Foto: Hrvatski filmski savez
Hrvatski filmski savez objavio je poziv za prijave za zimski ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike.
Novi ciklus Filmske naSTAVe bit će održan tijekom zimskog odmora učenika od 11. do 15. siječnja od 10 do 13 sati. Rok za prijavu je 10. siječnja, a za sudjelovanje potrebno je ispuniti prijavnicu na poveznici: https://filmskanastava.hfs.hr/prijave-sijecanj-2021/
Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac, navodi se, jedinstven je program na području Republike Hrvatske. Jedini je filmskoobrazovni program namijenjen učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.
Na prošloj online Filmskoj naSTAVi sudjelovalo je čak 280 polaznika. U sljedećem ciklusu novost jest ta da će se program prenositi online i uživo, što će omogućiti veću interaktivnost te komunikaciju polaznika i predavača. Pozivamo osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove nastavnice i nastavnike iz cijele Hrvatske da nam se priključe i filmom ispune praznike.
Na sljedećoj Filmskoj naSTAVi, ističu u HFS-u, partner im je Factum, najznačajnija hrvatska nezavisna dokumentarna produkcijska kuća. U dvadeset godina postojanja Factum je realizirao više od 80 dokumentaraca koji su prikazani na više od osamdeset festivala i osvojili niz međunarodnih nagrada. Također, posebno najavljuju predavanje Nenada Puhovskog, kako se ističe, jedne od ključnih osoba u razvoju suvremenoga hrvatskog dokumentarca.
Nakon online gledanja filmova, učenici će ih putem online platforme, uz diskusiju koju će voditi predavači, analizirati i interpretirati, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika. Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.