4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

KULTNI FILM: Tamna zvijezda (1974.)

Više od autora

- vl promo-Sredinom 22 stoljeća malobrojna posada skautskog svemirskog broda Dark Star je već u dvadesetogodišnjoj misiji ‘čišćenja’ nestabilnih planeta u planiranoj navigacijskoj ruti koju su zacrtali znanstvenici na Zemlji.

Nakon serije kvarova brodski kompjuter Majka više ne može zadržati Bombu br. 20 (inteligentnu kompjutersku bombu) da eksplodira, jer je uslijed kvara primila zapovijed da se aktivira. Hoće li jedna od tzv. ‘Exponential Thermostellar Bombs’ sa kojom posada diže u zrak cijele planete eksplodirati i tako raznijeti svemirski brod ‘Tamnu zvijezdu’ ili će posada uspjeti razgovorom odgovoriti Bombu br. 20 da eksplodira…
Prvi film legendi horor filma – Johna Carpentera i Dana O’Bannona, koji je u nekim svojim dijelovima udario temelje novom i modernijem SF žanru.

Već u svom prvom projektu vidi se da je Carpenter meštar od redatelja (ali i od glazbe), dok je Dan O’ Bannon pokazao svoju vještinu u pisanju scenarija (u tandemu sa Johnom) i montaži (čak je i bio nadglednik specijalnih efekata). Isto tako vidi se veliki utjecaj Raya Bradburyija (oca Zvjezdanih Staza) i Philipa K. Dicka u nastanku radnje i nekih SF elemenata.

Što se tiče Raya Brandburyja sam kraj filma je totalna preslika njegove kratke priče – ‘Kaleidoscope’, dok ideja da zaleđena osoba može i dalje razgovarati preko kompjutera je uzeta iz dvije priče P. K. Dicka – ‘What the Dead Men Say’ (1963) i ‘Ubik’ (1969), gdje se takva mogućnost spominje.

Film po svom ugođaju, ali i nekima dijelovima radnje nalikuje ‘2001: A Space Odyssey’ (1968.) što se najviše vidi po poludjeloj inteligentnoj bombi koja zbog kvara želi eksplodirati iako joj to nije naređeno, a koja jako nalikuje po načinu razmišljanja čuvenom kompjutoru HAL-9000. Baš taj dio filma gdje poručnik Doolittle odgovara Bombu br. 20 da ne eksplodira na način da ju upoznaje sa osnovama fenomenologije jeste najbolji i tako dobro scenaristički napisan da duboko zalazi u filozofsku raspravu, ali ujedno daje jednu od najboljih antologijskih scena što ih je SF žanr podario.

Kad se pogleda koja je ekipa radila na filmu tek se onda vidi zašto film zaslužuje kultni status u SF žanru.

Film je, osim pretpremijera, u Americi 1974. godine i tri godine kasnije u Ujedinjenom kraljevstvu, u redovnu kino distribuciju krenuo tek 9. veljače 1979. godine, nakon što je John Carpenter nadaleko postao slavan filmovima kakvi su Napad na policijsku postaju 13 (1976.) i ‘Noć vještica’ (1978.). Snimljen je za nemogućih, samo 65 tisuća dolara.

U glavnim se ulogama pojavljuju Brian Narelle (Por. Doolittle), Cal Kuniholm (Boiler), Dre Pahich (Talby), Dan O’Bannon (Nar. Pinback), Adam Beckenbaugh (Bomba #20), Nick Castle (vanzemaljac), Cookie Knapp (kompjuter Majka), Joe Saunders (zapovijednik Powell), Alan Sheretz (Bomba #19), Miles Watkins (Watkins – kontorlor misije).

Originalni naslov: Dark Star, 1974.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno