20 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Gradska baština od sada se čuva u boljim i kvalitetnijim uvjetima

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon što je 2018. godine iz Vojarske ulice premješten na novu lokaciju, Arhivni sabirni centar sada je kompletno uređen i obnovljen kroz projekt energetske obnove, jedan od brojnih koji se u posljednje dvije godine provode u našemu gradu. Povijest Vinkovaca tako će se čuvati u novim prostorijama i uvjetima, prilagođenim trajnom očuvanju kulturne baštine.

Na novi izgled zgrade Arhiva u Vinkovcima i nove uvjete u kojima se čuva i istražuje naša zavičajna prošlost danas nitko nije mogao ostao ravnodušan. Nakon gotovo dvije godine, projekt „Energetska obnova javne zgrade – zgrade Arhiva, na adresi Duga ulica 2, Vinkovci“ uspješno je završen, pa su na medijskoj konferenciji predstavljeni konačni rezultati projekta te koliko oni znače za njegov rad i obavljanje arhivske djelatnosti u njemu.

“Energetskom obnovom zgrade Arhiva zamijenjeno je krovište, vanjska ovojnica, stolarija, zamijenjen je toplinski bojler koji donosi drugačije grijanje, stigla je i nova led rasvjeta te klima uređaji. Projektom smo napravili uštedu od 85 posto godišnje potrošnje, a 75 posto smanjenja CO2, za razliku od prijašnjih godina dok projekt nije proveden”, pojasnio je voditelj projekta Domagoj Bubalo. Projekt vrijedan 1.887.540,66 kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Arhivni sabirni centar u Vinkovcima prošle je godine obilježio 30 godina rada i do 2018. godine bio je smješten u Vojarskoj ulici, u prostoru u kojemu nije bilo nimalo ugodno raditi. Iako su obavljeni određeni radovi na obnovi tadašnje zgrade, idealno rješenje bilo je preseljenje na novu lokaciju, onu u Dugoj ulici 2, u zgradu bivše gruntovnice. Nakon useljenja uslijedio je projekt energetske obnove i danas je priča potpuno drugačija.

“Dobili smo izuzetno kvalitetne uvjeti za čuvanje arhivskog gradiva koje se treba trajno čuvati, a koje je presudno i neizostavno u istraživanju povijesti Vinkovaca – počevši od kraja 18. stoljeća do današnjih dana. S obzirom na dosadašnje uvjete u kojima smo radili, nama je ovo dodatni motiv da se trudimo, da budemo što bolji i što više na usluzi građanstvu Vinkovaca i naše županije. Ova zgrada je sada funkcionalna u pravom smislu riječi, primjer je ostalim jedinicama lokalne samouprave kako treba odgovorno skrbiti za našu kulturnu baštinu”, istaknuo je Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru.


Gotovo tisuću metara arhivskog gradiva čiji su stvaratelji u prošlosti djelovali na području grada Vinkovaca obuhvaća brojna područja – od školstva, zdravstva i sudstva do uprave i gospodarstva. Kako je na današnjoj konferenciji rekao gradonačelnik Ivan Bosančić, ondašnji uvjeti stvorili su želju da se upravo ta vrijedna zbirka čuva na malo bolji način, način koji će Vinkovčanima u budućnosti donijeti puno toga.

“Ovakvi projekti i obnovljene zgrade pokazuju snagu svih onih koji su uključeni u ove projekte, spremni smo povući EU sredstva za bilo koji projekt na našem području. Danas imamo vjerojatno najbolju agenciju na području naše županije, ali i šire i možemo vidjeti koliki to ima značaj, osobito u ovim kriznim vremenima jer ovakvi projekti čuvaju radna mjesta, doprinose da se naše gospodarstvo diže, da u konačnici imamo ugodnije prostore i na kraju uštedu. Pred nama je još puno takvih projekata i vjerujem da ćemo i ostale objekte u gradu kroz nekoliko godina dovesti na jednu višu razinu”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić najavivši i skorašnji završetak radova na projektu energetske obnove zgrade Hrvatskog sokola.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno