Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković 6. prosinca donio je Odluku o dodjeli sredstava temeljem koje je će biti realizirano 20 ugovora kojima se županijskim upravama za ceste dodjeljuje ukupno 100 milijuna kuna. Ovom odlukom Upravi za ceste Vukovarsko-srijemske županije dodijeljeno je 2,5 milijuna kuna.

U proračunu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dodatnih 100 milijuna kuna osigurano je kroz Izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekciju za 2019. i 2020. godinu, a županijskim uprava za ceste dodjeljuje za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta u 2018. godini, s mogućnošću korištenja i tijekom 2019. godine. Prilikom raspodjele sredstava, ističu u ministarstvu, uvažavale su se stvarne potrebe pojedinog ŽUC-a, tako da je najviše sredstava dodijeljeno onima za koje je utvrđeno da su im najpotrebnija, uzimajući u obzir ponajprije stanje cestovne infrastrukture i broj kilometara pod upravljanjem te ostale ključne parametre. 

Pri tome je, doznajemo od ravnatelja Uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije Željka Galića, ovoj upravi dodijeljeno je 2,5 milijuna kuna. “Tih 2,5 milijuna kuna koje smo raspodjelom dobili za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta iskoristit ćemo za rekonstrukciju županijske ceste ŽC 4198 na dionici kroz Zagrebačku ulicu u naselju Šarengrad u duljini 1020 metara. Ukupna vrijednost radova, s PDV-om, je 5,9 milijuna kuna, a ostali dio sredstava, osim ovih dodatnih, već smo predvidjeli u proračunu za iduću godinu. Radit će se kompletna rekonstrukcija ceste s uređenjem sustava odvodnje i prilagođavanjem pješačkih staza, budući da je riječ o naseljenoj dionici, a bit će uređen i par autobusnih stajališta”, ističe Željko Galić.

Osiguravanjem dodatnih 100 milijuna kuna i ove godine, ističu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, nastoji smanjiti financijski jaz koji je kod ŽUC-eva nastao ukidanjem dijela sredstava, a radi čega, gotovo svi, imaju problema s nedostatkom sredstava za održavanje, rekonstrukciju i građenje županijskih i lokalnih cesta. Primjenjujući ovakav model raspodjele sredstava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iskazuje namjeru za poboljšanjem i ujednačavanjem standarda održavanja i obnove županijskih i lokalnih cesta, a sve s ciljem postizanja održivog i dugoročno stabilnog sustava.