17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Inspirativne vinkovačke poduzetnice dokazuju kako žene mogu sve

Više od autora

- vl promo-

Naš je grad pun žena čiji su karijerni uspjesi u branšama koje rade inspirativni za svakoga. Ovoga puta izdvajamo Vinkovčanke Ivanu Papić, vlasnicu brenda Mamino, Rahelu Pavušin iz Foto Ateliera Rahela te Danijelu Mihić, vlasnicu tvrtke Design4Pets. Njihove ideje, putevi i ciljevi potpuno su drukčiji, ali ono što ih veže jest volja i želja prema poslu kojega rade s neizmjernom ljubavlju.

Kako nam je ispričala Ivana Papić, brend Mamino bavi se proizvodnjom opreme za djecu, dom i žene. “Proizvodimo tekstil za djecu od vreća za spavanje koje su zapravo i naš najprodavaniji proizvod, dodatne opreme za kolica kao što su podloge za kolica, dekice za kolica, posteljni program za krevetiće, plahte i jastučiće te sad sve više imamo proizvoda 100% pamučnih za kućanstvo, od pokrivača, muslin prekrivača za krevete, jastučnica, kuhinjskih krpa, pregača, košarica, a svake godine naglasak je na pojačavanju ženski asortiman dnevne odjeće”,pojasnila je dodavši kako postoje već sedam godina, a svoje su poslovanje proširili u Osijek.

Ideja se, kaže, rodila nakon rođenja njezine kćeri. Nije mogla pronaći proizvode na tržištu pa ih je počela proizvoditi za nju, zatim njezine prijateljice, a iz godine u godinu su proizvodnja i zaposlenici rasli. “Kad ste majka poduzetnica morate uvijek razmišljati unaprijed, a ja početkom današnjeg dana točno znam što ću raditi sutra, što znači da je ključno biti organizirana osoba”, kazala je dodavši kako je izuzetno važna podrška okoline, a njezin je muž uvijek bio podrška i vjerovao u njezinu priču.

Naša sljedeća sugovornica jest Rahela Pavušin koja je rođena u Pčeliću, kod Virovitice, a u Vinkovce je došla sa svojih 15 godina. Kako nam je ispričala, portreti su njezina specijalnost, a fotografija je područje o kojemu moraš sve znati te se jako lijepo pronaći u svim segmentima i dati sebe. “Mogu reći kako sam radila od analogne do digitalne fotografije, a među prvima sam uvezla digitalni stroj i počela raditi digitalu”, kazala je. Otkad zna za sebe, pamti se u laboratoriju jer je njezin otac bio fotograf. U ratu je, prisjeća se, izgorjela zgrada u kojoj je bio Foto studio Rahela, nakon čega je šest godina bila preseljena u Termama, dok se ponovno gradila kuća. Bilo je teških trenutaka jer je čitav rat boravila u Vinkovcima, izložena vani, radila reportaže i štete na industrijskim objektima. “Moja djeca i ja bili smo odvojeni, sin je bio u školi u Varaždinu, dok je kćer bila u Križevcima. No, u svakom poslu postoje trenutci koji nisu lijepi,a treba ih izgurati i ostati na nogama”, čvrsto govori. “Fotografija je bilježenje trenutka, naš trenutak koji je sada i kojega više nećemo imati, tako da je to na neki način zaustavljanje vremena”, opisuje i dodaje kako je unatoč savjetima da nakon rata ode i nastaviti raditi bilo gdje, odlučila biti u mjestu kojega smatra svojim domom.Posljednja koja je ispričala svoju priču jest Danijela Mihić koja kaže kako je ideja nastala kupovinom životinje i odlaskom u pet shop. “Kako sam dugo radila u namještaju i bavila se interijerima, ono što sam vidjela nije bilo po mom ukusu. Znanje o madracima primijenila sam na jastucima pa je većina mojih proizvoda namijenjena psima velikih kilaža, ortopedskih, s naglaskom na zdravo spavanje i pomalo medicinski”, pojasnila je. “Imam pomoć baka, ali pošto sam majka, navikla sam živjeti brzo, pogotovo uz posao, stoga izguramo dan s lakoćom pa mi to više ne stvara stres”, kazala je. Onima koji se ustručavaju započeti nešto svoje poručuje kako se samo treba odvažiti i krenuti, na prva dva pada ne odustati, nego ustati i nastaviti dalje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno