Kada se na uskrsno jutro obitelj okupi oko stola pred njima je i poseban doručak. Hrana je to koju mnogi prije blagovanja nose na blagoslov jela što je stari običaj i pučka tradicija hrvatskoga naroda. Negdje se obavlja na Veliku subotu, a negdje na sam blagdan Uskrsa, rano ujutro prije misnog slavlja ili na kraju misnog slavlja. Jelo se na blagoslov nosi u košaricama, a posebice u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu te se košarice ukrašavaju što ljepšim ručnim radovima. A u košaricama tradicionalno nalaze se kuhana šunka i jaja, mladi luk, sir, kruh…
Nažalost, ponovno živimo u trenutku kada zbog velikih poskupljenja većina nas mora razmišljati što si i koliko može priuštiti pa tako, s obzirom na rast cijena prehrambenih namirnica, i o tome koliko za Uskrs može potrošiti na hranu počev od uskrsnog doručka.
Ovih se dana posebno priča o cijeni jaja, koja su na razini Hrvatske u odnosu na prošlu godinu dvostruko skuplja, a u siječnju i veljači statistike bilježe povećanje cijene jaja od oko deset posto na mjesečnoj razini.
Ove srijede provjerili smo kakva je situacija na vinkovačkoj tržnici koja je mnogima omiljeni izbor za nabavku potrebnih namirnica. Ponuda jaja nije oskudna, a cijene koje su ranije kretale od 0,16 eura po komadu, sada su 0,20, 0,24, 0,25 do 0,30 eura po komadu. Kako nam kažu neki prodavači cijena jaja do Uskrsa ne bi trebala ići gore, ali ima i ona zadrška da sve zavisi od situacije.
Cijena vezice mladoga luka u srijedu je na vinkovačkoj tržnici bila od 0,70 eura do 1,00 euro, a 1,00 euro koštala je i vezica rotkvice. To su, kažu domaći proizvođači, cijene približne onima lani za Uskrs ili povoljnije. Tako je lanjskih 7,00 do 8,00 kuna za vezicu mladog luka sada 1,00 euro, koliko stoji i vezica rotkvice koja je lani za Uskrs, kažu neki, bila od 8,00 do 10,00 kuna.
Tvrdi sir mogao se naći od 7,00 do 9,00 eura za obični i 8,00 do 10,00 eura za dimljeni ili onaj s dodacima. Kod nekih, kako kažu, cijene su iste kao i lani za Uskrs, a kod nekih sir je poskupio.
Središnji dio uskrsnoga doručka svakako je šunka, a ona koja se može naći na tržnici, domaća, tradicionalno sušena, koja je i najukusnija kada se skuha, ove godine i skuplja je u odnosu na lani. Domaću šunku za kuhanje u srijedu smo na tržnici našli po cijeni od 13,00 do 16,00 eura po kilogramu. Jeftinija, a isto ukusna varijanta je i plećka koja se mogla naći za 11,00 eura ili buncek za 5,00 eura po kilogramu.
Kada je o trgovačkim centrima riječ, u tri u kojima smo bili jaja su se ovaj tjedan mogla naći po cijeni od 0,22 do 0,31 eura za komad, vezica luka od 0,79 do 1,09 eura za komad, rotkvica po 0,69 eura za 250 grama odnosno 2,76 eura kilogram, tvrdi sir od 4,90 do 19,99 eura po kilogramu, a šunka od 4,99 do 16,70 eura po kilogramu ovisno o načinu proizvodnje.