Kontaktirajte nas

Film

Hrvatski naslovi na 32. Filmskom festivalu u Trstu

Objavljeno

-

Foto: HAVC press
U raznim sekcijama 32. izdanja Filmskog festivala u Trstu, koje se odvija online od 21. do 30. siječnja, prikazat će se pet hrvatskih naslova. Osim toga, u sklopu potprograma industrijskog događaja When East Meets West, predstavit će se i tri hrvatska projekta.
Dugometražni dokumentarni film O jednoj mladosti redatelja Ivana Ramljaka prikazuje se u sklopu natjecateljskog programa dokumentarnog filma 32. Filmskog festivala u Trstu. Gledatelji iz Italije film će moći pogledati online, 24. siječnja. Ramljakov dugometražni prvijenac u prosincu prošle godine osvojio je glavnu nagradu na francuskom Poitiers Film Festivalu, a najboljim regionalnim dokumentarnim filmom proglašen je i na DokuFestu 2020., na kojem je imao svjetsku premijeru.
U istoj sekciji, 25. siječnja prikazuje se i Nulti Krajolik Brune Pavića. Film je svoju svjetsku premijeru imao na 24. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, u studenom 2020. godine.
Oba filma će na virtualnom izdanju festivala u Trstu imati talijansku premijeru.
U natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazuje se animirani film Arka autora Natka Stipanićeva, a njegova online projekcija na rasporedu je 24. siječnja. Višestruko nagrađivana “Arka” je nakon premijere na prošlogodišnjem zagrebačkom Animafestu obišla niz međunarodnih manifestacija, a između ostalog prikazana je u sklopu natjecateljskog programa prestižnog PÖFF Shorts festivala, koji se odvija paralelno s Black Nights festivalom u Tallinnu.
Hrvatska manjinska koprodukcija, Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film) svoju će talijansku premijeru imati u natjecanju dugometražnog igranog filma, a onlineprojekcija zakazana je za 23. siječnja. Otac je premijerno prikazan u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea, osvojivši dvije nagrade (nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija), a na Pulskom filmskom festivalu je osvojio nagradu publike s prosječnom ocjenom 5,0. Osim toga, Gorana Bogdana, koji igra glavnu ulogu u filmu, Europska filmska akademija prošle je godine nominirala za Europske filmske nagrade u kategoriji Najboljeg europskog glumca.
Uz to, u sklopu programa Art & Sound, posvećenom radovima koji su “između filma i suvremenog umjetničkog djela”, na Filmskom festivalu u Trstu prikazuje se dugometražni animirano-eksperimentalni film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića. Film se publici prvi put predstavio u lipnju 2020. godine, u sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, a od tad je osvajao nagrade i priznanja na domaćim (Animafest, Festival mediteranskog filma Split, Supertoon, Tabor Film Festival) i inozemnim festivalima (Anibar).
Ovogodišnje izdanje Filmskog festival u Trstu otvara film redatelja Emira Kusturice “Podzemlje” (1995.), a nagrada Eastern Star Award 2021 na online ceremoniji otvorenja, 21. siječnja, bit će dodijeljna glavnom protagonistu filma, glumcu Mikiju Manojloviću. Više o festivalu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici.
Projekti u potprogramima When East Meets Westa 2021
Za vrijeme trajanja Filmskog festivala u Trstu, odvija se i industrijski program When East Meets West 2021. i to od 25. do 29. siječnja. Ovogodišnje izdanje programa odvijat će se online, no, kako ističu organizatori, ono će sačuvati sva obilježja prijašnjih izdanja. U sklopu WEMW-a održat će niz potprograma namijenjenim igranim i dokumentarnim projektima u raznim fazama razvoja, panel-diskusije i jedan-na-jedan sastanci.
U sklopu potprograma Last Stop Trieste, namijenjenom projektima koji su skoro završeni, predstavit će se pet projekata dokumentarnih filmova, od kojih su dva hrvatska.
Riječ je o naslovu “Tvornice radnicima” redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Kovačevića te montažera Damira Čučića, koji nastaje u produkciji kući Fade In (Sabina Krešić, Luka Venturin) te o “Muzeju revolucije” redatelja, scenarista i snimatelja Srđana Keče i montažerke Hrvoslave Brkušić, kojeg su producirali Vanja Jambrović (Restart, Hrvatska) i Srđan Keča (Uzrok, Srbija), a koproducirali Lukás Kokes i Pavla Janoušková Kubečková (Nutprodukce, Češka).
Projekti koji sudjeluju u programu Last Stop Trieste predstavit će se pred pedeset međunarodnih prodajnih agenata, festivalskih selektora i ostalih filmskih profesionalaca, a osim toga, natječu se i za nagrade HBO Europe, Flow Digital Cinema i First Hand Fund. Popih svih sudionika i više detalja o programu Last Stop Trieste možete pronaći ovdje.
Osim toga, projekt dugometražnog igranog filma redateljice Nine Violić te producentica Vanje Sremac i Zdenke Gold (Spiritus movens), Kućna prašina, sudjeluje u radionici First Cut+ .
Riječ je o novom programu osmišljenom u okviru radionice First Cut Lab koji će 2021. godine promovirati osam dugometražnih filmova u zimskoj sesiji (When East Meets West u Trstu). Program je namijenjen filmova u postprodukciji iz zemalja niskog koprodukcijskog kapaciteta s naglaskom na srednjoj i istočnoj Europi. Četverodnevna radionica sudionicima će ponuditi konzultacije s poznatim stručnjacima filmske industrije o temama promidžbe, marketinga, stvaranja najava, pokretanja festivala i prodajnih strategija.
Popis svih sudionika i ostale detalje o radionici možete pronaći ovdje.
Izvor: HAVC

