Najnovija afera s goveđim mesom otkrivena u Poljskoj ovih je dana tema brojnih rasprava, kako stručnjaka, tako i običnih građana, koji se boje za svoje zdravlje. Naime, tajne snimke istraživačkih novinara, koje je objavio The Guardian, pokazale su kako se u jednoj poljskoj klaonici obrađuju bolesne krave bez nadzora ikakve ili gotovo nikakve veterinarske inspekcije. A zna li se da je Poljska treća izvoznica govedine u Europi, s čak 415 tisuća tona govedine vrijedne oko 1,5 milijardi dolara u 2017., mnogi opravdano strahuju kako sumnjivo poljsko meso, koje je potencijalno velik zdravstveni rizik za potrošače, završava diljem EU tržišta. “Uvidom u dokumentaciju koja prati svaku životinjsku pošiljku, možemo reći da u Hrvatsku nije uvezeno meso iz poljske klaonice sa snimke”, potvrdio je jučer načelnik sektora veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Gordan Jerbić. Vlasnici vinkovačkih mesnica složni su da opasnosti od takvog mesa na našem području nema, jer svi u svojim mesnicama prodaju isključivo meso lokalnih proizvođača, koje je zdravo, svježe i kontrolirano. Inače, prema podacima HGK, Hrvatska je u 2017. iz Poljske uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti 209,7 milijuna eura, čak 101,2 tisuće tona, od čega 19,3 tisuće tona mesa i klaoničkih proizvoda za 45,9 milijuna eura. Najviše smo uvezli peradi, dok na svježe i rashlađeno te smrznuto goveđe meso otpadaju 7703 tone u vrijednosti oko 21,5 milijuna eura. Veterinarska je inspekcija protekle godine napravila više od 14.373 službene kontrole živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, od čega 2745 službenih kontrola objekata za klanje, preradu i skladištenje hrane životinjskog podrijetla. Samo kad je riječ o svježem mesu, uzeto je 4400 uzoraka, a rezultat inspekcije bila su 703 optužna prijedloga i 17 kaznenih prijava.