14 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Jagode – zaštitnice ljepote i zdravlja

Više od autora

- vl promo-

Jagode su biljke iz porodice ruža, euroazijskog su podrijetla, a kultiviranje im započinje u 15. stoljeću na području Sjeverne Amerike i Čilea, odakle su ujedno i došle u Europu u 17. i 18. stoljeću. Ljekovita svojstva jagoda poznata su još od antičkih vremena, a u liječenju su osim ploda korišteni korijen i lišće. Također, poznata je i kao sredstvo za uljepšavanje.

Bogate su antioksidansima, vitaminima C i A, a sadrže i fenolne fitokemikalije – sprječavaju širenje stanica raka, štite od slobodnih radikala i Alzheimerove bolesti, poboljšavaju zdravlje krvnih žila i očiju, jačaju imunitet, smanjuju kolesterol, zaglađuju bore i drugo. Također, čiste i njeguju kožu te je zahvaljujući vitaminu C i A održavaju glatkom i napetom. Uklanjaju zubne naslage i čine zube bjeljima, djelotvorne su u borbi protiv celulita i viška kilograma, a tvrdi se da posjeduju i afrodizijačka svojstva.

Unatoč njenim dobrim stranama i učincima na zdravlje, uzgajivači jagoda nailaze na poteškoće kod plasiranja ovog višenamjenskog voća. Nezadovoljstvo je kulminiralo u ponedjeljak kada su se članovi Hrvatske voćarske zajednice odlučili na prosvjed ispred poznatog trgovačkog lanca za kojeg tvrde da zajedno s ostalim njemu sličnim, sabotira domaću proizvodu.

Istražili smo kakva je situacija s jagodama u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Smatram da kod nas proizvođači neće pokretati prosvjede, prije svega jer dio ljudi odustaje od proizvodnje jagoda. Nažalost, mi nismo jako tržište, za razliku od Zagreba koji potiče proizvodnju “Purgerice”. Oni su se u tom dijelu proširili i došlo je do zasićenja količinom koju ne mogu utržiti. Svakako, tome doprinose i trgovački lanci koji ruše cijene i naizgled, uništavaju male proizvođače. Vjerujem da se to kod nas neće dogoditi jer nismo ozbiljni proizvođači, nitko od nas ne radi ozbiljno s trgovačkim lancima i nemamo toliko velike proizvedene količine”, komentirao je Ivan Nedoklan iz OPG Ivan Nedoklan Cerići.U Županiji postoji prostor na tržištu za jagode, slavonska zemlja ima sve predispozicije za uzgoj, a k tome nisu potrebne velike količine zemlje za uzgoj i od proizvedenog se može relativno pristojno živjeti. Trenutno tržište je skučeno iz razloga što se orijentira na prodaju na pragu kuće i štandovima, ali u tome leži prava zarada, istaknuo je Nedoklan.

Proizvođači jagoda uživaju podršku Vlade RH, ali nerijetko ona nedostaje kod jedinica lokalne samouprave.

“Ostaje nam da radimo na kvaliteti, da pokušavamo ubaciti što više prirodnog i da apeliramo na mještane da kupuju domaće, bez obzira na oznaku izvornosti”.

Više na temu, pročitajte u novom broju Vinkovačkog lista.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno