Blagdan je svetog Antuna Padovanskog, omiljenog sveca u cijelome svijetu, osobito u hrvatskom narodu, a brojni vjernici pristižu danas u Samostan svetog Antuna u Vinkovcima kako bi se na misnim slavljima i blagoslovima poklonili zaštitniku potlačenih i siromašnih.

Današnja nam liturgija pruža prekrasne savjete kako bismo po primjeru svetog Antuna i mi jednoga dana postali sveti, blaženi, kako bismo jednog dana zaista postali pravi prijatelji Božji. Svetkovina sv. Antuna Padovanskoga u istoimenom samostanu u Vinkovcima prigodno se proslavlja i ove godine, a središnji događaj bilo je misno slavlje u 12 sati, nakon kojega je fra Miljenko Hontić, koji je predvodio misu, blagoslovio djecu i ljiljane.

„Odlomci Svetoga pisma koje smo danas imali priliku čuti oslikavaju njegov život, kako je to sveti Antun rastao, djelovao i kako je postao svet. Svi smo mi učenici Kristovi, a sveti Antun je to ozbiljno shvatio i odazvao se. Možda ćemo pomisliti kako mi nemamo te sposobnosti kao on, ali to nije ni bitno jer je važno otvoriti se ljubavi Božjoj i dopustiti da milost Božja u nama djeluje. I onda shvaćamo da je svakome dana milost, drugačija uloga u ovome životu. U svakoj toj ulozi mi možemo postati sveti“, rekao je fra Hontić.

Vjernike je savjetovao da započnu svoj dan molitvom i razgovorom s Bogom, da se otvore Bogu kako bi nam mogao dati taj razbor i mudrost života kako ne bismo hodili krivim putem, kako bi nas taj Bog, koji nas neizmjerno ljubi u svakom trenutku našeg života mogao prosvjetljivati, učvršćivati i jačati svojom snagom. Ono po čemu je sveti Antun bio posebno poznat je to da je bio izvrsni poznavatelj Božje riječi, posebno Evanđelja. Naravno da je onda tu riječ i mogao staviti u život. Često je govorio: „Neka prestanu riječi, a neka djela govore“.

„Neka i nama to bude poticaj da se svaki dan otvorimo milosti Božjoj, da nas vodi i jača kako bi u onome što nam je Bog dao činili s ljubavlju, velikom velikodušnošću i tako postajali iz dana u dan sve sličniji svetom Antunu i Gospodinu. Tada nećemo morati puno govoriti, jer će naša djela svjedočiti Božju ljubav i prisutnost“, poruka je današnjeg misnog slavlja.