2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Grad Vinkovci: 876 tisuća kuna za udruge u kulturi i tehničkoj kulturi

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici dodijeljeni su ugovori predstavnicima udruga s područja grada Vinkovaca kojima su raspodijeljena financijska sredstva temeljem javnog poziva za programe u kulturi i tehničkoj kulturi za 2021. godinu. Sukladno aktualnim epidemijskim mjerama na potpisivanje su pozvani predstavnici 10 od ukupno 66 udruga koje su dobile financijsku potporu Grada za ovu godinu. Sve udruge ugovore će potpisati u narednih nekoliko dana.

Riječ je o ukupno 876.500,00 kuna proračunskih sredstava za ukupno 95 programa udruga.

Natječaj je bio objavljen u siječnju ove godine i trajao je mjesec dana. Javilo se 69 udruga od kojih 3 nisu ispunile formalne uvjete pa tako ove godine sufinanciramo programe 66 udruga, 45 iz područja kulture s ukupno 677.000,00 kuna i 21 iz područja tehničke kulture s ukupno 199.500,00 kuna”, istaknula je Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam.

Iako se još uvijek borimo s pandemijom novoga koronavirusa, kazala je Marija Liščić Drmić, u Gradskoj upravi se nadaju kako će udruge ipak uspjeti ostvariti planirane programe i iskoristiti dobivena sredstva.

Udruge su onaj čimbenik koji nas čini boljim i gradom i društvom. Kroz udruge, u ovom slučaju u području kulture i tehničke kulture, naši sugrađani daju sebe i svoje slobodno vrijeme i tako unaprjeđuju društveni život u gradu i onda je u redu da Grad iznađe način kako to financijski podržati. Uvijek nam je žao što ne možemo i više i značajnije, ali imamo tendenciju rasta i očekujemo kako će i u sljedećem razdoblju sve te potpore zajednički rasti”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Bosančić istaknuo je kako je potpora Grada udrugama nešto što nije upitno, ali svakako treba iskoristiti i mogućnosti koje se nude kada je riječ o bespovratnim EU sredstvima. Tu, kazao je, ima prostora za udruge samo treba iskoristiti priliku za apliciranje projekata.

Kako projekte po EU standardima treba znati pripremiti danas se predstavnicima udruga obratio i Josip Romić, iz Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA.

Želio bih sve pozvati da se obrate u agenciju VIA jer imamo iskustva s pisanjem, prijavom i provedbom raznih projekata vezano za udruge, ne samo u kulturi i tehničkoj kulturi, nego i u sportu. Dođite kod nas na vrijeme da pregledamo sve indikativne godišnje planove i vidimo koja su sredstva na raspolaganju kako bi mogli pojačati svoje kapacitete i osigurati nesmetani rad svoje udruge”, istaknuo je Josip Romić.A pred onima koji su potpisali ugovor o sufinanciranju programa sredstvima Grada Vinkovaca u 2021. godini sada je da do konca godine te programe i realiziraju.

Ja sam neposredni proizvođač kulture, što se tako kaže, pa je svaka potpora u mojim programima dobro došla. U ovom slučaju riječ je o dva programa. Prvi je izložba koja će biti otvorena upravo sljedeći tjedan u prostoru Stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja Vinkovci, a posvećena je 30. obljetnici početka Domovinskoga rata odnosno osnivanju 3. gardijske brigade „Kune”. Drugi program je moja autorska monografija odnosno retrospektiva 40 godina moga umjetničkog rada”, istaknuo je Zvonimir Tanocki, poznati vinkovački fotograf, slobodni umjetnik.

Mi smo prijavili tri projekta. Jedan je naš časopis koji izlazi jednom godišnje, krajem godine, i prezentira naš rad kroz godinu. Drugi su radionice različitih sadržaja. Među njima je i likovna kolonija koju smo prošle godine zbog pandemije organizirali bez zajedničkog druženja, tako da smo umjetnicima dostavili potreban materijal, a oni nama slike. Vidjet ćemo hoće li to tako biti i ove godine jer još uvijek vladaju epidemiološke mjere. Treći projekt je božićni koncert koji smo prošle godine i otkazali, a ove godine se nadamo da će do prosinca procijepljenost biti takva da ćemo ga moći održati polovinom prosinca”, istaknula je Ljubica Potočić, predsjednica Društva „Hrvatska žena” Vinkovci. U ovim projektima, kazala je, potpora Grada znači puno pa se tako časopis gotovo 100 posto financira sredstvima Grada, a ostala dva projekta oko 50 posto.

 

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno