Kontaktirajte nas

Aktualno

Gospođica Julija udružila vinkovačko kazalište i osječki HNK

Objavljeno

-

U osječkom HNK danas je potpisan ugovor o suradnji između Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i HNK Osijek. Ova koprodukcija je jedna nova razina suradnje između najveće kulturne ustanove u Slavoniji i Baranji i vinkovačkog kazališta gdje je potpisan ugovor o zajedničkom izvođenju jedne predstave.

Riječ je o drami švedskog književnika Augusta Strindberga “Gospođica Julija” redateljice Aide Bukvić. “Izuzetno sam ponosan što se tiče predstave koja je jedan pravi europski klasik. U autorskom timu je Aida Bukvić koja je oko sebe okupila najbolje ljude. Rad našeg kazališta u zadnje dvije godine nije prošao nezapaženo te iz toga proizlazi to da smo priznati i pozvani na sve kazališne daske diljem Domovine te također i u susjednim zemljama. Dobar rad i nagrade koje su naše kazališne predstave, u izvedbi našeg kazališta, dobile usmjerilo nas je u ovu suradnju s najvećom kulturnom institucijom u ovom dijelu Hrvatske te se nadam da će ova suradnja kroz zajedničku predstavu dati dodatnu kvalitetu našem kazalištu i da ćemo nastaviti u tom smjeru”, izjavio je ravnatelj vinkovačkog kazališta, Zdenko Rečić. Postojala je i prije suradnja glumaca, ljudi iz opernog dijela ansambla na pojedinačnoj razini između dva slavonska kazališta, ali nikada nije rezultirala nečime ovako značajnim za vinkovačko kazalište. “Ovo je prva zajednička predstava od koje i HNK Osijek puno očekuje. Vinkovačko kazalište oduvijek je bilo potvrda sjajne sredine koja je već dugi niz godina znala prepoznati kulturna događanja, nacionalnu baštinu i kvalitetne predstave. HNK Osijek dati će dva glumca i to Vladimira Tintora i Petru Blašković, ravnateljicu drame, te mi je jako drago da je treća osoba u projektu, osoba koja je dobila nagradu hrvatskog glumišta, sjajna vaša Vinkovčanka Matea Marušić. Na razini Ministarstva kulture preporučuje se koprodukcija te je dobro da smo u suradnju ušli jer suradnja bilo koja dva kulturna izvorišta može dati bolju predstavu, novu energiju, razmjenu iskustava, a to, vjerujte, čak i jednoj nacionalnoj kući kao što smo mi, puno znači”, dodala je Dražena Vrselja intendantica osječkog HNK.

Potpisivanju ovog vrijednog projekta nazočio je i gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić koji se zahvalio svim protagonistima na ovoj važnoj suradnji koja je veliko priznanje za trud i rad vinkovačkog gradskog kazališta te izjavio sljedeće: “Ova koprodukcija je velika stvar gdje po prvi puta u povijesti vinkovačko gradsko kazalište, na ovakvoj razini, ima suradnju s HNK u Osijeku. Za naše glumce i kazališnu publiku ovo je važno jer smo mi u kazališnom svijetu narasli za nekoliko razina. Vjerujem da će ova suradnja doprinijeti tome da gradsko kazalište bude još bolje, da naučimo nešto novo te sve skupa prenesemo u našu Županiju bilo kazališnoj publici ili svim amaterskim skupinama koje djeluju na kazališnim daskama diljem naše Županije.” Ovoj suradnji veseli se i redateljica predstave Aida Bukvić koja je zaintrigirana ovom predstavom još od studijskih dana. “Iako je tekst drame napisan u 19. stoljeću itekako je moderan i tiče nas se i u današnjem vremenu jer postavlja pitanja i u ovom našem vremenu poput muške dominacije, ženske manipulacije, ravnopravnosti spolova, dakle sve teme koje su aktualne i danas, a što je zalog za jedno lijepo kazališno istraživanje”, poručila nam je redateljica predstave.

Inače, najčešće izvođenije Strindbergovo djelo iz opusa nordijske drame 20. stoljeća govori o dvoje ljubavnika koji nastoje dominirati i manipulirati jedan drugom – gospođica Julija kao pripadnica više klase i konjušar Jean koji predstavlja niži stalež te drama prikazuje tragične posljedice koje će ta njihova “igrica” donijeti. Premijera predstave zakazana je za prvi vikend u studenom u vinkovačkom Gradskom kazalištu, a potom tjedan dana poslije i u osječkom HNK.

Aktualno

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

Objavljeno

-

Napisao/la

    312 pregleda

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno je popisano više od 652.000 građana, objavio je Državni zavod za statistiku.

Pregled broja samopopisanih građana pokazuje kako se najviše građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, 208.148, a najmanje, njih 4.010, u Ličko-senjskoj županiji.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada se samopopisalo 13.429 građana.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara.

Nastavi čitati

Aktualno

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Objavljeno

-

Napisao/la

    346 pregleda

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva, podsjećaju  iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, koja u protekla dva tjedna bilježi preuzimanje veće količine oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako se navodi, od 6. do 19. rujna policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske su u 4 slučaja dragovoljne predaje i 7 slučajeva pronalaska oružja i eksplozivnih sredstava preuzeli te predmete od građana, koji su željeli ostati anonimni.

Policija je preuzela vojni eksploziv (100 g), osvjetljavajuću minobacačku minu, dvije minobacačke granate, pet ručnih bombi,  dvije automatske puške, jedna puška „kubura“, 10 komada spremnika za automatsku pušku, 990 raznovrsnih komada streljiva. Preuzeta minsko eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište do uništenja.

“Nazovite policiju na broj 192, predajte ilegalno oružje i učinite svoje okruženje sigurnim”, poručuju još jednom iz policije.

Nastavi čitati

Aktualno

Od ponoći nove cijene goriva

Objavljeno

-

Napisao/la

    1125 pregleda

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin bi mogao biti nešto jeftiniji, dok bi dizel i autoplin trebali značajnije poskupjeti.

Spremnik od 50 litara benzina tako bi trebao biti jeftiniji za 2 kune, isti takav spremnik dizela trebao bi biti skuplji za 9 kuna, a spremnik LPG-a bi trebao također poskupjeti za 9 kuna.  To znači da bi od ponoći litra najprodavanijeg Eurosupera 95 trebala biti jeftinija za 4 lipe, a litra Eurodizela bi trebala biti skuplja za 18 lipa.

Kako cijene nisu iste na svim prodajnim mjestima, nije loše pogledati kako se one kreću. U Vinkovcima gorivo možete točiti na prodajnim mjestima Ine, Tifona, Croduxa i Petrola.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

DZS: Za sada uspješno popisano više od 652.000 građana

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), danas do 15 sati uspješno...

Aktualnoprije 7 sati

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 8 sati

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 8 sati

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 9 sati

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 10 sati

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 11 sati

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 12 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Najčitanije