6 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Gospođica Julija udružila vinkovačko kazalište i osječki HNK

Više od autora

- vl promo-U osječkom HNK danas je potpisan ugovor o suradnji između Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i HNK Osijek. Ova koprodukcija je jedna nova razina suradnje između najveće kulturne ustanove u Slavoniji i Baranji i vinkovačkog kazališta gdje je potpisan ugovor o zajedničkom izvođenju jedne predstave.

Riječ je o drami švedskog književnika Augusta Strindberga “Gospođica Julija” redateljice Aide Bukvić. “Izuzetno sam ponosan što se tiče predstave koja je jedan pravi europski klasik. U autorskom timu je Aida Bukvić koja je oko sebe okupila najbolje ljude. Rad našeg kazališta u zadnje dvije godine nije prošao nezapaženo te iz toga proizlazi to da smo priznati i pozvani na sve kazališne daske diljem Domovine te također i u susjednim zemljama. Dobar rad i nagrade koje su naše kazališne predstave, u izvedbi našeg kazališta, dobile usmjerilo nas je u ovu suradnju s najvećom kulturnom institucijom u ovom dijelu Hrvatske te se nadam da će ova suradnja kroz zajedničku predstavu dati dodatnu kvalitetu našem kazalištu i da ćemo nastaviti u tom smjeru”, izjavio je ravnatelj vinkovačkog kazališta, Zdenko Rečić. Postojala je i prije suradnja glumaca, ljudi iz opernog dijela ansambla na pojedinačnoj razini između dva slavonska kazališta, ali nikada nije rezultirala nečime ovako značajnim za vinkovačko kazalište. “Ovo je prva zajednička predstava od koje i HNK Osijek puno očekuje. Vinkovačko kazalište oduvijek je bilo potvrda sjajne sredine koja je već dugi niz godina znala prepoznati kulturna događanja, nacionalnu baštinu i kvalitetne predstave. HNK Osijek dati će dva glumca i to Vladimira Tintora i Petru Blašković, ravnateljicu drame, te mi je jako drago da je treća osoba u projektu, osoba koja je dobila nagradu hrvatskog glumišta, sjajna vaša Vinkovčanka Matea Marušić. Na razini Ministarstva kulture preporučuje se koprodukcija te je dobro da smo u suradnju ušli jer suradnja bilo koja dva kulturna izvorišta može dati bolju predstavu, novu energiju, razmjenu iskustava, a to, vjerujte, čak i jednoj nacionalnoj kući kao što smo mi, puno znači”, dodala je Dražena Vrselja intendantica osječkog HNK.

Potpisivanju ovog vrijednog projekta nazočio je i gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić koji se zahvalio svim protagonistima na ovoj važnoj suradnji koja je veliko priznanje za trud i rad vinkovačkog gradskog kazališta te izjavio sljedeće: “Ova koprodukcija je velika stvar gdje po prvi puta u povijesti vinkovačko gradsko kazalište, na ovakvoj razini, ima suradnju s HNK u Osijeku. Za naše glumce i kazališnu publiku ovo je važno jer smo mi u kazališnom svijetu narasli za nekoliko razina. Vjerujem da će ova suradnja doprinijeti tome da gradsko kazalište bude još bolje, da naučimo nešto novo te sve skupa prenesemo u našu Županiju bilo kazališnoj publici ili svim amaterskim skupinama koje djeluju na kazališnim daskama diljem naše Županije.” Ovoj suradnji veseli se i redateljica predstave Aida Bukvić koja je zaintrigirana ovom predstavom još od studijskih dana. “Iako je tekst drame napisan u 19. stoljeću itekako je moderan i tiče nas se i u današnjem vremenu jer postavlja pitanja i u ovom našem vremenu poput muške dominacije, ženske manipulacije, ravnopravnosti spolova, dakle sve teme koje su aktualne i danas, a što je zalog za jedno lijepo kazališno istraživanje”, poručila nam je redateljica predstave.

Inače, najčešće izvođenije Strindbergovo djelo iz opusa nordijske drame 20. stoljeća govori o dvoje ljubavnika koji nastoje dominirati i manipulirati jedan drugom – gospođica Julija kao pripadnica više klase i konjušar Jean koji predstavlja niži stalež te drama prikazuje tragične posljedice koje će ta njihova “igrica” donijeti. Premijera predstave zakazana je za prvi vikend u studenom u vinkovačkom Gradskom kazalištu, a potom tjedan dana poslije i u osječkom HNK.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno