekao nam je jutros Domagoj Bujadinović, ravnatelj Srednje strukovne škole, jedne od onih koja je u svoje prostorije primila danas preostali dio srednjoškolaca. Ovu odluku donijela je prošli tjedan većina hrvatskih županija, među njima i Vukovarsko-srijemska, procjenjujući kako je epidemiološka situacija povoljna i kako povratak učenika neće značiti širenje virusa.

Nakon što je odluka donesena, važno je bilo osigurati sve preduvjete za siguran povratak u školske klupe, a to se ponajviše odnosilo na prostorne uvjete i dezinfekciju. Unatoč tome što je jedan dio škole u velikim građevinskim radovima jer se radi šest novih praktikuma, u Srednjoj strukovnoj školi s time nisu imali problema i prvi dan nastave odvija se nesmetano.

“Uspjeli smo organizirati nastavu i složiti raspored koji učenike neće dovoditi u rizik. Jedino nam je praktična nastava specifična jer imamo više sektora. Dio sektora je bio na vanjskoj praktičnoj nastavi, a dio nije s obzirom na epidemiološku situaciju. Primjerice, konobari nisu mogli odrađivati praktičnu nastavu jer su ugostiteljski objekti zatvoreni. Od naših 490 učenika nitko nije u samoizolaciji ili pozitivan, ali bitno je napomenuti da smo tek danas u punom pogonu i tek ćemo sada moći vidjeti kako će se situacija razvijati”, rekao nam je Bujadinović.

Bez problema je nastava organizirana i u Poljoprivredno šumarskoj školi. Učenici nastavu pohađaju prema modelu A i sve se odvija u prostorijama škole – redovna nastava, praktična nastava i vježbe uz pridržavanje epidemioloških mjera. Ravnateljica Ružica Zucić istaknula je kako je manji broj učenika u samoizolaciji, no to ne predstavlja problem u organizaciji nastave i prakse.

“Dio praktične nastave odvija se na otvorenome, pa je puno lakše jer je takva vrsta posla. Uspješno smo proveli i nastavu maturanata i završnih razreda prethodna tri tjedna koja se odvijala prema mješovitom modelu, odnosno maturanti su išli po modelu A, a ostali završni razredi imali su online nastavu”, pojasnila je Ružica naglasivši kako je za vrijeme dok su završni razredi bili u školi bio izuzetno smanjen broj izostanaka, što znači da su se učenici jako zaželjeli vratiti se u školu.

Iako je većina škola uspjela osigurati prostorne uvjete i organizirati nastavu prema A modelu, neki su se ipak morali snalaziti. Takva situacija zadesila je Tehničku školu Vinkovci u kojoj, pojasnio nam je ravnatelj Mate Vukušić, nisu uspjeli osigurati da svi učenici budu u jednoj učionici, nema izmjena učionica i učenici moraju kombinirati modele. U školi je trenutno 36 razreda.

“Prvi i četvrti razredi idu četiri dana u školu, jedan dan imaju online nastavu. Drugi i treći razredi idu tri dana u školu, a dva dana su na online nastavi. Vježbe i prakse su organizirane normalno, jedino smo kada je krenula online nastava iz rasporeda izbacili radioničke vježbe, laboratorijske vježbe i praktičnu nastavu, tako da smo onda forsirali teoretske predmete koji su se mogli raditi online. Povratkom u školu smanjit ćemo teoretske predmete, a povećati praktičnu nastavu i sve ono što se radi rukama, što se ne može raditi online”, istaknuo je Vukušić. Kaže kako su nastavu za maturante uspjeli organizirati kvalitetno jer su imali više učeničkog prostora i trenutno nitko nije zaražen ili u samoizolaciji.