Film

Filmu “U šumi” Sare Grgurić nagrada za najbolji studentski film na festivalu u San Sebastiánu

Objavljeno

-

Napisao/la

    308 pregleda

Foto: San Sebastián official site

Kratkometražni igrani film “U šumi” za koji Sara Grgurić potpisuje režiju i scenarij na 69. izdanju festivala u San Sebastiánu nagrađen je u sklopu natjecateljskog programa studentskog filma Nest.

“Bilo je super, San Sebastián je odličan festival! Imala sam prilike upoznati studente iz različitih dijelova svijeta, njihove filmske škole i filmove te na taj način steći iskustva koja će i meni dalje pomoći. Svi filmovi su bili zaista sjajni što čini ovu nagradu još ljepšom! Odlično je što su filmovi različiti, a svi napravljeni na zavidnoj razini. Ja sam stvarno jako sretna i zahvalna na nagradi i jedva čekam vidjeti ekipu filma i proslavit s njima!”, izjavila je tim povodom redateljica Sara Grgurić čiji se film već sutra, 24. rujna, može pogledati u Rijeci u sklopu festivala “Film Svima” u 20 sati u filmskom vrtu UGIN, a uskoro ga očekuju još dva prikazivanja u Hrvatskoj; jedno u Rijeci i drugo u Osijeku.

Žiri nagrade NEST kojim je predsjedala Isabel Peña (scenaristica, Španjolska) uz ostale članove u sastavu Jorge Cantos (redatelj, Španjolska), David Pinheiro Vicente (redatelj, Portugal) i Elsa Rosengren (redateljica, Njemačka) svoju je odluku o dodjeli nagrade u iznosu od 10 000 eura redateljici filma obrazložio ovim riječima: “Odluka da ne vidite osobu ispred sebe čin je nasilja. Zbog svoje složenosti i preciznosti, jer s vrlo malo priča nešto ogromno i zato što je otkad smo ga vidjeli, ostao s nama, nagradu dodjeljujemo filmu “U šumi”. Posebno priznanje dobio je film Podul de Piatrâ / Pont de Pedra španjolskog redatelja Artur-Pola Camprubíja.

Nagrada NEST ove se godine dodjeljuje po dvadeseti put. Nest, jedan od najvažnijih natjecateljskih programa za kratke filmove studenata filmskih škola dio je festivala u San Sebastianu, a nastaje u organizaciji festivala u San Sebastianu i Međunarodnog centra za suvremenu kulturu Tabakalera. Svrha ovog programa je predstavljanje radova studenata filmskih škola iz cijelog svijeta, kao dio strategije promicanja novih talenata. Odjeljak Nest rođen je 2002. godine kao Međunarodni sastanak filmske škole, kasnije preimenovan u Međunarodni susret studenata filma (EIECINE).

Namjera NEST nagrade jest pružiti podršku budućim projektima mladih studenata zainteresiranih za učenje filmskog izričaja i filmske tehnike. Također, ova nagrada pruža veću vidljivost i podršku distribuciji i internacionalizaciji odabranih kratkih filmova.

Film “U šumi” priča je o Saši i Filipu koji putuju u Gorski kotar za vrijeme karantene. Saša napokon ima vremena razmisliti kako se zaista osjeća. Režiju i scenarij potpisuje Sara Grgurić, direktor fotografije je Frane Pamić, montažer Marko Klajić, a oblikovanje zvuka radio je Dino Ljuban. Kostimografiju potpisuje Frane Pamić koji je uz Saru Grgurić radio i scenografiju. Uloge nose Lana Meniga i Josip Ledina, a producenti su Mihael Šandro, Sara GrgurićSuzana Erbežnik. Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti (Zagreb) i koprodukciji Antitalenta uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je do sada prikazan na brojim festivalima diljem Hrvatske i svijeta te nagrađen Zlatnim kolicima za najbolji kratkometražni film na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala kao i posebnim priznanjem u sklopu programa Ješke na ovogodišnjem Festivalu mediteranskog filma Split te nagradom DHFR-a “Jelena Rajković” u sklopu Dana hrvatskog filma.

Međunarodni filmski festival San Sebastián jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Završeno snimanje filma “Praznik rada”

Objavljeno

-

Napisao/la

    362 pregleda

Foto: Udruženje FORUM

Kako je i planirano, u nedjelju, 19. rujna 2021. godine, nakon 24 snimajuća dana, u sarajevskom naselju Vratnik, uspješno je završeno snimanje igranog filma Pjera Žalice “Praznik rada”.

Dan ranije, na Bjelavama gdje se najvećim dijelom snimalo, svoje zadovoljstvo uspješno obavljenim poslom podijelili su s ekipom filma, partnerima, prijateljima, suradnicima i medijima, redatelj i producent Pjer Žalica te glumica i koproducentica Labina Mitevska.

Kako su naveli, bila je privilegija surađivati s tako kvalitetnom i uigranom ekipom i neizmjerna je radost da su, u trenutnim okolnostima, svi ostali zdravi te da je svatko napravio svoj posao na najbolji mogući način.

Poseban naglasak je stavljen na fantastičnu koproducentsku suradnju te suradnju reditelja s autorskim timom i izvrsnom glumačkom ekipom koju predvode: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Tatjana Šojić, Jasna Žalica, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Mirvad Kurić, Ermin Bravo, Vedran Đekić, Branka Katić i Branimir Popović.

Podsjećamo, “Praznik rada” je koprodukcijski filmski projekt partnera iz Bosne i Hercegovine (Udruženje FORUM Sarajevo), Hrvatske (Propeler film Zagreb), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production Skopje), Srbije (Backroom Production & BAŠ ČELIK, Beograd) i Crne Gore (Aba Film & Artikulacija Film Podgorica). Hrvatsku ekipu filma predvode koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film), scenograf je Nedjeljko Mikac, a glazbu su radili Zlatan Stipišić Gibonni i Dino Šukalo.

Autorski tim filma čine i direktor fotografije Almir Đikoli, kostimografkinje Andrea Samardžić i Lejla Graho, majstorica maske Simona Ristevska i snimatelj tona Igor Popovski.

Producenti filma su Pjer Žalica, Aida Huseinović Rusmir Efendić, a koproducenti, uz Borisa T. Matića i Lanu Matić, Jelena MitrovićIgor Kecman, Labina Mitevska, Marija Vlahović i Ivan Đurović.

Nakon snimanja, u suradnji sa svim koproducentima slijedi montaža filma i daljnja postrprodukcija. Očekuje se da će “Praznik rada” biti završen u proljeće 2022. godine.

Projekt su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Eurimages fond Vijeća Europe, Kreativna Evropa  – MEDIA program Europske unije, Agencija za film Sjeverne Makedonije, HAVC – Hrvatski  audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, BH Telecom i BHRT.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Hrvatski filmovi nagrađeni na 14. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE

Objavljeno

-

Napisao/la

    321 pregleda

Foto: LIFE press

Tri hrvatska filma te jedna manjinska koprodukcija osvojila su nagrade i priznanja na 14. izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE koji se u Leskovcu odvijao od 16. do 21. rujna.

Žiri LIFFE-a dodjeljuje nagradu “Živojin Žika Pavlović” naslovima iz Natjecateljskog programa, u sklopu kojeg je ove godine prikazano 11 filmova. Druga nagrada “Živojin Žika Pavlović” pripala je Danilu Šerbedžiji za film “Tereza37”, a treća Antoneti Alamat Kusijanović za “Murinu”. Posebno priznanje žirija dobio je Srđan Dragojević za film “Nebesa”, koji nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji manjinska (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim).

Grand Prix festivala dobio je srpski film “Oaza” redatelja Ivana Ikića.

Dobitnica nagrade “LIFFE” za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu ulogu u filmu “Tereza37” Danila Šerbedžije.

Uz to, žiri sekcije “Divlji film” nagradu za najbolju režiju dao je Daliboru Mataniću za film “Zora”.

“Ovo ostvarenje na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizualnom estetikom predstavlja upravo ono što smo tražili u ovoj selekciji”, stoji u objašnjenju žirija.

Internacionalni festival filmske režije je pokrenut 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz Srbije i regije. Na festivalu se već više od desetljeća predstavljaju najvrjednija ostvarenja iz regije i do sada je prikazano više od 250 filmova pred oko 80 000 gledatelja. Uz to, LIFFE je imao veliki broj svjetskih i europskih premijera u Srbiji, a na festival su dolazili kultni autori bivše jugoslovenske kinematografije.

(vijest prenesena sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 sata

Ema Midžić najbolja nakon 20 kola Županijske teniske ljetne lige

Privela se kraju Županijska teniska ljetna liga koja je nakon 20 kola dobila svog novog pobjednika. Prošlogodišnjeg pobjednika Tonija Kelića...

Aktualnoprije 3 sata

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje,...

Aktualnoprije 4 sata

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi...

Aktualnoprije 5 sati

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod...

Vijestiprije 6 sati

Obilježen Dan policije: Posebne zahvale Stjepanu Draganiću i Veljku Gluhakoviću

Tradicionalnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima, neposredno ispred zgrade policijske uprave, PU...

Aktualnoprije 8 sati

Pronađi posao u drvnom sektoru! Nedostaje 80 radnika

Drvna industrija u županiji vapi za radnom snagom. Stanje je alarmantno, potvrdio je Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška i dopredsjednik...

Aktualnoprije 9 sati

Klub “Strijelac” iz Vinkovaca državni prvak drugu godinu zaredom

U organizaciji Kluba za praktično streljaštvo “Strijelac” Vinkovci u Ceriću je održano Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu. Na prvenstvu je...

Aktualnoprije 9 sati

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola

Iz hrvatske Vlade stiže dobra vijest za učenike putnike, a vezana je za željeznički prijevoz. Vlada je, naime, na sjednici održanoj...

Najčitanije