- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi iz područja dramske i plesne umjetnosti.

U okviru Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu iz područja dramske i plesne umjetnosti (profesionalna kazališna djelatnost, kazališni i plesni amaterizam, suvremeni ples i pokret), navodi se, odobreno je ukupno 462 programa u iznosu od 23.962.970,00 kn.

Podržani su programi festivala raznih programskih koncepcija, gostovanja javnih i privatnih kazališta, programi lokalne organizacije kazališnih gostovanja, redovni programi nacionalnih kazališta, programi strukovnih udruga i drugi kazališni programi, a osobita pozornost dana je pripremi predstava javnih  kazališta i privatnih kazališta.
Za programe profesionalne kazališne djelatnosti izdvojen je iznos od 20.336.100,00 kn, za programe kazališnog i plesnog amaterizma 951.500,00 kn, a za programe suvremenog plesa i pokreta 2.675.370,00 kn.

Kriteriji vrednovanja programa prilagođeni su okolnostima pandemije i epidemiološkim mjerama. Odobrenim sredstvima želi se omogućiti rad na novim projektima, kao i distribucija repertoara kroz financiranje repriznih izvedbi i gostovanja.

Među programima koji su dobili potporu u kategoriji profesionalna kazališna djelatnost je i 28. Festival glumca za koji je Hrvatskom društvu dramskih umjetnika odobreno 230 tisuća kuna.

Potporu je dobilo i Gradsko kazalište „Joza Ivakić” Vinkovci i to 30 tisuća kuna za gostovanja u RH s repertoarnim predstavama te 130 tisuća kuna za premijerni program: I. Brešan “Viđenje Isusa Krista u kasarni v.p.2507”, M. J. Zagorka: “Što žena umije”, J. Kozarac “Tena”, mjuzikl za djecu “Mačak u čizmama”, V. Andrić “Božićna predstava”.