24 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Matea Marušić: Očekivanja nemilosrdno rastu

Više od autora

- vl promo-

Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Rođena Osječanka je svoj glumački put, nakon završene Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku i stečene diplome na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2016. godine, započela u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” Vinkovci 2017. godine. Nakon završenog stručnog osposobljavanja, zapošljava se u vinkovačkom gradskom kazalištu i u vrlo kratkom roku dojmljivim igrama i predstavama uspijeva na sebe privući pozornost struke, a njen naporan i kvalitetan rad prvi put je dobio potvrdu 2018. godine kada je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta za mladu glumicu za ulogu Julke u predstavi „Vrzino kolo”.

Premda je te 2018. godine ostala bez glavne nagrade, u sljedećoj je dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za ulogu Laure u predstavi „Staklena menažerija”, a za istu ulogu dobila je i Nagradu „Nada Subotić” za najbolju mladu glumicu na Festivalu glumca. Sve to motiviralo ju je da nastavi još jače i više pa je tako ove godine nominirana za medijsku nagradu „Zlatni studio” u kategoriji za novo lice filma i kazališta te je glasovima čitatelja i laika ušla u finalni krug izbora kao i predstava Ivane Šojat „Štajga” u izvedbi vinkovačkog kazališta te Miroslav Čabraja za najbolju mušku kazališnu ulogu u istoj predstavi.

„Iskreno govoreći, vinkovačko kazalište djeluje iz sezone u sezonu sve bolje i uspješnije te se neskromno treba pohvaliti ozbiljnim i raznolikim repertoarom, ali i kvalitetnim glumačkim postavama unutar svake predstave koje ga čine sve prepoznatljivijim. Posljednjih nekoliko godina, dolaskom ravnatelja Zdenka Rečića, svi smo svjedoci kako naslovi predstava, gostovanja, posjećenost, nagrade i pozitivne kritike imaju širok odjek širom Hrvatske, ali i dalje”, navodi Matea Marušić, a za sve to je zaslužan, ističe Marušić, posvećeni rad cijelog kolektiva, ali i proširenje ansambla bez kojeg je suvislo govoriti o kazalištu kao takvome. Uz nagrađivanoga i darovitoga Vladimira Andrića, Matea bilježi svoj službeni dolazak u vinkovačko kazalište 2018. godine, a od nedavno im se pridružio mladi i talentirani Vinkovčanin Vedran Dakić.

„Zahvalna sam što sam dio naizgled malog, ali vrlo moćnog ansambla u kojem kao mlada glumica imam priliku iz predstave u predstavu surađivati i učiti od vanjskih kolega koji svojim dolaskom uvijek osvježe i obogate naš glumački rast”, poručuje mlada Osječanka.

Za dobivene nagrade i priznanja Matea je utjelovila Julku, Lauru Wingfield i Gabriellu, karakterom tri različita lika, a u pristupu ulogama i kreiranju likova vodi ju ogromna posvećenost, odgovornost te brz ulazak u potpuno novu razinu koncentracije za potrebnu empatiju lika kojeg igra.         

„Zbog sve većeg iskustva, saznanja, nagrada koje valja opravdati, moja očekivanja, a vjerujem i struke, neminovno i nemilosrdno rastu. U radu mi je jako važna profesionalnost, ali i prvenstveno dobra atmosfera koju gradi zajedničko povjerenje u beskompromisno i nesebično davanje. Motiviraju me suptilna i pažljiva osluškivanja redatelja prema glumcu, to je put koji me najdirektnije vodi k što istinitijem”, istaknula je Matea.

Nagrade i nominacije koje je u posljednje dvije godine dobila puno joj znače, ali joj i služe kao poticaj za buduće ciljeve i nove izazove koje si iz predstave u predstavu postavlja na svom glumačkom putu. Nagrade i priznanja samo su stanica na vrlo dugačkom glumačkom putu na kojem je uvijek važno ići dalje, navodi glumica vinkovačkog kazališta, a to „dalje” je zaista dug put koji neiscrpno i nezaustavljivo traži da se dajete, stoga svoje ciljeve i domete u bilo kojem pozivu treba s mjerom iznova širiti kako bi naš profesionalni i osobni put bio što izazovniji, zaključuje Marušić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno