6 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Epidemiolog dr. Bernard Kaić o riziku otvaranja vrtića i škola

Više od autora

- vl promo-
Željko Komljenović
Željko Komljenović
zeljko.komljenovic@novosti.hr

Od ponedjeljka, nakon 45 dana strogih mjera u borbi protiv virusa, polako se počinjemo vraćati u normalan život. Kako je i najavljeno, mjere će se popuštati u tri faze, ali uz stroge epidemiološke upute.  Treća faza nastupa 11. svibnja i donosi najveće popuštanje, među njima i  rad predškolskih ustanova, nastavu od prvog do četvrtog razreda, rad s djecom s teškoćama. 

Epidemiolog dr. Bernard Kaić rekao je jutros za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog da su na uputama radili zadnjih dana i da one će biti objavljene tijekom dana. Dodao je da će se, ukoliko bude nejasnoća, uvijek moći kontaktirati epidemiologe radi tumačenja određenih uputa.

Smatra da bi bilo dobro nositi ili platnenu ili kiruršku masku jer smanjuju izlučivanje sekreta tijekom govora ili kašljanja. Osvrnuo se i na mjeru otvaranja škola.Na temelju postojećih podataka kod djece je bolest puno blaža i bez simptoma i zbog toga se ne smatraju, u ovoj epidemiji, tako bitnim izvorom i prijenosnikom infekcije na ostalo stanovništvo. Zato se smatra da nije rizično otvoriti dječje vrtiće i niže razrede osnove škole, rekao je te dodao da će naravno biti napisano tko ne bi smio ići u škole i vrtiće.

Koliko god prijenos bio nizak za djecu koja imaju teške kronične bolesti ili oštećenje ili su roditelji s kroničnim bolestima ili imaju starije ukućane, za njih neće biti preporučljivo da idu u vrtić ili školu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno