Kontaktirajte nas

Lokalni izbori 2021

Mario Banožić: pozivam sve izabrane gradonačelnike i načelnike-od ponedjeljka zajedno s Dekanićem radite za razvoj naše županije

Objavljeno

-

Razgovarali smo s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Marijom Banožićem, tema su ovogodišnji lokalni izbori odnosno drugi krug izbora koji nas očekuje za dva dana. Zanimalo nas je koja su njegova očekivanja, kako procjenjuje situaciju u utrci za župana te što HDZ-ov kandidat Damir Dekanić ima za ponuditi biračima.

Kako ste općenito zadovoljni prvim krugom, imate sigurnih sedam načelnika i dva gradonačelnika, to je prihvatljiv rezultat ili ste očekivali više?

To nije samo prihvatljiv rezultat to je pobjeda. HDZ je pobjednik prvog kruga. Naš kandidat za župana osvojio je 28 tisuća glasova, a lista za Skupštinu 27 tisuća. Riječ je o brojkama koje su u prošlim izbornim ciklusima bile dovoljne za pobjedu. Nažalost, nešto veća izlaznost koja je plod čak pet kandidata koji su pretendirali na mjesto župana je prevagnula u korist drugog kruga. Naš protukandidat osvojio je dvostruko manje glasova i ne vidim gdje bi mogao nadoknaditi razliku od 15 tisuća glasova, i ne dvojim da će HDZ pobijediti u nedjelju.

U nekim općinama i gradovima vaši kandidati pobjedu traže u drugom krugu, najzanimljivije će, dakako, biti u Vukovaru, Iloku i Županji. Kakve rezultate tamo očekujete?

Uoči drugog kruga atmosfera u gradu je pobjednička kada je u pitanju HDZ. To se osjetilo i tijekom prošlotjednog posjeta premijera Andreja Plenkovića. Birači u tom gradu snažno podržavaju HDZ i nastavak projekata koje je pokrenula Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem. Nikola Mažar je sjajan, mladi političar, koji je vukovarski HDZ preuzeo u najtežim trenutcima i održao ga jedinstvenim i birači su to prepoznali. To je čovjek koji nudi budućnost i mir, naspram nesigurnosti i podjela koje potiče aktualni gradonačelnik Ivan Penava. Što se Iloka tiče očigledno je da se biračko tijelo umorilo od loših eksperimenta i okrenulo provjerenoj i sigurnoj politici HDZ-a koja će tom gradu osigurati bolju prometnu povezanost i vratiti mu sjaj jedne od hrvatskih prijestolnica kulture – što taj grad i jest – i time pokrenuti turizam koji je pokretač razvoja i boljeg života. Davor Milićević je kandidat koji je biran za gradonačelnika Županje u četiri mandata što je dovoljna potvrda da zna kako kvalitetno voditi grad. Ima odlične odnose s premijerom i Vladom što je vidljivo i iz nedavne posjete četiri ministra, Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića, Ivana Malenice i mene, proizvodnom pogonu tvrtke Same Deutz-Fahr Žetelice d.o.o koji je jedan od najvećih proizvođača tog asortimana u Hrvatskoj i koja zapošljava preko 250 radnika. Birači točno znaju što mogu očekivati od njega i nema iznenađenja, a u doba Covid krize, nakon koje slijedi razdoblje oporavka, jako je važno povjerenje pokloniti prokušanim ljudima na koje se, bez straha od nepoznanica, može osloniti.

U Županijskoj skupštini još uvijek nemate većinu, imate li ideju kako to postići?

Ne znam odakle vam takve informacije. Već nakon prvog kruga, u kojem je naša lista osvojila 27 tisuća glasova, krenuli su razgovori u kojima je HDZ dobio podršku većine ostalih lista, pa je stabilna većina osigurana.

Kada su izbori za župana u pitanju najavljivali ste prolaz u prvom krugu, unatoč premoćnoj pobjedi nad protukandidatima, to se ipak nije dogodilo!?

Već sam rekao da smo u prvom krugu osvojili dvostruko više glasova od drugoplasiranog Josipa Dabre i osigurali stabilnu većinu u Skupštini. Razlika glasova koju na svojoj strani ima naš kandidat Damir Dekanić od 15 tisuća glasova je nepremostiva, posebice ako se u obzir uzmu negativne konotacije koje su prema Josipu Dabri i DP -u, u javnosti ovaj tjedan izrekli i ostali kandidati za župana iz prvog kruga.

Hoće li i više nego dvostruka prednost u odnosu na protukandidata biti dovoljna za pobjedu Damiru Dekaniću? Josip Dabro, naime, vjeruje kako će se u drugom krugu njemu preliti glasovi Nikole Kajkića.

Josip Dabro vjeruje u svašta, što je očito posljedica elementarnog nepoznavanja trenutne političke situacije, medijske neinformiranosti i govori u prilog činjenici da nije dorastao funkciji župana. Da je pratio medije Dabro bi znao kakvo mišljenje su o njemu kao kandidatu izrekli preostali kandidati iz prvog kruga.

Gospodin Dabro je vodio agresivnu kampanju, s udarcima ispod pojasa. Čini se kako istu taktiku ima i za drugi krug, kako to komentirate s obzirom da je riječ o vašem bivšem stranačkom kolegi, koji sada nastoji što više ocrniti zajednicu čiji je član do nedavno i sam bio!?

Potezi Josipa Dabre govore samo o njemu. Činjenica je da je riječ o kandidatu koji ima upitno obrazovanje, o kandidatu koji u četiri godine na mjestu dožupana nije proveo ni jedan značajniji projekt, osim ako se u projekte ne računaju obilaženja domjenaka koje je priređivao potpredsjednik Republike Srpske i posjete susjednoj BiH na koje je spiskao ogroman novac poreznih obveznika. Od takvog kandidata ne čudi me ništa, pa ni odabir agresivne i prljave kampanje. Takvom kampanjom on je zapravo pokušao zabaviti narod i prikriti činjenicu da nema program. Cijelo vrijeme kampanje on nije biračima predstavio ni jedan konkretan plan, ni jedan projekt, nije im rekao što i kako namjerava raditi za njihovu dobrobit. To je žalosno. Takav pristup zapravo vrijeđa inteligenciju stanovnika Vukovarsko-srijemske županije koji žele znati kako će živjeti sutra i kakva ih budućnost čeka. Birači uistinu zaslužuju više poštovanja.

Izazvao vas je skupa s premijerom i Damirom Dekanićem na sučeljavanje, ni manje ni više nego u šumi?

Josip Dabro je do jučer trčkarao za premijerom Andrejom Plenkovićem ne bi li namolio jednu zajedničku fotografiju, a danas ga izaziva na sučeljavanje?! Ponavljam kako njegovi potezi govore isključivo o njemu samome. On – čovjek sa nekoliko travničkih diploma, koji ne zna ni koliko je godina i što studirao, izaziva premijera jedne države, proeuropskog političara koji je po drugi puta osvojio vlast u Hrvatskoj, na sučeljavanje u šumi! Mislim da je time sve rečeno.

Premijer Plenković posjetio je prošli tjedan Vukovar i dao podršku kandidatima u našoj županiji. Još jednom je istaknuta važnost suradnje lokalne i državne vlasti, naročito kada su EU projekti nužni za razvoj nekoga kraja u pitanju.

Da, kao što sam i rekao podrška Vlade i Andreja Plenkovića Vukovarsko-srijemskoj županiji je neupitna. Vidljivo je to iz brojnih projekata koji su završeni i onih koji su otpočeti ili planirani u slijedećem razdoblju. Biračima je jasno da nastavak tih projekata u slijedećem, financijski izdašnom, programskom razdoblju jamči samo vertikala Vlada-župan-gradonačelnici-načelnici. Ta su sredstva već okvirno predviđena i iznose više milijardi kuna za našu županiju. Riječ je o sredstvima koja će kroz kvalitetne projekte i suradnju podići gospodarstvo na ovom području i biti zamašnjak razvoja i bolje budućnosti.

Što očekujete u nedjelju kada je riječ o izlaznosti i što bi poručili građanima Vukovarsko-srijemske županije pred drugi krug?

Očekujem da će svi oni koji žele odlučiti o onome što nas čeka sutra, svi oni kojima je u interesu boljitak i dobrobit naše županije u nedjelju izaći na izbore i glasati za našeg kandidata Damira Dekanića. Riječ je o čovjeku koji je predstavio cjelovit, realan i ostvariv program razvoja Vukovarsko-srijemske županije, prokušanom političaru i poslovnom čovjeku, koji iza sebe ima jasne i mjerljive rezultate. I to je ono što je bitno. Vukovarsko-srijemska županija nema vremena za eksperimente, nema vremena čekati da se neko uči kako voditi, kako planirati i kako privući projekte. O Damiru Dekaniću govore njegova postignuća i rezultati. On je jedini siguran izbor za sve one koji žele prosperitet i bolju budućnost našoj djeci.

Aktualno

Novi načelnik Općine Jarmina je Goran Ileković

Objavljeno

-

Napisao/la

    4388 pregleda

Zbog viška glasačkih listića u glasačkoj kutiji, drugi krug lokalnih izbora danas je ponovljen u Općini Jarmina, jedinoj općini u Hrvatskoj u kojoj je ponavljanje moglo utjecati na konačan ishod izbora za načelnika.

Izbori za načelnika ove općine u Vukovarsko-srijemskoj županiji ponovljeni su na biračkom mjesto broj 1 – Jarmina, Dom talijanskog prijateljstva na koje je upisano čak 1.080 birača, a razlika između dvojice kandidata, nezavisnog Gorana Ilekovića i HDZ-ova Andrije Draganića bila je samo 42 glasa. Današnje ponavljanje odlučilo je o načelniku.

Na ponovljenim izborima Draganić je osvojio je 402 glasa, a Ileković 384 glasa. Na izbore je izišao ukupno 791 birač, pet listića je bilo nevažećih. No, kako je Ileković na biračkom mjestu broj 2 u drugom krugu imao 42 glasa više, u ukupnom zbroju je osvojio 24 glasa više (687:663) čime je nakon čak sedam načelničkih mandata Andrija Draganić izgubio vlast u Jarmini.

Nastavi čitati

Aktualno

Izborni gubitnici imaju pravo još šest mjeseci na punu plaću

Objavljeno

-

Napisao/la

    1112 pregleda

Izborni pobjednici i gubitnici na primopredaju vlasti će tamo gdje su stvari čiste kao suza no i zato postoji zakonski obrazac koji treba ispoštovati. Novoizabrani čelnici prema Zakonu o lokalnim izborima na dužnost stupaju prvog radnog dana po objavi službenih rezultata.

Primopredaja vlasti, dakle, ovisi o eventualnim prigovorima odnosno potrebi ponavljanja izbora na nekom od biračkih mjesta kao što je, primjerice slučaj u Jarmini, zbog listića viška u kutiji. Koncem ovoga ili početkom sljedećeg tjedna može se očekivati primopredaja vlasti u sredinama gdje je situacija čista.

Svi kojima mandat prestaje obvezni su podnijeti pisano izvješće nasljedniku s informacijama o planiranim projektima, aktivnostima i mjerama, o nedovršenim projektima, te o preuzetim, a nepodmirenim obvezama. Ako to ne učine, propisana je zakonska kazna 30 tisuća kuna.

Nadalje, u roku od 15 dana od dana stupanja na dužnost novoizabranih čelnika, članovi skupština trgovačkih društava, predsjednici i članovi nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave obvezni su staviti mandat na raspolaganje tijelu koje ih je imenovalo.

Iako su formalno završili s dužnosti, zakon se pobrinuo ne ostaviti bivše na ulici. Ne odreknu li se sami te privilegije, porezni obveznici će ih plaćati još neko vrijeme. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, župani, gradonačelnici i načelnici koji su profesionalno obavljali dužnost posljednjih šest mjeseci po isteku mandata imaju pravo još šest mjeseci na plaću i to u visini one koja im je isplaćivana unazad pola godine. Oni koji su taj posao obavljali manje od šest mjeseci imaju pravo na plaću onoliko mjeseci koliko su bili profesionalci. Ako su prije obnašanja dužnosti bili zaposleni na neodređeno vrijeme, zakonski imaju pravo rasporeda na posao koji su obavljali prije ili sličan ako su bili zaposlenici grada, države ili tvrtki u njihovu vlasništvu. Zahtjev su dužni podnijeti u roku 15 dana od prestanka dužnosti. Tko će se za što odlučiti i koliko će još biti načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika na teret lokalnih proračuna u, najdulje, idućih pola godine, ostaje za vidjeti.

Ovi su lokalni izbori ponovno otvorili pitanje nasljeđivanja pročelnika. Kako su oni službenici izabrani na javnom natječaju, ne odluče li sami otići, novi će čelnici morati još neko vrijeme surađivati s njima dok ne odrade preustroj i ukinu radno mjesto ili do isteka rješenja koje imaju za njega.

Paralelno s time, svi novoizabrani dužnosnici rade na drugoj fronti – sklapanju većine, tamo gdje situacija u vijećima i općinama nije čista jer bez osigurane većine upitna je stabilnost vlasti i upravljanje neće biti moguće.

Prve, konstituirajuće sjednice predstavničkih tijela jedinica sazivaju se u roku od 30 dana od dana objave konačnih rezultata izbora. Tako je danas konstituirano Općinsko vijeće Ivankova pa novi/stari načelnik Marko Miličević nastavlja uz apsolutnu većinu i iduće četiri godine.

Nastavi čitati

Aktualno

Dekanić najavio konstruktivnu suradnju sa svim načelnicima i gradonačelnicima, bez obzira kojoj opciji pripadaju

Objavljeno

-

Napisao/la

    1478 pregleda

“Suradnja sa svim načelnicima i gradonačelnicima Vukovarsko-srijemske županije bit će na jednoj primjerenoj i pristojnoj razini, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. Svatko je odigrao svoju utakmicu, svi oni koji su pošteno dobili imaju moj respekt i idemo zajedno raditi na razvoju naše županije”, poručio je uvodno novi vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić na današnjoj medijskoj konferenciji održanoj u prostorijama HDZ-a u Vinkovcima.

Podsjetimo, nakon drugog kruga lokalnih izbora, od pet vukovarsko-srijemskih gradova HDZ je zadržao vlast u Vinkovcima i Otoku, izgubio u Županji, a nije uspio vratiti Vukovar i Ilok. Kada je riječ o općinama, HDZ je povratio vlast u Tompojevcima i Tovarniku, ali izgubio u Jarmini i Drenovcima, u kojima je bio na vlasti od Domovinskog rata. Zaključno, nakon drugog kruga lokalnih izbora od pet gradova ta stranka vlast ima u dva, a od 26 općina načelnike je zadržala ili dobila u njih devet.

“Neke od općina smo vratili, neke izgubili. U pojedinim općinama trebalo je doći do određenih promjena što se nije dogodilo. Kada je netko dugi niz godina na određenoj poziciji, pa i da je najbolji, ipak zna doći do zasićenja. Iz toga ćemo zasigurno izvući pouke i u narednom periodu idemo u rekonstrukciju naših općinskih i gradskih organizacija što će rezultirati dodatnim rastom HDZ-a. Nakon unutarstranačkih izbora neki članovi su odlučili samostalno izaći na izbore i neki od njih su ostvarili pobjede, oni od svojih stranačkih kolega nisu izabrani demokratskim putem, od građana su izabrani i to je jednostavno tako”, objasnio je Dekanić gubitak određenih općina.

Na pitanje o odlasku većeg broja članova stranke uoči izbora odgovorio je kako tu ne vidi problem jer iz HDZ-a je u našoj županiji istupilo stotinjak članova, a pristupilo je njih oko 400. Osvrnuo se i na “prljavu” kampanju jednog dijela svojih protukandidata rekavši kako je u posljednja 2-3 mjeseca doživio puno podmetanja i raznih neugodnosti.

“Takvim stvarima nije mjesto u politici, a ni u javnom životu. Mislim da smo u našoj županiji imali slučaj urote jedne interesne skupine iz koje su pokušali na sve načine izgurati bilo kakvog kandidata protiv HDZ. Mi ćemo pak voditi politiku prema našim građanima, s ciljem prosperiteta i napretka ovoga kraja. S druge strane, sve interesne skupine ću maknuti iz političkog života županije”, naglasio je.

Dotaknuo se i Županijske skupštine, u kojoj je HDZ vrlo blizu potrebne većine. Potvrdio je suradnju s Tomislavom Panenićem, a vrlo vjerojatno i s Nikolom Kajkićem.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 4 sata

17. Dani matice Hrvatske uz promociju knjige Stjepana Rožmarića i izložbu Ante Miljka

Povodom 17. Dana matice Hrvatske, predstavljena je knjiga Stjepana Rožmarića, pod nazivom “Cerić u Domovinskom ratu i obnovi” i izložba...

Aktualnoprije 5 sati

Održane prve ovogodišnje tribine “Zajedno za bolje sutra” u 4 mjesna odbora

Prva ovogodišnja tribina „Zajedno za bolje sutra“ održana je danas, 26. listopada, u prostorijama Gradskog kazališta Joza Ivakić, a na...

Vijestiprije 8 sati

Sljedeći četvrtak i petak učenici prelaze na online nastavu

Danas je u Zagrebu održan sastanak vladajuće koalicije na kojoj je, uz rebalans proračuna i proračun za 2022. godinu, glavna...

Vijestiprije 9 sati

60-godišnjak nasjeo na internetsku prijevaru: Umjesto 100 eura s računa mu skinuto više od 10 tisuća kuna

Policijska uprava vukovarsko-srijemska priopćila je kako je jučer, 25. listopada, 60-godišnjak iz Vinkovaca prijavio policiji da je putem Facebook stranice...

Aktualnoprije 11 sati

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 12 sati

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 13 sati

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 14 sati

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Najčitanije