Pripreme za četvrtu Jarminačku čobanijadu i drugu štruklijadu, koje će se održati sutra u prostoru Eko etno selo „Kaj” u Jarmini, ulaze u završnu fazu. Organizatori očekuju još jednu bogatu i raznoliku gastro-manifestaciju, a prijave za sudjelovanje završene su u srijedu.
Sam događaj započinje u 14 sati, dok je početak kuhanja čobanca predviđen za 15 sati. Uzorci štrukli za ocjenjivanje donose se u 15:30. Prema riječima Dragutina Culija, predsjednik Udruge Kluba prijateljstva i gastronomije Pajdaši, pripreme od početka teku prema planu.
„Do sada je prijavljeno preko 27 ekipa za čobanijadu, što je uredan broj. Većina se prijavljuje zadnji dan, pa se nadam da ni ove godine nećemo biti ispod 30 do 35 ekipa”, rekao je početkom tjedna za Radio Vinkovce dodavši kako je do tada bilo prijavljeno 18 domaćica za štruklijadu.
Natjecatelji čobanijade imat će osigurane sve uvjete za pripremu: tri kilograma mesa, radni prostor, stolove, klupe i kružni raspored kuhanja. U kategoriji štruklijade, osim domaćih natjecateljica, dolazi i posebna ekipa iz Bedekovčine – obrt Slastice 3 Užitka.
„To je obrt koji je zaštitio Zagorske štrukle kao izvorni geografski proizvod. Ove godine će, osim natjecanja, prikazati i edukativni dio – kako se priprema tijesto, kako se razvlači, nadjev i svi omjeri potrebni za pripremu štrukli”, pojasnio je Culi.
Za glazbeni dio zadužen je Quattro band, a poseban gost manifestacije je poznati zagorski chef Tomislav Špiček, koji će ujedno biti član žirija.
„On daje jedan poseban ton manifestaciji – majstor, kuhar, gurman koji zna prepoznati sve delicije, od svakog čobanca do svakih štrukli”, uzbuđeno najavljuje.
Svim posjetiteljima bit će podijeljena besplatna porcija čobanca, dok će korisnicima programa Zaželi obroci biti dostavljeni na kućne adrese. Proglašenje pobjednika očekuje se između 20 i 21 sat. Organizatori zahvaljuju Općini Jarmina i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na podršci, a manifestaciju dodatno podupiru Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. Ova gastronomska manifestacija ponovno će okupiti ljubitelje domaće kuhinje, natjecateljskog duha i dobre zabave.