30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Građane molimo za ozbiljnost i odgovornost

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U velikoj županijskoj vijećnici održana je danas konferencija za medije na kojoj je Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije prenio aktualne informacije i prokomentirao sve ono što se događalo posljednjih nekoliko dana i nekoliko tjedana od kada su poduzete određene mjere i od kada je formiran Stožer na razini Republike Hrvatske.

Kako je istaknuo Zdravko Kelić, načelnik Stožera, na vrijeme prate i donose odluke prema uputama i prijedlozima državnog Stožera.

„Na području naše županije su uzeti uzorci petnaestak osoba i svi su bili negativni. Prema tome, do ovoga trenutka niti jedna osoba nije oboljela od koronavirusa u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sve ono što je državni Stožer spuštao prema županijskim stožerima, mi smo sve izvršili u onom vremenskom roku koji traže od nas. Pripreme koje smo izvršili stoje i danas“, rekao je Kelić te dodao kako posao ne ovisi samo o ljudima u Stožeru nego i o svim građanima. Ako svi budemo slijedili upute koje imamo, onda možemo očekivati i da ćemo imati manje posljedica.

„Očekujemo da će situacija u našoj županiji i dalje ostati stabilna – poduzimamo sve mjere da bi ona bila takva, a određene mjere donosimo i unaprijed. Sve one mjere i odluke koje donese državni Stožer civilne zaštite, mi ćemo provoditi i na razini županije“, dodaje Kelić.

Na konferenciji je sudjelovao i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić koji je potvrdio obustavu održavanja nastave u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na dva tjedna. Drugim riječima, sljedećih 14 dana zatvorene su škole, fakulteti i vrtići.

„Svim ustanovama ćemo dati određene upute u rješavanju ovog problema. Prvi korak ćemo poduzeti kada vidimo o kojem broju djece i roditelja se radi“, pojasnio je župan te dodao kako će Stožer s javnosti komunicirati češće nego do sada i sve važne informacije na vrijeme će biti iznesene.


Stožer je podsjetio i na preporuku odgode svih javnih okupljanja na području Vukovarsko-srijemske županije, bez obzira na veličinu okupljanja. Ukoliko organizatori okupljanja, unatoč preporuci odluče održati javno okupljanje, preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svih sudionika i posjetitelja javnog okupljanja.

Nema tog ograničenja u ponavljanju savjeta koje dajemo građanima kada je u pitanju ova situacija – ponavljati što više i što češće, rekla je Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

„Uz sve ove mjere koje su općenitog karaktera, postoje i mjere koje su na individualnoj razini, ali ne zadržavaju se samo na razini pojedinca. Kada je u pitanju bilo kakva epidemija zaraznih bolesti nismo odgovorni samo za svoje zdravlje, nego i za zdravlje ljudi oko nas. To je posebno važno naglasiti“, pojasnila je Krešić.

Mjere se najčešće odnose na sprječavanje širenje virusa s jedne osobe na drugu. Kako se virus prenosi kapljičnim putem, on putuje na udaljenost od jednog metra, maksimalno do dva. Zato i jesu preporuke da se socijalni kontakti smanje na najmanju moguću mjeru, odnosno da što više izostavljamo grljenje, rukovanje i ljubljenje. Podsjetila je i kako je važno redovito prati ruke jer se virus može prenijeti doticanjem ruku te da ne kišemo i ne kašljemo u ruke, nego u podlakticu ili papirni rupčić koji ćemo poslije baciti.

„Ako u svojoj blizini vidimo osobu na kojoj se vide simptomi prehlade, važno je da izbjegavamo bliski kontakt s tom osobom. To je jako važno i u javnim prostorima, no velika je prednost što je virusu potrebno 15 minuta da bi se prenio na drugu osobu“, istaknula je.

Važno je da što više vremena provodimo na otvorenom, no da i tada vodimo računa o bliskosti s drugim ljudima. „Moramo biti primjer jedni drugima“, ustvrdila je Kata Krešić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno