2 C
Vinkovci
Petak, 8. prosinca 2023.

Izaslanstvo VSŽ u posjetu Bratislavskom samoupravnom kraju

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, posjetilo je 30. i 31. svibnja Bratislavski samoupravni kraj u Slovačkoj.

Župan Galić sa suradnicima, sastao se s direktorom Ureda Bratislavskog samoupravnog kraja Marijanom Viskupičem i tom prigodom su razgovarali o mogućim oblicima suradnje ovih dviju županija. U ime VSŽ sastanku su nazočile pročelnica Ureda župana Sandra Pinjuh i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar te viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak. Slovačku manjinu na području Vukovarsko-srijemske županije predstavljao je predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Milan Pucovsky. Prijemi i razgovori su održani uz sudjelovanje izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici  Nj.E. Aleksandra Heine, a kasnije se razgovorima pridružio i predsjednik Bratislavskog samoupravnog kraja Juraj Droba.

“Vukovarsko-srijemska županija ima dobar geostrateški položaj i mnogo potencijala kao što su naše šume koje se prostiru na površini cca 70.000 ha te oranice kojih imamo cca 150.000 ha, a kao regije dosta smo slične. Tu vidimo mogućnosti za suradnju koja se može razvijati u mnogim područjima, kao što su: turizam i kultura te poljoprivreda, posebno u području vinogradarstva i proizvodnji vina, ali i  edukacije kroz uključivanje predstavnika slovačke manjine kako na području Vukovarsko-srijemske županije tako i predstavnika hrvatske manjine na drugoj strani”, istaknuo je župan Galić napomenuvši kako u VSŽ već dugi niz godina postoji dobra suradnja sa slovačkom nacionalnom manjinom.Tijekom razgovora predložena je suradnja i na zajedničkim EU projektima te na području transporta i transportnih pravaca. Izaslanstvo Županije posjetilo je Srednju strukovnu školu za vinarstvo i uzgoj voća u gradu Modra, Muzej Ludovita Štura u Modri te Malu Karpatsku vinsku rutu, nakon koje je održan i sastanak s proizvođačima vina, s uzgajivačima novih sorti Slovačkih vina a razmijenjena su iskustva u proizvodnji vina i njihovom plasmanu.

Županijsko izaslanstvo obišlo je i gradsku jezgru Bratislave te posjetilo muzej Hrvatske kulture u tom gradu, koji su zajednički financirali  hrvatska i slovačka Vlada po 150.000 eura. Kako u Slovačkoj živi oko 1.400  Hrvata, veliku ulogu ima Hrvatski muzej u kojem se može vidjeti hrvatska kultura i tradicija, a ove godine 21. i 22. lipnja organiziraju kulturnu manifestaciju 31. Festival hrvatske kulture u Bratislavi te su pozvali i župana Galića na sudjelovanje.

Na kraju je župan Galić pozvao predsjednika Drobu da, zajedno sa suradnicima, dođe u uzvratni posjet VSŽ te posjeti manifestaciju „Vinkovačke jeseni“ u rujnu kao i „Dane hrvatskog turizma“ u listopadu ove godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno