Sredinom prosinca započele su prijave za ostvarivanje prava na nacionalnu mirovinu koja je, prema riječima ministra Aladrovića, zamišljena kao naknada koja će pokriti najnezaštićeniji dio stanovništva. Isplata ovih naknada za mjesec siječanj očekuje se do kraja veljače, a dobit će ju 6.768 osoba koji su do 31. siječnja predali zahtjeve.

„Svakodnevno se ta brojka povećava s obzirom na to da zahtjevi pristižu preporučeno poštom, uz napomenu kako je radna skupina za izradu Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe predvidjela brojku od približno 19.700 građana RH starijih od 65 godina koji bi mogli ostvariti pravo na naknadu do kraja 2021. godine”, poručili su iz HZMO-a i naglasili kako smatraju da su ove brojke pokazatelj dobrog odaziva građana.

Podsjetimo, pravo na nacionalnu mirovinu imaju državljani Republike Hrvatske stariji od 65 godina koji žive u Hrvatskoj najmanje 20 godina, a imaju manje od 15 godina mirovinskog staža.

Osigurano je 132 milijuna kuna u državnom proračunu u 2021. godini za isplatu ovih naknada što je dovoljno za 20-ak tisuća korisnika. Naknada trenutno iznosi 800 kuna što je po mišljenju mnogih umirovljenika (a i sasvim je logično) ipak premalo. Za onoga tko nema ništa i ovo je nešto, ali mnogi raspolažu naknadom socijalne pomoći što je otprilike isto kao i ova mirovina. „Smatram kako se naknada treba prilagoditi standardu života te da bi ona trebala biti veća. Najdeblji kraj u svemu tome izvlače osobe koje su 20-ak godina uplaćivale doprinose za mirovinsko osiguranje, a isto na kraju imaju mirovine oko 1000 kuna”, govorio je prilikom razgovora na temu nacionalnih mirovina Marinko Lukenda, predsjednik Odbora za umirovljenike i starije osobe Grada Vinkovaca.

Ubuduće bi se naknada trebala usklađivati jednom godišnje, počevši od 1. siječnja 2022. godine prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena iz prethodne godine.