PANNONIA SIR Iz ničega i bez iskustva do 9 vrsta sireva koje u ponudi imaju i kruzeri

|

- Advertisement -

Nedaleko od Vinkovaca, u Andriješvcima, mladi bračni par Sabljak polako, ali sigurno ostvaruje svoje snove. Ana, djevojka iz Dalmacije, i domaći dečko Juraj odlučili su krenuti u poduzetničku priču – izgradnju vlastite sirane. Trenutak koji je promijenio njihove živote i sudbine bio je vjenčanje Jurajeve sestre kada su se upoznali i od dječje veze na daljinu došli do zajedničkog cilja, svoje sirane.

Obitelj Sabljak nema tradiciju sirarstva i nije bila upoznata s načinom proizvodnje sireva, no Jurajev otac bavi se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda i upravo je to otvorilo prostor za novu ideju. „S ocem sam radio na proizvodnji suhomesnatih proizvoda i svi bi pitali, imamo li možda domaći sir”, tako se otprilike stvorila ideja o pokretanju sirane, a sve je počelo prije otprilike dvije godine”, priča nam Juraj. Ana je tehničar nutricionizma, a završila je ekonomiju te su njezina stručnost i iskustvo rada u laboratoriju na analizi mlijeka bili ključni za pokretanje sirane.

Prva godina bila je posvećena temeljitim pripremama od izgradnje pogona, prilagodbe proizvodnje, nabave mlijeka i dobivanje uporabne dozvole. Bio je to iznimno zahtjevan dio posla, no kad su ispunili sve potrebne uvjete za pokretanje posla i takozvani logistički dio, krenuli su u vlastitu proizvodnju koja je aktivna više od godinu i pol dana. Pogon su opremili strojevima i opremom kupljenom od obitelji iz okolice Nove Gradiške koja se prestala baviti proizvodnjom sira. Sabljakovi mlijeko nabavljaju iz rubnih dijelova Vukovarsko-srijemske županije, no imaju jasnu viziju: žele potaknuti lokalne poljoprivrednike iz Rokovaca i Andrijaševaca koji bi se počeli baviti stočarstvom.

„Trenutno razgovaramo s jednim čovjekom koji bi držao krave, a mi bismo otkupljivali svo njegovo mlijeko. Velika nam je želja suradnja s domaćim proizvođačima”, dodaje Juraj. Danas u ponudi Pannonia sira, kako se zove njihova proizvodnja, imaju svježi sir, vrhnje i maslac, čak devet vrsta mladih kuhanih sireva – klasični, s paprikom, vlascem, češnjakom, koprom, bučinim sjemenkama, orasima, pistacijama i miješani sir.

Kako je proces proizvodnje relativno brz, tako sir koji naprave danas već sutra može biti na stolu zadovoljnih kupaca. Trenutačno prerađuju oko tonu (1000 litara) mlijeka tjedno, dok je planirani kapacitet proizvodnje čak 3 tone čemu Sabljakovi teže u budućnosti. No, kad je receptura u pitanju, Jurajeva supruga Ana naučila je kako napraviti kvalitetan sir, a u tome im pomaže i tehnolog.

„Kako bi sir bio što kvalitetniji, važan je svaki detalj, temperatura mlijeka, zrenja, uvjeti skladištenja i slično”, ističe Juraj. Osim sireva sad već proizvode i vrhnje, maslac i svježi sir, a dugoročni planovi uključuju proširenje ponude na mozzarellu, trapist i domaći kajmak na čemu će aktivno prionuti u budućnosti.

Njihov posao prepoznat je među ljubiteljima domaće kvalitetne hrane, a po sir svakodnevno dolaze zadovoljni kupci iz okolnih mjesta od Cerne, Retkovaca i Vinkovaca. Ponosni su i na suradnju s visoko kategoriziranim hotelom Materra u Čepinu što vide kao potvrdu kvalitete i motivaciju za širenje u ugostiteljski sektor, a njihove sireve kušaju i gosti na kruzerima koji uplovljavaju u Vukovar.

„Naš cilj je da naši sirevi uđu u što više hotela i restorana. Iako još nismo na tržnici, to nam je jedan od sljedećih koraka”, navodi Juraj Sabljak i ističe kako su u procesu udruživanja u udrugu malih sirara SirCro koja je pod nadležnošću Ministarstva poljoprivrede i nadaju se kako će onda moći sudjelovati na raznim sajmovima i tako predstaviti svoj rad.

- Advertisement -

Zadnje objave

Plinara istočne Slavonije d.o.o.

Radno vrijeme blagajne Vinkovci-Županja

PON – PET od 7:30 do 14:00h
Besplatni broj za hitne intervencije
od 0 do 24h
0800 304 336

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.