2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Finalna konferencija projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva”

Više od autora

- vl promo-Danas se u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održala završna konferencija projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva”. Na završnoj konferenciji se premijerno trebao prikazati dokumentarni film koji su mladi sami napravili, no zbog tehničkih poteškoća prikazivanje istog nije bilo moguće, no film će se moći naći na web stranicama projekta, isto tako tko bude htio može dobiti kopiju filma. Također je održano i svečano uručivanje certifikata polaznicima projekta koje će im pomoći u daljnjem obrazovanju, pa tako i mogućem budućem zapošljavanju.

Za dokumentarni film je snimljena velika količina materijala, a zadatak polaznika bio je da zajedno sa svojim mentorom Darkom Bušnjom pregledaju snimljene materijale te odaberu najbolje dijelove koje su iskoristili za izradu dokumentarnog filma.

Prošli su vikend mladi sudionici projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva” proveli na studijskom putovanju u Rijeci kao gradu koji je osvojio titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, jednu od najprestižnijih i najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi. Prvi dan studijskog putovanja, 12. travnja 2019. u kulturnom centru RiHub prezentirali su Program participativnih radionica za mlade u kulturnim i umjetničkim aktivnostima te prikazali spomenuti dokumentarni film. Drugi dan, 13. travnja 2019. mladi su prikazali predstavu koju su uz mentore sami pripremili i u kojoj su oni glumci. Bila je to prilika za širenje primjera dobre prakse uključivanja mladih u nepovoljnijem položaju u aktivnosti u umjetnosti i kulturi te svojevrsna nagrada za sav trud i rad koji su mladi utkali u radionice kroz proteklih 15 mjeseci.

Svrha projekta je borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti i svih oblika diskriminacije razvojem mehanizama za socijalnu i kulturnu integraciju mladih od 15-25 godina koji su u nepovoljnijem položaju (socijalno ugroženi, nezaposleni, dugotrajno nezaposleni i pripadnici nacionalnih manjina) kroz izradu i provedbu Programa participativnih radionica koje su im omogućile sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima koji im nisu inače dostupni, a koji se smatraju uobičajenima u društvu.

Finalni proizvod projekta je upravo taj dokumentarni film koji je pratio sudjelovanje mladih u projektu, dok se predstava temeljila na pričama iz njihovih života. Projekt upravo iz tog razloga nosi naziv “Mladi pod svjetlima reflektora društva” jer će omogućiti mladima da budu viđeni i prepoznati u društvu te stjecanje novih znanja i vještina iz područja umjetnosti i kulture, poput kreativnog pisanja, režiranja, glume, glazbe, scenografije, kostimografije. Pored toga, tim podugovorenih vanjskih stručnjaka angažiranih za provedbu aktivnosti projekta (akademski glumac, snimatelj, knjižničar, akademski slikar i scenograf, profesor glazbe i psiholog) izradit će mehanizam za socijalnu i kulturnu integraciju mladih u nepovoljnijem položaju u vidu Programa participativnih radionica za mlade u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Program će se tiskati u 100 primjeraka te objaviti na internetskoj stranici projekta, ali i institucija direktno ili indirektno uključenih u provedbu projekta kako bi se mogao besplatno koristiti, primjenjivati i modificirati ovisno o potrebama i nakon završetka projekta te poslužiti svim zainteresiranima kao pomoć u radu s navedenom skupinom mladih. Program će sadržavati teorijske i praktične radionice i edukacije koje će se provesti i usavršiti upravo na ovom projektu u radu s mladima. Mladi će svojim radom i inputima omogućiti kako izradu tako i usavršavanje Programa participativnih radionica koji će obuhvatiti mehanizam sudjelovanja u cjelokupnom procesu stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma.

“Ovaj projekt možemo ocijeniti vrlo uspješnim. Kroz ovaj projekt mladi su stekli neke nove vještine koje će im pomoći prije svega da budu bolje pripremljeni za neke nove izazove u budućnosti”, izjavio je Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika, koji je također nazočio završnoj konferenciji.

Ovo predstavlja vrhunac rada. Mladi su radili sve sami, ali pod budnim okom Vladimira Andrića, Adama Koruge, Dubravka Matakovića, Tihomira Marojevića i Darka Bušnje. Sve radionice koje su se održavale su bile besplatne, pa su tako mnoga djeca dobila mogućnost sudjelovanja u nečem što im prije možda nije bilo dostupno.

“Danas imamo veliku čast da možemo održati završnu konferenciju “Mladi pod svjetlima reflektora društva” čiji je nositelj grad Vinkovci, a partner udruga “Mladi protiv gladi”. U dokumentarnom filmu prati se mlade sudionike na radionicama, odnosno dokumentaristi prate sudionike drugih radionica na način na koji se oni pripremaju za predstavu, kostimografiju, scenografiju i glazbu, a isto tako se uzimaju i izjave samih stručnjaka koji su projekt provodili s mladima. Film traje 34 minute i ostat će u trajnom vlasništvu grada, a i svih ostalih koji su bili uključeni u projekt. Certifikat će djeci puno značiti u smislu da su uspješno završili sam projekt koji su pohađali, stekli su određena nova znanja, nove vještine koje prije možda nisu imali, a nadam se da će im pomoći i u zapošljavanju”, istaknuo je ovom prilikom Tomislav Ćavar, asistent na projektu i potpredsjednik udruge Mladi protiv gladi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno