Uz policijske kamere koje služe za nadzor brzine na lokalnim cestama i najave uvođenja kamera za nadzor brzine na autocestama, sljedeće godine na 40 lokacija na državnim cestama bit će postavljene i kamere Hrvatskih cesta, a koje će služiti za nadzor prometa.

HC će kamere postaviti na po dvije lokacije u svakoj županiji u sklopu uspostave Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama i Nacionalne pristupne točke.

Do 2025. godine namjeravaju postaviti kamere na 300-tinjak lokacija diljem Hrvatske. U HC-u objašnjavaju da će se, ovisno o vrsti kamera koje će se postaviti, osim klasičnog videonadzora moći očitavati i registarske oznake, prepoznavati incidentne situacije na cesti poput rasutog tereta, prometne nesreće, kao i detektirati prolazak vozila kroz crveno svjetlo te odrediti brzina kretanja vozila, piše Večernji list. Svi podaci prikupljeni s tih kamera bit će, navode u HC-u, dostupni i policiji, te ističe da je svrha sustava videonadzora koji se koriste u cestovnom prometu prikupljanje podataka o cestama, cestovnom prometu i vremenskim prilikama, a s ciljem optimalnog upravljanja prometom i povećanja sigurnosti. Napominju i da će s prometnica prenositi slike kako bi vozače informirali o uvjetima na cestama, no s obzirom na ograničenost komunikacijske infrastrukture smještene uz državne ceste, podaci sa svih kamera i drugih uređaja na lokacijama prenosit će se putem mobilne mreže.