5 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Hrvatska podigla mjere pripravnosti zbog epidemije koronavirusa

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Krizni stožer Ministarstva zdravstva podignuo je mjere pripravnosti zbog epidemije koronavirusa te je predloženo osnivanje Nacionalnog kriznog stožera radi koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Maja Grba Bujević, najavila je kako će Hrvatska intenzivirati nadzor svojih granica. Bit će osigurana zaštitna oprema i sve ono što je u ingerenciji Kriznog stožera, a sada će se to raditi i kroz Nacionalni krizni stožer.

“Kontinuirano pratimo sve aktivnosti i događaje, u stalnom smo kontaktu s nizom relevantnih institucija. Osluškujemo što se događa i što uvode druge zemlje i na taj način kao struka donosimo odluke”, rekla je Grba Bujević nakon sastanka Kriznog stožera.

Poručila je građanima da treba biti na oprezu, ali ne treba paničariti. “Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovoga časa ugrožen. U Hrvatskoj nemamo potvrđenog pacijenta s koronavirusom i to nam daje priliku da se za to pripremimo”, pojasnila je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ustvrdio je kako je Hrvatska spremna za sve scenarije jer ima dobro organiziranu epidemiološku službu, što se dokazalo u mnogo prethodnih situacija.

“Čim je krenuo koronavirus epidemiološka služba se počela organizirati. Sad se pokazalo da se trebaju uključiti i druga tijela, a tu ključnu ulogu imaju Državni inspektorat, granična policija, Agencija za civilno zrakoplovstvo itd”, rekao je Capak te dodao kao su Epidemiološka i infektološka služba, Ministarstvo zdravstva i sva tijela koja u tom sudjeluju spremni za bilo kakav razvoj događaja.

Podignuta je i razina mjera opreza na granici. Ako pri ulasku u Hrvatsku bude detektirana bolesna osoba ili osoba u inkubaciji, bit će obaviještena granična sanitarna inspekcija, a ona će kontaktirati epidemiologa koji će provjeriti ima li osoba simptome i treba li je uputiti u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovije podatke u vezi koronavirusa. Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj nema oboljelih od koronavirusa, dok je u EU 14 oboljelih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno