18 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Legendarni Lačni Franz oprašta se od fanova regionalnom turnejom

Više od autora

- vl promo-


“Došlo je vrijeme da se oprostimo na način kojeg naš brend i band zaslužuju. Ove se jeseni serijom koncerata u regiji, pod zajedničkim nazivom, VELIKI FINALE, opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pjesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1.1.2023 Lačni Franz odlazi u povijest.” izjavio je Zoran Predin.

Lačni Franz odlazi u povijest. Legendarni slovenski novovalni bend pod vodstvom Zorana Predina nakon 43 godine karijere prestaje sa radom. U njihovoj, isključivo autorskoj, glazbi u prvome su se razdoblju karijere mogli čuti utjecaji lokalnog folk-nasljeđa, jazza, elementi kabareta, bluesa i bogatog iskustva angloameričkog art rocka i post punka. Domaća kritika je njihovu glazbu najčešće etiketirala kao ‘kabaret rock’, dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa – “hard indie”. U bezvremenskim tekstovima pjesama Lačnog Franza, lirika Zorana Predina provoicira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvijek dvosmislena, što im daje i prepoznatljivost i alibi.

Lačni Franz su, u ono razbarušeno vreme novog talasa, bili grupa koju su voljeli zahtjevniji. Njihove pjesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak. Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih rock pesnika. Neka vrsta novovalnog Arsena Dedića. Zbog tih pjesama su pravi fanovi Lačnog Franza savladavali prepereku slovenskog jezika. Jer vrijedelo je saznati šta se dešava unutar tema “Ne mi dihat za ovratnik”, “Naj ti poljub nariše ustnice”, “Jebiveter”, “Čakaj me”, “Na svoji strani” i vječnog “Praslovana”.” Rekao je rock novinar Petar Janjatović.

Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u pomlađenoj postavi. Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Tine Čas (gitara), svježa su krv, koja svira stare i nove pjesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starih fanova.

Prvi datumi koncerata turneje “Veliki finale” već su objavljeni. Lačni Franz su 1. srpnja već nastupili na 27. Festivalu Bled, sutra će 6. srpnja u Kopru a u subotu 9. srpnja moći će ih se vidjeti u Mostu na Soči, a od do sada potvrđenih koncerata u regiji najavljeni su 17. rujna u  Novom Sadu, 29. rujna u Rumi, 30. rujna u Smederevo te 1. listopada u Beogradu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno