13 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Kultni film: Heavy Metal (1981.)

Više od autora

- vl promo-Ova snažna priča o borbi između dobra i zla ispričana je kroz antologiju kratkih animiranih filmova o sjajnoj zelenoj kugli (Loc-Nar), utjelovljenju krajnjeg zla u svemiru. Film je podijeljen u niz crteža koji se bave znanstveno-fantastičnim temama.

Na filmu je radila nekolicina pisaca, ilustratora i umjetnika: Dan O’Bannon (scenarist filmova ‘Dark Star’, ‘Alien’, ‘Dead and Buried’, ‘Total Recall’), Richard Corben (‘Den, Fantagor’, ‘Blood Star’), Juan Giménez (‘Time Paradox’, ‘Le Quatrième Pouvoir’), Bernie Wrightson (‘Swamp Thing’, ‘BadTime Stories’) i drugi. Cjeline su: ‘Soft Landing’, ‘Grimandi’, ‘Harry Canyan’, ‘Den’, ‘Captain Sternn’, ‘B-17’, ‘So Beautiful’, ‘So Dangerous’, ‘Taarna’.

Gerald Potterton (1931) je britansko-kanadski redatelj, producent i animator. Najpoznatiji je kao redatelj kultnog klasika ‘Heavy Metal’, a pamti se i kao animator na ‘Žutoj podmornici’. Tri je puta nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma: kao redatelj filmova NFB-a ‘My Financial Career’ (1962) i ‘Christmas Cracker’ (1963) te kao producent ‘The Selfish Giant’ (1971). Isprva je radio kao pomoćni animator u Londonu, a zatim se 1954. pridružio NFB-u, gdje je režirao i animirane i igrane filmove. Surađivao je s Haroldom Pinterom na ‘Pinter’s People’ (1969) i Busterom Keatonom na ‘The Railrodder’ (1965).

Originalni naslov: Heavy Metal, 1981.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno