U spomen na dugogodišnjeg člana i prijatelja, istaknutog plesača i voditelja Dječje folklorne skupine Folklornog ansambla “Lisinski” Roberta Bajtala, koji je 2000. godine tragično izgubio život na svom radnom mjestu, u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci večeras je održan 19. zaredom Festival folklora.

Ranije danas kao i svake godine, rodbina i djelatnici vinkovačke Pošte posjetili su grob svog djelatnika Roberta Bajtala, koji je poginuo na radnom mjestu prije točno 19 godina u eksploziji dviju bombi. Nakon posjeta groblju, u holu središnje vinkovačke pošte, ispred šaltera broj 6, gdje se dogodila tragedija, održana je kraća komemoracija. Robert Bajtal bio je omiljen među poštarima, ali i u gradu jer je u Folklornom ansamblu Lisinski vodio male folkloraše i bio aktivni folkloraš.

Ovaj festival nosi u sebi obilježja tradicije te čuva bogatstvo narodnih nošnji i običaja raznih dijelova Lijepe Naše. Ovogodišnji festival posvećen tragično preminulom Robertu Bajtalu privukao je mnoštvo posjetitelja koji su svojim dolaskom potvrdili važnost ovog Festivala folklora.

Sve nazočne na početku festivala pozdravili su predsjednik FA Lisinski Saša Dević i dogradonačelnik Vinkovaca Gabrijel Šokičić, koji je ovom prilikom izjavio: “Već 19. put se održava Festival “Robert Bajtal” i prije svega bih htio zahvaliti FA Lisinski što organizira Festival i na taj način čuva uspomenu i sjećanje na tragično preminulog Roberta. Imat ćemo priliku vidjeti što su vrijedni članovi Lisinskog, kao i njihovi gosti pripremili za večeras. Ovakvim događanjima nam prezentiraju našu tradiciju i dokle god oni imaju volje, želje i entuzijazma da svoje vrijeme i trud ulažu u ples i pjesmu dotad ćemo imati čuvare naše tradicije”.


Na ovogodišnjem, 19. Memorijalu uz sve postave domaćina Folklornog ansambla “Lisinski” nastupili su i gosti Hrvatsko Kulturno-umjetničko društvo “Kolo” iz Subotice, Ženska pjevačka skupina “Rajevčanke” iz Rajeva Sela i Iva Piler sa svojim samostalnom točkom.

Na kraju programa dodijeljene su zahvalnice gostima i istaknutim članovima FA Lisinski. Također, vidjeli smo zajedničku izvedbu svih sudionika Festivala folklora koji su otpjevali pjesmu Miroslava Škore “Dva vita čempresa” u spomen na Roberta Bajtala.