18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Filmski klasici i posebne projekcije na Pulskom filmskom festivalu

Više od autora

- vl promo-


I ove godine na Pulskom filmskom festivalu uživamo u projekcijama filmskih klasika i posebnim projekcijama najboljeg od hrvatske i svjetske recentne filmske produkcije. Očekuju nas brojne hrvatske, ali i svjetske premijere.

Program Filmski klasici donosi nam devet izvrsnih naslova čije će se projekcije održati na četiri lokacije. Kao posveta prošle godine preminulom glumcu Žarku Potočnjaku, u kinu Valli nas očekuje projekcija “Praha”, jednog od tri dijela poznatog omnibusa “Karneval, anđeo i prah” Antuna Vrdoljaka, kao i kriminalistička drama Zdravka Velimirovića “Dan četrnaesti” nominirana za Zlatnu palmu 1961. godine. Posebno veseli projekcija pulskog laureata iz 1958. godine, drame “H-8” Nikole Tanhofera, a imamo priliku vidjeti i talijanski film “Pasqualino Ljepotan” Line Wertmüller, prve žene redateljice nominirane za Oscara upravo za ovaj film, te je i ova projekcija njoj u spomen.

PASQUALINO LJEPOTAN, 1975 | credit: Tonino Delli Colli

U INK-u možete pogledati film “Fantom” Durmitora redatelja Kurta Breinessa i Hansa Natgea iz 1933. godine, kao zanimljiv osvrt na susret slavenske i germanske kulture. Na Kaštelu će se održati dvije projekcije, njemačkog nijemog dokumentarnog filma iz 1927. godine “Berlin: Simfonija velegrada” Waltera Ruttmanna, koji će uživo glazbeno popratiti mladi hrvatski jazz kvartet Chui. Na Kaštelu nas očekuje i projekcija poznatog filma Philippea de Broca “Čovjek iz Rija” u kojem je glavnu ulogu odigrao nedavno preminuli Jean Paul Belmondo. Ove godine projekcije filmskih klasika održavaju se i na Brijunima, pa ćemo u magičnoj atmosferi moći gledati  “Tko pjeva zlo ne misli”, kultnu komediju Kreše Golika.

Posebne projekcije ove godine donose nam još 16 naslova domaće i strane produkcije koji će se prikazivati na pet različitih lokacija.

GRAD PROKLETIH, 2021 | credit: Benedict Neuenfels

Na Brijunima ćemo u sklopu programa Posebne projekcije gledati hrvatsku premijeru “Grada prokletih”, povijesnog noir trilera drame koju je režirao austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, predsjednik Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Njegovo ranije ostvarenje, drama “Nasljednici” iz 1998. koja ga je lansirala među najbolje europske redatelje, prikazivat će se u sklopu posebnih projekcija u Kinu Valli. Na obje projekcije nazočit će gospodin Ruzowitzky.

U Areni ćemo imati priliku pogledati hrvatsku premijeru britanske biografske drame “Belfast” koju je režirao slavni Kenneth Branagh. Film je osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, ali i filmsku nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij.

TU, 2003 | credit: Davorin Gecl

Osim već spomenutih Nasljednika u Kinu Valli nas od posebnih projekcije očekuje još pet naslova. “Ennio” dokumentarni film Giuseppea Tornatorrea, osvajača nagrade za najbolji dokumentarni film na Venecijanskom filmskom festivalu. Riječ je o hrvatskoj premijeri biografskog dokumentarca o legendarnom skladatelju Enniju Morriconeu. Bit će prikazana i talijansko-belgijska pustolovna drama “Čudaci na slobodi” Gabriellea Mainettija, višestrukog laureata prošlogodišnje Venecije i velikog hita na kino blagajnama. Hrvatsku premijeru imat će i film “Slijepac koji nije htio gledati Titanic” finska “dramedija” redatelja Teemua Nikkija koja je osvojila srca publike također u Veneciji. Budući da se uvijek rado sjetimo pulskih laureata te predstavljamo ocjenjivački sud ovogodišnjeg festivala, prikazat ćemo dramu Zrinka Ogreste, “Tu”, koji je 2003. godine osvojio Zlatne arene za najbolji film i glavnu mušku ulogu. Očekuje nas i jedna svjetska premijera, ona bosansko-hercegovačkog trilera “Praznik praznine” Jasmina Durakovića sa Senadom Bašićem u glavnoj ulozi.

U Istarskom narodnom kazalištu održat će se sedam posebnih projekcija filmova od kojih su čak tri hrvatske, a jedna svjetska premijera, ona hrvatske nezavisne glazbene komedije “Yunaci rocka” redatelja Davida Petrovića. Radi se o adaptiranoj kazališnoj predstavi napravljenoj s minimalnim budžetom, a kao filmsku adaptaciju kazališta prikazat će i “Djecu sa CNN-a”, niskobudžetnu hrvatsko-bosanskohercegovačku koprodukciju u režiji Aide Bukvić, te hrvatsku premijeru filma “Švedsko srce moje majke” bosanskohercegovačkog redatelja Adisa Bakrača.

NE GOVORI ZLO, 2022 | credit: Erik Molberg Hansen

Svoje hrvatske premijere imat će i  slovenska humorna drama “Orkestar” redatelja Matevža Luzara i “Pucnji u Marseillesu” srbijanska povijesna drama redatelja Gordana Matića. U INK-u ćemo gledati i film redateljice  Andree Štake, “Gospođica”, nastao u švicarsko-njemačko-bosanskohercegovačkoj produkciji. Film je, između ostalih nagrada, osvojio i Srce Sarajeva za najbolju glumicu, Mariju Škaričić, članicu Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Danskim filmom “Darling”  redateljice Birgitte Stærmose predstavit ćemo članicu Ocjenjivačkog suda Danicu Čurčić.

Na Kaštelu ćemo prikazati hrvatsku premijeru dansko-nizozemskog horora “Ne govori zlo” danskog redatelja Christiana Tafdrupa koji je svoju svjetsku premijeru imao na ponoćnim projekcijama na Sundance film festivalu. Radi se o jednom od najatraktivnijih filmova na festivalu, ali koji se ne preporuča mlađima od 18 godina.

Napominjemo da su sve projekcije programa Filmski klasici i Posebne projekcije, osim onih u Areni, besplatne, a nakon mnogih projekcija uslijedit će i razgovori s autorima.

69. PULSKI FILMSKI FESTIVAL, 2022 | credit: Pula film festival

Detaljni raspored svih projekcija možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Pulskog filmskog festivala.

Sve informacije u vezi prodaje ulaznica možete dobiti putem elektroničke pošte na e-mail ulaznice@pulafilmfestival.hr. Cijena ulaznica za pojedinačne filmske večeri u Areni iznosi 25,00 HRK, a kompleta ulaznica za sve večeri u Areni 150,00 HRK. Povoljnije uvjete za kupovinu ulaznica studenti, umirovljenici i višečlane obitelji ostvaruju isključivo na info-punktu. Ulaz na filmske programe na Kaštelu te u Kino Valli i Istarsko narodno kazalište je slobodan.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno