14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

KULT FILM: Ratnici podzemlja (1979.)

Više od autora

- vl promo-Sve njujorške bande pozvane su u Bronx na dogovor oko ujedinjenja i zajedničkog djelovanja. Primirje među njima proglasio je karizmatični Cyrus (Roger Hill) koji namjerava stati na čelo ujedinjenih bandi. No, na skupu ga ubije manijakalni Luther (David Patrick Kelly) optuživši za umorstvo bandu Warriors i njihovog vođu Cleona (Dorsey Wright). U općoj gužvi koju izazove dolazak policije rulja ubije Cleona, dok Cyrusovi banditi organiziraju opći lov na pripadnike Warriorsa. Na njihovo čelo stane Swan (Michael Beck) pred kojim je gotovo nemoguć zadatak: mora izbjeći stotine kriminalaca koji tragaju za Warriorsima, te pritom dokazati da je pravi Cyrusov ubojica Luther…

Visokoestetizirani spoj filma potjere, suvremenog vesterna i stripovske naracije uradak Waltera Hilla je na dotad neviđen način predstavio dio njujorškog podzemlja kojim vladaju tzv. gangovi, odnosno bande većinom mlađih članova, koje karakteriziraju hijerarhija, jaka identifikacija, poseban kodeks ponašanja i snažna unutarnja kohezija. Sve je to u ovom filmu zaživjelo kroz jednostavan zaplet o bandi Warriors. Glavnina filma protječe u bjesomučnom lovu na Warriorse od Bronxa do Coney Islanda pri čemu je Hill dočarao noćni New York, njegove ulice i podzemnu željeznicu kao sjecište pakla i pravo bojno polje.

Glazba Barryja de Vorzona i fotografija Andrewa Laszla dodatno naglašavaju ovaj dojam, dok je korištenje spikerice koja na radijskoj postaji usmjerava bandite na Warriorse izvrsna narativna dosjetka. Prepun nasilja koje je u integralnoj inačici na većini kinotržišta dobio najoštrije predikate, film je ujedno i svojevrsna kriminalistička bajka. Šarena kostimografija s detaljnom stilizacijom svake od bandi u filmu (Punks, Lizzies, Baseball Furies), namjerna crno-bijela profilacija likova i majstorski režirane akcijske scene čine film Waltera Hilla istinskom zabavom, unatoč ritualnom nasilju.

U glavnoj je ulozi Michael Beck (The Golden Seal) koji kasnije nije ostvario značajniju hollywoodsku karijeru, dok mu vrlo dobro pariraju James Remar (serija Seks i grad: A Farewell) kao suborac Ajax i David Patrick Kelly (serija Twin Peaks) u ulozi Luthera. I Remar i Kelly nastupili su u Hillovom hitu ’48 sati’.

Rijetko silovit film, Hillov se akcijski triler zasluženo smatra jednom od perjanica akcijskog žanra s kraja 70-ih.

Originalni naslov: The Warriors, 1979.

Video uvoznik: VTI

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno