24 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Gradonačelnik: Svaka uložena kuna vrati se višestruko, vinkovačko gospodarstvo rekordno raste

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovačko gospodarstvo je u 2022. godini iznova zabilježilo rekordne brojke, rasli su prihodi tvrtki, dobit i broj zaposlenih. Nevjerojatni su to podatci ako se uzme u obzir činjenica kako je prethodnu 2021. godinu obilježila velika kriza uzrokovana COVID 19 pandemijom.

I upravo je tada bilo ključno pomoći gospodarstvu, što je nizom mjera i učinila Vlada RH. Svoj obol u pomoći, prije svega malim i novim obrtnicima, dali su i neki gradovi te na taj način pomogli njihovu opstanku. A među gradovima koji se nalaze u samom vrhu po izdvajanju za subvencije obrtnicima su Vinkovci koji su, promatramo li trend povećanja izdvojenih sredstava za potpore obrtnicima u apsolutnim brojkama, na visokom drugom mjestu s povećanjem od 1,3 milijuna kuna, s 2,1 milijun u 2020. godini na 3,4 milijuna kuna u 2021. Gledaju li se izdvajanja za obrtnike per capita Vinkovci su na šestom mjestu, a po ukupno izdvojenim sredstvima u odnosu na veličinu gradskog proračuna također su na visokom sedmom mjestu, stoji u priopćenju Grada Vinkovaca.

Gradonačelnik Ivan Bosančić poručuje kako se svaka uložena kuna višestruko vrati jer vinkovačko gospodarstvo iz godine u godinu rekordno raste.

„U tim trenutcima od presudnog je značaja bila pomoć države, ali i mi smo morali uskočiti i doprinijeti koliko smo mogli. Posebno je bilo važno očuvati radna mjesta i standard građana, a u tom bi kontekstu izdvojio kako smo jedini grad u Hrvatskoj koji je svoje potpore za postojeće poslovne subjekte vezao uz obvezu povećanja plaća zaposlenicima za 10% na godišnjoj razini. Povećana izdvajanja obuhvatila su i nove poduzetnike kojima smo potporama željeli olakšati ulazak u poduzetničke vode“, ističe Bosančić.

Zanimljivo je pogledati i službene podatke FINA-e za taj period koji govore kako je u Vinkovcima neto prosječna mjesečna plaća u tvrtkama porasla s 3.999 kuna iz 2017. godine na 5.026 kuna u 2021. godini, što čini rast od visokih 25,7%. Rast plaća nije obeshrabrio pojedince za pokretanjem svojih djelatnosti, naprotiv, Vinkovci su u 2021. imali 146 tvrtki više u odnosu na 610 koliko ih je postojalo recimo 2017. godine.

Kvalitetan vinkovački proizvod prepoznat je i na međunarodnom tržištu roba i usluga što potvrđuje rast izvoznika za 30% te rast trgovinskog salda na čak 93,1%, odnosno 196,3 milijuna kuna čime je vinkovačko gospodarstvo kroz pet godina udvostručilo sve ionako pozitivne poslovne rezultate na međunarodnoj sceni. Ukupno gledajući prihode vinkovački tvrtki, oni su u 2021. godini došli na rekordnih 5 milijardi i 620 milijun kuna što je za 42,7% više u odnosu na 2017. kada su vinkovačke tvrtke ostvarivale 3,93 milijarde kuna prihoda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno