Prošli tjedan na Dvoranskom plivalištu Lenije završio je projekt Vodeni vrtić 1 2019. u kojem su od 9. listopada do 21. studenog 2019. sudjelovali vinkovački vrtići kao i vrtići s područja Vukovarsko-srijemske županije. U sklopu projekta mališani su prošli kroz desetsatni program obuke, a osnovni cilj bio je upoznati polaznike s vodenim medijem, osloboditi ih straha od vode i pripremiti za obuku neplivača, jer ovaj projekt predstavlja prvi korak prema savladavanju osnovnih elemenata obuke plivanja. Sudjelovalo je više polaznika nego godinu ranije u istom razdoblju, odnosno 142 polaznika iz 7 vrtića.

“Započeli smo i s završnicom projekta Vinkovci za plivanje, za školsku godinu 2019./2020., u kojem sudjeluje 318 polaznika. Projekt Vinkovci za plivanje sastoji se od 8 dolazaka po 2 školska sata za svih sedam osnovnih škola s područja Vinkovaca, a osnovni cilj projekta je savladavanje i unaprjeđenje plivačkih vještina uz visoku razinu zadovoljstva i sigurnost djece u vodi. Grad Vinkovci je glavni pokrovitelj projekta te je učenicima trećih razreda omogućeno sudjelovanje bez naknade. Projekt koji je trenutno u provedbi je i Sigurnost na vodi 2019., u organizaciji Vinkovačkog Crvenog križa. Zajedno kroz sva tri projekta obuku neplivača i upoznavanja s vodenim medijem proći će 589 polaznika vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta”, ističe Marko Lončar, voditelj projekata u Periski.

Napominje da je za uspješnu provedbu ovih projekata potrebna dobra volja i komunikacija velikog broja sudionika, od Grada Vinkovaca, Periske, Crvenog križa Vinkovci, Vinkovačkog plivačkog kluba, ali i ravnatelji vinkovačkih osnovnih škola, ravnateljica vrtića, učiteljice, odgajateljice i roditelja. Podsjetimo, Škola plivanja provodi se prema plivačkom programu obuke neplivača za djecu od 6 do 14 godina koji je verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i koji zadovoljava sve pedagoške i metodičke kriterije. Program sadrži i plivačke igre u vodi uz koje djeca uče plivati na zabavan i kreativan način.

Projekt Vinkovci za plivanje obuhvaća 3 plivačka programa škole plivanja, odnosno obuku neplivača – učenje kraul tehnike plivanja za sve polaznike s ocjenom 1 početnog testiranja, korektivno plivanje – napredno kraul plivanje za sve polaznike prethodnih projekata sa završnom ocjenom 2 – poluplivač ili 3 – plivač predpočetnik. Zanimljivo je da ocijene 4 i 5 dobivaju polaznici prethodnih projekata koji su prošli obuku leđne tehnike plivanja.