14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Majčin dan, za one koje su uvijek tu

Više od autora

- vl promo-

Današnji dan posvećen je našim majkama. Onima koje su uvijek tu, u bilo kojoj životnoj situaciji, s toplim savjetom, vedrinom, riječima podrške i razumijevanja. Majka je potrebna djetetu bez obzira koliko godina imali, a njezina je nesebična ljubav najvrjednija.

Na ideju o obilježavanju Majčinog dana prvo su došli Stari Grci i Rimljani koji su imali svoje festivale na kojima su slavili majke i majčinstvo. No, njihova tradicija s vremenom se izgubila te ponovno uspostavila tek 1858. u Americi inicijativom hrabrih žena.

Za postojanje majčinog dana zaslužna je Anna Marie Jarvis koja je 12. svibnja 1907. godine gestom prema svojoj preminuloj majci podigla svijest o tome što majke znače. Osnovala je „Memorial meeting Mothers day” nakon godišnjice smrti svoje majke Marie gdje je u crkvi ženama dijelila bijele karanfile. Tom je gestom pokazala važnost prisutnosti majke u našim životima. U Hrvatskoj je prva zabilježena proslava Majčinog dana bila 1927. koju je nagovijestio Katolički list, ali nije poznato kada i gdje je proslava održana.

U našemu gradu povodom Majčinog dana Društvo „Hrvatska žena” tradicionalno organizira humanitarnu prodaja ruža ispred vinkovačkih crkava, a ako se pitate kako najbolje obilježiti i proslaviti današnji dan, ovo je jedan od načina. Jednostavnost i znak pažnje sasvim su dovoljni. Sjetite se svojih majki i provedite dan s njima, obradujte ih nekom sitnicom za koju znate da posebno voli i iskažite joj zahvalnost danas malo više, za sve što čini za vas, jer to istinski zaslužuje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno