30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Noć folklora ponovno potaknula očuvanje tradicije i kulturne baštine

Više od autora

- vl promo-

Večeras je u Domu kulture u Novom Selu održana 11. Noć folklora. Organizator manifestacije bilo je KUD Ljeskovac osnovan 2006. godine, a trenutno broji 35 aktivnih članova.

„Ovaj događaj organiziramo već tradicionalno, večerašnji program bio je raznolik. Naši su članovi aktivni, došlo je do malog osipanja broja nakon korone, ali borimo se i dosta dobro stojimo. Imamo Školu folklora i Glazbenu školu, a naš trud prepoznala je Županija od koje dobivamo sredstva za tu namjenu”, kazao je Dragan Šarčević, predsjednik.

Domaćinima su danas svoje umijeće pokazali gosti iz KUD-a Šandrovac, KUD Delovi Novigrad Podravski, KUD Zvonko Galović – Nona Tompojevci, ali i Hrvati iz Vojvodine, točnije iz HKPD S. S. Kranjčević Bereg.

„Svaki čovjek koji pleše u folkloru čuva tradiciju i svoje običaje te sudjelovanjima na raznim događajima stječemo prijateljstva i radimo korisne stvari. Osnovani smo 2012. godine, imamo folklornu, tamburašku, likovno-kreativnu sekciju, mali vokalni sastav i dramsku sekciju. Naše selo ima oko 150 stanovnika, a mi brojimo 30-ak članova. Puno mladih imaju volju i želju, koje su naslijedili od svojih roditelja, djedova i baka i nastojimo očuvati ono što u zadnje vrijeme odlazi u zaborav”, istaknula je Zrinka Rosandić, voditeljica KUD Delovi.


Svoju široku lepezu programa pokazali su i članovi KUD Šandrovac koji je najprije djelovao kao Aktiv žena, a 1991. godine došlo je do osnivanja današnjeg društva. Voditeljica Marina Bedeković ponosna je na svojih 50-ak članova, a rekla je kako imaju tamburašku i dramsku sekciju te mlade folkloraše.

„Djelujemo unutar naše Bjelovarsko-bilogorske županije, a najviše se ponosimo našim nastupima u inozemstvu. Bili smo u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Mađarskoj, a sudjelujemo i diljem Hrvatske na raznim smotrama”, kazala je.

Noć folklora posjetio je i zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je ponosan što je večer posvećena našoj bogatoj kulturnoj tradiciji i baštini.

„Znamo da folklor ne čine samo pjesma, ples i veselje nego i priča o našim precima koji su živjeli i pričali priču o nekim drugim vremenima. Imali smo priliku uživati u bogatim i predivnim nastupima, a moram se zahvaliti KUD-u Ljeskovac što je i ove godine organizirao 11. Noć folklora. Grad će im uvijek biti podrška u takvoj organizaciji”, zaključio je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno