Kontaktirajte nas

Aktualno

Finalna konferencija projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva”

Objavljeno

-

Danas se u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održala završna konferencija projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva”. Na završnoj konferenciji se premijerno trebao prikazati dokumentarni film koji su mladi sami napravili, no zbog tehničkih poteškoća prikazivanje istog nije bilo moguće, no film će se moći naći na web stranicama projekta, isto tako tko bude htio može dobiti kopiju filma. Također je održano i svečano uručivanje certifikata polaznicima projekta koje će im pomoći u daljnjem obrazovanju, pa tako i mogućem budućem zapošljavanju.

Za dokumentarni film je snimljena velika količina materijala, a zadatak polaznika bio je da zajedno sa svojim mentorom Darkom Bušnjom pregledaju snimljene materijale te odaberu najbolje dijelove koje su iskoristili za izradu dokumentarnog filma.

Prošli su vikend mladi sudionici projekta “Mladi pod svjetlima reflektora društva” proveli na studijskom putovanju u Rijeci kao gradu koji je osvojio titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, jednu od najprestižnijih i najcjenjenijih kulturnih inicijativa u Europi. Prvi dan studijskog putovanja, 12. travnja 2019. u kulturnom centru RiHub prezentirali su Program participativnih radionica za mlade u kulturnim i umjetničkim aktivnostima te prikazali spomenuti dokumentarni film. Drugi dan, 13. travnja 2019. mladi su prikazali predstavu koju su uz mentore sami pripremili i u kojoj su oni glumci. Bila je to prilika za širenje primjera dobre prakse uključivanja mladih u nepovoljnijem položaju u aktivnosti u umjetnosti i kulturi te svojevrsna nagrada za sav trud i rad koji su mladi utkali u radionice kroz proteklih 15 mjeseci.

Svrha projekta je borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti i svih oblika diskriminacije razvojem mehanizama za socijalnu i kulturnu integraciju mladih od 15-25 godina koji su u nepovoljnijem položaju (socijalno ugroženi, nezaposleni, dugotrajno nezaposleni i pripadnici nacionalnih manjina) kroz izradu i provedbu Programa participativnih radionica koje su im omogućile sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima koji im nisu inače dostupni, a koji se smatraju uobičajenima u društvu.

Finalni proizvod projekta je upravo taj dokumentarni film koji je pratio sudjelovanje mladih u projektu, dok se predstava temeljila na pričama iz njihovih života. Projekt upravo iz tog razloga nosi naziv “Mladi pod svjetlima reflektora društva” jer će omogućiti mladima da budu viđeni i prepoznati u društvu te stjecanje novih znanja i vještina iz područja umjetnosti i kulture, poput kreativnog pisanja, režiranja, glume, glazbe, scenografije, kostimografije. Pored toga, tim podugovorenih vanjskih stručnjaka angažiranih za provedbu aktivnosti projekta (akademski glumac, snimatelj, knjižničar, akademski slikar i scenograf, profesor glazbe i psiholog) izradit će mehanizam za socijalnu i kulturnu integraciju mladih u nepovoljnijem položaju u vidu Programa participativnih radionica za mlade u kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Program će se tiskati u 100 primjeraka te objaviti na internetskoj stranici projekta, ali i institucija direktno ili indirektno uključenih u provedbu projekta kako bi se mogao besplatno koristiti, primjenjivati i modificirati ovisno o potrebama i nakon završetka projekta te poslužiti svim zainteresiranima kao pomoć u radu s navedenom skupinom mladih. Program će sadržavati teorijske i praktične radionice i edukacije koje će se provesti i usavršiti upravo na ovom projektu u radu s mladima. Mladi će svojim radom i inputima omogućiti kako izradu tako i usavršavanje Programa participativnih radionica koji će obuhvatiti mehanizam sudjelovanja u cjelokupnom procesu stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma.

“Ovaj projekt možemo ocijeniti vrlo uspješnim. Kroz ovaj projekt mladi su stekli neke nove vještine koje će im pomoći prije svega da budu bolje pripremljeni za neke nove izazove u budućnosti”, izjavio je Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika, koji je također nazočio završnoj konferenciji.

Ovo predstavlja vrhunac rada. Mladi su radili sve sami, ali pod budnim okom Vladimira Andrića, Adama Koruge, Dubravka Matakovića, Tihomira Marojevića i Darka Bušnje. Sve radionice koje su se održavale su bile besplatne, pa su tako mnoga djeca dobila mogućnost sudjelovanja u nečem što im prije možda nije bilo dostupno.

“Danas imamo veliku čast da možemo održati završnu konferenciju “Mladi pod svjetlima reflektora društva” čiji je nositelj grad Vinkovci, a partner udruga “Mladi protiv gladi”. U dokumentarnom filmu prati se mlade sudionike na radionicama, odnosno dokumentaristi prate sudionike drugih radionica na način na koji se oni pripremaju za predstavu, kostimografiju, scenografiju i glazbu, a isto tako se uzimaju i izjave samih stručnjaka koji su projekt provodili s mladima. Film traje 34 minute i ostat će u trajnom vlasništvu grada, a i svih ostalih koji su bili uključeni u projekt. Certifikat će djeci puno značiti u smislu da su uspješno završili sam projekt koji su pohađali, stekli su određena nova znanja, nove vještine koje prije možda nisu imali, a nadam se da će im pomoći i u zapošljavanju”, istaknuo je ovom prilikom Tomislav Ćavar, asistent na projektu i potpredsjednik udruge Mladi protiv gladi.

Aktualno

Pred nama je 55. revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, prijave u tijeku

Objavljeno

-

Napisao/la

    77 pregleda

U Starim Mikanovcima, 19. veljače, bit će održana 55. po redu revija djevojaka  snaša i momaka u narodnim nošnjama, priredba Mladost i ljepota Slavonije. Nakon što je prošle godine održana u online izdanju, ovoga puta čeka nas na starom mjestu.

Još od 1968. godine kulturno-umjetničko društvo Šokadija iz Starih Mikanovaca organizira Reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama/priredbu Mladost i ljepota Slavonije. Od tada do danas nije bilo godine da nije održana, čak ni ratna ’92. nije zaustavila priredbu, a nije ni pandemija jer je prošlogodišnja priredba bila prebačena na online platformu.

55. po redu čeka nas na već starom mjestu, na daskama pozornice mikanovačkog Doma kulture, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. Priredba je natjecateljskog karaktera, a prijave sudionika su u tijeku do ponedjeljka 14. veljače.

“Pozivamo zainteresirane djevojke, snaše i momke iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke da se prijave naprave pozivom na broj 098/554891 ili na email: kud.sokadija@gmail.com“, pozvali su iz KUD-a.

Nastavi čitati

Aktualno

Napiši članak i postani učenik novinar

Objavljeno

-

Napisao/la

    82 pregleda

Igram, pišem, lajkam“ projekt je sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza namijenjen srednjoškolcima koji žele postati učenici novinari i naučiti više o športskom novinarstvu. Nakon tri godine stanke vraća se ponovno u sportskoj sezoni 2021./2022. godine i započinje prijavama svih zainteresiranih učenika srednjih škola.

Projekt „Igram, pišem, lajkam“ sportskog novinarstva nastavlja s radom u 2022. godini. Obnovljen je i proširen te će u modificiranom obliku obrazovati i uključitih novih 20-ak učenika novinara u aktivnosti školskog sporta.

Hrvatski školski sportski savez ove godine na sudjelovanje u projektu poziva sve zainteresirane učenice i učenike srednjih škola, a prijaviti se mogu sportskim novinarskim uratkom. Mora biti napisan ove školske godine i može biti: izvještaj sa školskog, županijskog ili poluzavršnog sportskog natjecanja, izvještaj s individualnog školskog sportskog događanja, članak ili reportaža o odabranom ili istaknutom sportu u školi, članak ili reportaža o sportskom timu u školi, članak ili intervju s istaknutim školskim sportašem ili profesorom, istraživački članak o tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi, članak ili reportaža na posebnu temu (sport, rekreacija, važnost tjelesne aktivnosti, zdrav život) ili sportska fotoreportaža.

Prijave su otvorene te traju do 20. veljače 2022. godine, nakon čega HŠSS po jednog predstavnika iz svake županije poziva na trodnevni novinarski kamp u Poreč na kojem će naučiti glavne značajke sportskog novinarstva, pisati izvještaje sa školskih natjecanja, provoditi intervjue, stvarati sadržaj za društvene mreže te osnove fotografiranja i jednostavnih videa. S njima će raditi sportski novinari, sveučilišni profesori, ali i stručnjaci u području društvenih mreža i sportske fotografije te ih pripremiti za uspješno sudjelovanje na ostalim državnim prvenstvima.

Naime, svi će finalisti projekta nakon ove edukacije svoja novostečena znanja moći pokazati u praksi na nekom od nadolazećih državnih prvenstva te pisanjem, fotografiranjem i intervjuiranjem stvarati sadržaj koji će se ocijenjivati i na temelju kojeg će se odabrati pobjednici projekta.

Uključite se u projekt i postanite dio hrvatske sportske zajednice! Prijave traju do 20. veljače, a to možete učiniti ovdje.

Više o projektu čitajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Aktualno

Noć muzeja u Vinkovcima: Izložba i predstavljanje dvije publikacije

Objavljeno

-

Napisao/la

    142 pregleda

U uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, na temelju preporuka Hrvatskog muzejskog društva, Gradski muzej Vinkovci i u ovogodišnjoj Noći muzeja prilagodio je svoj program.

„Na žalost, još jednu godinu uslijed mjera za sprječavanje širenja pandemije, Gradski muzej Vinkovci će u Noći muzeja sudjelovati samo online s dva predstavljanja muzejskih izdanja te jednim otvorenjem izložbe kojemu će nazočiti samo mediji”, ističe ravnatelj Hrvoje Vulić.

Tako će u četvrtak, 27. siječnja, u prostoru za privremene izložbe u prizemlju muzeja, u 13 sati, uz prijenos na društvenim mrežama, biti otvorena izložba „Avari i Slaveni južno od Drave”, zajednički projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci koji je pretprošle godine i nagrađen od strane Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji projekt međumuzejske suradnje.

„Iako je otvorenje planirano samo za medije, izložba se može posjetiti u redovno radno vrijeme muzeja i dobiti uvid u ekskluzivan materijal iz 13 muzeja i institucija iz Hrvatske po prvi put okupljen na jednom mjestu. Radi se o vrlo važnom razdoblju koje nam je kao nasljeđe ostavilo dominantno slavensku populaciju koja je pak etnički nosilac nastanka Hrvatske kakvu danas poznajemo. Izložba je nakon otvorenja u Zagrebu gostovala u Koprivnici i Puli te ju je do sada vidjelo više od 20.000 ljudi. Nakon Vinkovaca, izložba putuje u Slavonski Brod, Novu Gradišku i Viroviticu”, ističe Hrvoje Vulić.

Na samu Noć muzeja u petak, 28. siječnja, planirane su dvije promocije muzejskih publikacija.

Prva je slikovnica „Muzejske priče i jedna njuška”, rezultat suradnje Pedagoško-edukativne službe, Arheološkog, Etnološkog i Povijesnog odjela, a koja se može kupiti u suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci.

„Ovo je prva slikovnica Gradskog muzeja Vinkovci i nastala je u sklopu projekta Godine čitanja, a sadrži priče o raznim muzejskim predmetima koje su ispričali za njih odgovorni kustosi, oslikala Ivana Pjevac iz Vinkovaca, a na radionicama i igraonicama više od 1000 djece čitalo ih je terapijskom psu Belli, čija je voditeljica muzejska pedagoginja Iva Krolo”, ističe Vulić.

         

Drugo predstavljanje bit će ono kataloga „83. stoljeće Vinkovaca”, još jednog ploda suradnje više muzejskih odjela, Povijesnog, Arheološkog, Etnološkog i Galerijskog, a koji će nakon Noći muzeja također biti dostupan u muzejskoj Suvenirnici.

„Naime, 2020. godine Vinkovci su obilježili 100 godina od službenog proglašenja gradom 5. studenoga 1920. godine. Radi se o formalnoj odluci jer su Vinkovci već u drugoj polovici 19. stoljeća i po broju stanovnika i po sadržajima imali urbane elemente, ali svejedno označava trenutak od koji se Vinkovci službeno nazivaju gradom. Tim povodom Gradski muzej Vinkovci predstavio je izbor 100 najznačajnijih osoba u tih 100 godina na Trgu bana J. Šokčevića, međutim, zbog pandemijskih uvjeta morali smo odustati od ostalih izložbenih aktivnosti. No, bez obzira na to priredili smo katalog na 320 stranica koji kroz predmete koji se čuvaju u Muzeju i fotografije i dokumente, pokazuje razvoj grada i stanovništva u posljednjih 100 godina te predstavlja zanimljiv i vrijedan dokument o razvoju Vinkovaca”, ističe Hrvoje Vulić.

Predstavljanja će se moći pogledati kroz cijelu Noć muzeja na Facebook, Youtube i Instagram profilima muzeja, a vinkovački muzealci nadaju se kako će dogodine, u Noći muzeja 2023., opet moći otvoriti vrata posjetiteljima.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

Pred nama je 55. revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, prijave u tijeku

U Starim Mikanovcima, 19. veljače, bit će održana 55. po redu revija djevojaka  snaša i momaka u narodnim nošnjama, priredba...

Aktualnoprije 8 sati

Napiši članak i postani učenik novinar

„Igram, pišem, lajkam“ projekt je sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza namijenjen srednjoškolcima koji žele postati učenici novinari i naučiti...

Kulturaprije 9 sati

Vinkovačka gimnazija sudjeluje u projektu “Čitanje u fokusu”

Od prosinca prošle godine Gimnazija Matije Antuna Reljkovića sudjeluje u projektu „Čitanje u fokusu” u organizaciji Naklade Ljevak i Agencije...

Aktualnoprije 11 sati

Noć muzeja u Vinkovcima: Izložba i predstavljanje dvije publikacije

U uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, na temelju preporuka Hrvatskog muzejskog društva, Gradski muzej Vinkovci i u ovogodišnjoj Noći muzeja prilagodio...

Aktualnoprije 12 sati

U Hrvatskoj 11.812 novooboljelih, preminule 64 osobe

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su od posljedica koronavirusa umrle 64 osobe, a potvrđeno je 11.812 novih slučajeva pa...

Aktualnoprije 13 sati

Još jedna online prijevara: Platio predujam za traktor, došao po njega i dočekala ga – izmišljena adresa

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je jučer, 25. siječnja, 49-godišnjak iz Andrijaševaca prijavio policiji prijevaru prilikom kupnje traktora. Naime,...

Aktualnoprije 13 sati

Hrvatska večeras igra posljednju utakmicu na ovom Euru

Kauboji u posljednjem dvoboju igraju protiv velikog i ugodnog iznenađenja, reprezentacije Nizozemske. Iako ovaj susret nema nikakvu važnost, naši rukometaši...

Vijestiprije 14 sati

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja “Tena i Tenica”

Natječaj “Tena i Tenica” pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni...

Najčitanije